У вјештачкој менопаузи - естроген и прогестерон

Одстрањивање материце и јајника из здравствених разлога уводи жену у хируршку или вештачку менопаузу.

Здравље 08.01.2019 | 09:05
У вјештачкој менопаузи - естроген и прогестерон
ОДСТРАЊИВАЊЕ материце и јајника из здравствених разлога уводи жену у хируршку или вештачку менопаузу. Уколико узрок захвата није малигна болест гениталног тракта, женама млађим од 40 година обавезно се уводи надокнада хормона. Старијим пацијенткињама, које су ушле у менопаузу због операције репродуктивних органа, хормонска терапија није неопходна, али је пожељна, јер умањује тегобе. Вештачки настала менопауза много чешће узрокује непријатне симптоме попут топлих таласа, несанице, нервозе, депресије, урогениталних и сексуалних проблема, од менопаузе која је настала природним путем.

Професор др Светлана Спремовић Рађеновић, гинеколог-ендокринолог Клиничког центра Србије, каже да је, уколико се не ради о малигној болести, неопходно размишљати о штети и користи пре операције којом се жени уклањају репродуктивни органи.

- Пожељно би било да се у клиничку праксу уведе да се жени пре овако радикалног хируршког захвата ради анализа хормона да би се установило у којој фази репродуктивног живота се налази и да ли се ближи перименопаузи и менопаузи - каже професорка Спремовић Рађеновић. - Наравно, жене које су у менопаузи овај начин лечења лакше подносе, док је онима којима је вештачки прекинут циклус много теже и треба размислити о томе да ли је операција у овом добу живота заиста неопходна и, ако јесте, да би им хормонска терапија знатно побољшала квалитет живота.

Професорка Спремовић Рађеновић објашњава да је надокнада хормона од великог значаја за здравље жена које превремено уђу у менопаузу.

- Када жене млађе од 40 година природно уђу у менопаузу, код њих је обавезна терапија комбинацијом прогестерона и естрогена - каже наша саговорница. - Уколико је жени хируршки одстрањена материца, она добија терапију само у виду естрогена. Студије су показале да је и оболевање и смртност седам пута већа код жена које нису добијале терапију хормонима, а превремено су ушле у менопаузу, без обзира на то да ли је она хируршка или спонтана.

Терапију хормонима може да пропише искључиво лекар, јер постоје знатне контраиндикације када је не би требало примењивати.

- Пацијенткиње које имају болести јетре или бубрега не могу да узимају репродуктивне хормоне, а исто важи и за оне које имају нерегулисан холестерол, шећер у крви, хипертензију или су пушачи - каже професорка Спремовић Рађеновић.

Добробити од надокнаде полних хормона су велике, али постоје и ризици.

- Жене које користе комбиновану терапију, естроген и прогестерон, имају незнатно повећан ризик за појаву рака дојке, уколико терапију користе дуже од прт година, док код пацијенткиња које узимају само естроген, овај ризик није повећан, чак је и мањи - каже наша саговорница. - Естроген се може примењивати преко коже у виду фластера или спрејева, док се женама са благо нарушеним липидним статусом препоручују таблете хормона јер оне пролазе кроз јетру и на тај начин утичу на смањивање нивоа лошег, а подижу добар холестерол.

ПЕТ ГОДИНА

Хормонска супституциона терапија најчешће се узима пет година. За време њеног трајања потребне су контроле једном годишње на којима се прегледа ултразвук дојки, биохемија, ради се колпоскопија и Папаниколау тест. Једном у две године саветује се и мерење густине костију. Када се ради о превременој менопаузи, пре 40 године, онда се надокнада хормонима спорводи до времена када просечно у популацији настаје менопауза, а то је око 50. године.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар