Матера и Пловдив - Европске престонице културе за 2019. годину

Бугарски град Пловдив и италијански град Матера проглашени су за овогодишње Европске престонице културе, саопштио је Европски парламент.

Занимљивости 08.01.2019 | 08:50
Матера и Пловдив - Европске престонице културе за 2019. годину
Како се наводи у саопштењу, реч је градовима са богатим историјским наслеђем и окренутим будућности, пренела је бугарска агенција БТА. 

Пловдив је, иначе, први бугарски град који је понео титулу Европске престонице културе. То је са око 345.000 становника други по величини град у земљи. 

"Након преузимања председавања Савету ЕУ (од јануара до јуна 2018), Пловдив 2019. је наредни велики и значајан догађај за Бугарску", оценио је бугарски посланик Европске народне странке Андреј Ковачев.

Када је реч о Матери, у питању је град од 60.000 становника на југу Италије, који је познат по древним печинским насељима Саси ди Матера, који су део светске баштине Унеска. 

Италијански члан посланичке групе Европа слободе и директне демократије у Европском парламенту Пиерникола Педичини сматра да ће титула Европске престонице културе дати Матери прилику да покаже свету своје знаменитости.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар