Snijeg napravio haos u Austriji

Na hiljade ljudi je i dalje odsječeno u austrijskim Alpima. Kako su sinoć javili austrijski mediji, nađena su tijela djevojke i mladića za kojima se u mjestu Abtenau tragalo od nedjelje. 23-godišnjakinja i njen 28-godišnji partner našli su se na putu lavine koja ih je odbacila u ponor, gdje ih je zatrpalo dva metra snijega

Svijet 08.01.2019 | 10:02
Snijeg napravio haos u Austriji
Traganje za njima bilo je otežano jer je na području na kojem su nestali prijetila opasnost od lavina pa je u jednom trenutku potraga bila i obustavljanja kako ne bi bio ugrožen život spasilaca.

Na području Donje Austrije traga se za dvoje turista, a potraga za njima takođe je u jednom trenu bila prekinuta zbog velike opasnosti od lavina, piše Jutarnji list.

"Zbog vrlo opasne situacije, nažalost moramo prekinuti potragu. Zadnje što želimo je mrtav spasitelj", rekao je šef lokalne gorske službe spašavanja.

Kako piše nachrichten.at svaka potraga za nestalima je vrlo opasna, a spasioci su u stalnoj pripravnosti.

"Ne znamo nikad hoćemo li odmah krenuti na teren. Odluka je teška. Svako od nas želi pomoći, ali svima su životi u opasnosti jer je velika opasnost od lavina i dalje", kazao je vođa Gorske službe spasavanja Gornje Austrije gdje se očekuje još metar snega.

Pet velikih skijališta zatvorilo je sve ili dio svojih staza, a vjetar i slaba vidljivost otežavali su rad.

Već juče su radnici i spasioci izazivali kontrolisane eksplozije koje su aktivirale lavine, a danas ih se očekuje još. 

"Do nedjelje se očekuje još metar snijega. Od nedjelje se očekuje kiša, a kraj padavina još se ne nazire", rekao je lokalni meteorolog.

Neki austrijski mediji pišu kako se radi o količini snega kakav padne jednom u deset godina.

Die Presse piše, pozivajući se na još jednog meteorologa kako će metar snijega napadati u nizinama, dok će u planinama pasti od pola do dva metra novog snijega.

Situacija s lavinama i idućih će dana zato biti kritična.

Prema posljednjim informacijama ukupno je u lavinama u Alpima poginulo 10 osoba, a među poginulima u Austriji je i troje Nijemaca – 32-godišnjak, 26-godišnjak i jedna mlada žena.

Ogromne količine snega su pale i u južnoj Njemačkoj.

Izvor: Jutarni list

Komentari / 0

Ostavite komentar