Matera i Plovdiv - Evropske prestonice kulture za 2019. godinu

Bugarski grad Plovdiv i italijanski grad Matera proglašeni su za ovogodišnje Evropske prestonice kulture, saopštio je Evropski parlament.

Zanimljivosti 08.01.2019 | 08:50
Matera i Plovdiv - Evropske prestonice kulture za 2019. godinu
Kako se navodi u saopštenju, reč je gradovima sa bogatim istorijskim nasleđem i okrenutim budućnosti, prenela je bugarska agencija BTA. 

Plovdiv je, inače, prvi bugarski grad koji je poneo titulu Evropske prestonice kulture. To je sa oko 345.000 stanovnika drugi po veličini grad u zemlji. 

"Nakon preuzimanja predsedavanja Savetu EU (od januara do juna 2018), Plovdiv 2019. je naredni veliki i značajan događaj za Bugarsku", ocenio je bugarski poslanik Evropske narodne stranke Andrej Kovačev.

Kada je reč o Materi, u pitanju je grad od 60.000 stanovnika na jugu Italije, koji je poznat po drevnim pečinskim naseljima Sasi di Matera, koji su deo svetske baštine Uneska. 

Italijanski član poslaničke grupe Evropa slobode i direktne demokratije u Evropskom parlamentu Piernikola Pedičini smatra da će titula Evropske prestonice kulture dati Materi priliku da pokaže svetu svoje znamenitosti.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar