Вријеме је да и Баркли призна: Ово је доба Луке Дончића!

Са 19 и по година освојио је у Европи све што је могао. Сада "преузима" НБА, демантује критичаре и одушевљава Америку. Време Луке Дончића не долази. Оно је већ дошло.

Кошарка 09.01.2019 | 23:07
Вријеме је да и Баркли призна: Ово је доба Луке Дончића!
"Био сам изненађен. Осетио сам се невероватно. Био сам најсрећнији човек на свету када сам то чуо", рекао је Лука Дончић у првим данима 2019. године, након што је чуо сјајну вест - да је други фаворит у гласању за Ол-стар међу високим играчима.

Словенац чији кошаркашки дар нема границу скупио је до 3. јануара невероватних 679.839 гласова и остао први иза неприкосновеног Леброна Џејмса (1.083.363 гласа), док у леђа доскорашњем асу Реала гледају звезде као што су Кевин Дурент, Ентони Дејвис, Пол Џорџ...

Када је у Европи одушевљавао и са само 18 година одвео Реал до титуле Евролиге, љубитељи кошарке у САД тек повремено су добијали информацију, да "тамо негде" игра клинац за кога ће тек чути.

И чули су, можда брже него што су очекивали. Уосталом, у Лукином животу се све догађало брже него код других.

НАЈМЛАЂИ РИВАЛ НБА ТИМУ - СА 16 ГОДИНА
 
Када је имао девет година, 2008, прикључио се младим категоријама Олимпије, за коју је у то време играо његов отац Саша Дончић. После неколико тренинга пребачен је у групу пет година старијих играча, а са 13 се преселио у Мадрид, где је у Реалу учио кошарку, живео у интернату, ишао у школу...Било је позива и из Истанбула, али је избор породице ипак био Мадрид, због позитивног примера Николе Миротића.

"Играо је за сладолед и Кока Колу", рекао је његов отац у једном интервјуу, уз велике похвале Реаловом систему, у којем "краљевски клуб" не запоставља образовање играча, као и неговање њихових радних навика мимо кошарке.

Капитен Партизана и бивши репрезентативац Новица Величковић био је тих година у Реалу и још памти период када се Дончић прикључио клубу и тренинзима. "Не знам да ли је Лука тада имао 13 година", рекао је он недавно, док се сећао мадридских дана.

Колико брзо је Лука напредовао показује и то да је већ 2015. дебитовао за први тим и да је са само 16 година играо против НБА екипе, Бостон Селтикса, у припремној утакмици у Европи. 

Херој финала против Звезде

Два месеца пре тог меча, Лука је Реалу донео титулу јуниорског шампиона Европе, у драматичном мадридском финалу против Црвене звезде мтс.

Није постигао кош, али је наговестио и Американцима да стиже његово време. 

"Памтим да сам дао нула поена, али је било узбудљиво. Имао сам 16 година, играо сам против НБА екипе, а за њих је наступао Ајзеја Томас. Било је узбудљиво", сетио се ове зиме Лука Дончић свог првог великог сениорског меча.

ЛУКИН ДОЛАЗАК
 
Уследиле су Дончићеве сезоне пробоја и доказивања да је таленат какав се у Европи рађа једном у неколико деценија. Иако и даље тинејџер, постајао је све важнији члан Реаловог тима и најмлађи играч освајач титуле АЦБ лиге, најјачег националног првенства у Европи.

Успео је то са само 17 година и 115 дана!

Деби у Евролиги, све боље бројке у Шпанији и признања за играча кола на оба нивоа најавили су оно што неизбежно долази. Непосредно пре свог 18. рођендана умало је остварио евролигашки трипл-дабл против Макабија (10 поена, 11 скокова, осам асистенција). 

"Дете" је држало часове кошарке, једногласно добило признање "Звезда у успону Евролиге" и једва дочекало лето и шансу да први пут заигра за репрезентацију на највећем турниру - Еуробаскету у Турској, годину дана након што је дефинитивно одбио позиве Шпаније да наступа за њену "А" селекцију.

Од тада је његов успон постао још вртоглавији.

ЦРТАНИ ФИЛМОВИ, "ПРИЈАТЕЉИ" И ЕВРОПСКО ЗЛАТО
 
"Дончић је вероватно најталентованији играч кога сам тренирао у досадашњој каријери. Не кажем да је најбољи, али јесте највећи таленат", признао је српски стручњак Игор Кокошков након што је сензационално одвео Словенце до титуле шампиона Европе 2017.

Током турнира у Турској просечно је постизао 14,3 поена уз 8,1 скок по мечу и делио је собу са цимером и најбољим играчем турнира Гораном Драгићем, који је кроз осмех описивао да је Лука ван терена и даље "клинац":

"Лука у хотелу гледа цртаће, серију 'Пријатељи'... Али када га изведете на терен, он заиста постаје невероватан".

Памтиће се Дончићеви наступи против Летоније, када јеубацио 27 поена, против Грчке, којој је "сасуо" 22, а понајвише његова игра у дуелу са Шпанцима, у полуфиналу. Плесао је по терену, клизао по ивици "трипл-дабла" и био мотор Словенаца на путу ка финалу.

Борбу за злато завршио је повређен и зато је минуте одлуке одгледао са клупе, док су Клемен Препелич, Ентони Рендолф и Јака Блажич сламали отпор Србије и донели својој земљи највећу титулу од отцепљења од Југославије.

Дончић је проглашен чланом идеалне петорке турнира, са којег се вратио окићен златом, пун самопоуздања и спреман да Евролиги на опроштају пружи сезону за памћење. 

Промена у леву страну, промена у десну страну, шут преко бека Звезде Огњена Добрића и тројка у последној секунди, за победу Реала у "Пиониру", 

Био је то само један од момената Лукине последње и најбоље сезоне у "краљевском клубу", током које је "вукао" повредама десетковани састав Пабла Ласа, одвео га на београдски Фајнал-фор и тамо се опростио од евро-кошарке њеним највредним клупским трофејом.

Описана секвенца у дворани "Пионир" пробудила је посебне емоције младог Словенца, у хали у којој у је наступао и његов отац и умало постао играч клуба за који и Лука нескривено навија.

"Било је супер, али и не баш супер", рекао је Дончић после меча против Звезде, о хицу који се "вртео" и у ТВ прилозима америчких медија, попут ЕСПН-а.

Док је одмицала сезона, у САД су постајали све свеснији ко им долази, а Европа је из недеље у недељу схватала да у догледно време неће уживати у таквом таленту. Лука је доминирао у оба такмичења, погађао са 20 метара, певао "Деспасито" док је трпео батине и обарао рекорде Евролиге...

Пласман на Фајнал-фор, МВП признање и Реалов тријумф у новобеоградској Штарк арени били су леп и вероватно логичан крај евро-епизоде велике каријере у настајању. 

Додуше, било је и оних који су мислили да знају боље, попут Чарлса Барклија, који је јавнокритиковао европску кошарку, речима: "Каква вам је то лига у којој је играч од 18 година МВП? То је ср*ње, а не лига! Чуј, клинац да доминира... Не бих га узео ни као првог, ни као другог 'пика'".

Није прошло много, а Дончићеве игре и популарност широм НБА лиге учинили су да одговор полако сам крене ка скептичној легенди америчке кошарке.   

ПУНА ТОРБА ТРОФЕЈА, У АВИОНУ ЗА САД

Брзо попут свега што му се догодило, дошло је време за Дончићеву селидбу преко Атлантика, где му је и место. 

Са само 19 и по година у овом делу света је освојио све што је могао и логично почео да размишља о наредном изазову - изласку на НБА драфт и уласку у најјаче такмичење. 

Било је веома неизвесно где ће отићи. Игор Кокошков преузео је Финикс Сансе и бирао први, Сакраменто Кингси на челу са Владом Дивцем имали су други "пик" и многи су сматрали да ће завршити у Дивизији "Пацифик". Па, чак и Лука.

"Представници Сакрамента били су у Мадриду, разговарали смо на вечери и мислио сам да ће ме одабрати. Али то се није догодило.", открио је Дончић недавно у разговору са словеначким новинарима. "Био сам изненађен, али су ми после објаснили да им је био потребан крилни центар и да је Бегли бољи избор", додао је он.

Уследио је драфт на којем је Финикс одабрао центра Деандреа Ајтона, Кингси су "покупили" крилног центра Марвина Беглија, а Словенца је "узела" Атланта као трећег, да би га одмах проследила Даласу у замену за петог "пика", Треја Јанга. 

Тексас и САД су га веома брзо заволели и схватили какав је играч.

Када му је крајем децембра у мечу против Њу Орлеанса недостајао скок да постане најмлађи НБА играч који је остварио трипл-дабл (21 поен, девет скокова, 10 асистенција), амерички статистичари прегледали су архиву и закључили да је Леброн Џејмс био последњи који је са тако успешним цифрама ушао у најјачу лигу. 

Закључно са првим утакмицама 2019. године, више од месец и по пре свог 20. рођендана, Дончић просечно постиже спектакуларних 19,5 поена, уз пет асистенција и шест скокова по утакмици. 

Лукине бројке у НБА лиги је лако наћи на интернету, као и списак утакмица у којима је постигао 20 или више поена (за сада их је 20) или чак више од 30 поена (против Клиперса и Њу Орлеанса). Нека о његовом почетку у Америци боље говоре поруке саиграча и ривала, који га из вечери у вече упознају тамо где се он најбоље осећа - на терену.

Леброн Џејмс: "Питајте ме да ли бих хтео да играм са Кевином Дурентом. Питајте ме да ли бих хтео да играм са Џимијем Батлером. Питајте ме и за Кајрија Ирвинга, Јаниса Адетокумпа, као и за Џоела Ембида, Бена Симонса... Питајте ме за све њих. За Луку Дончића ме такође питајте. Све то није тешко схватити. То су све сјајни играчи и волео бих да играм са њима".

Стеф Кари: "Лука Дончић је веома талентован. Паметан је, има велики коефицијент интелигенције, очигледно. Има и много самопоуздања, много 'кул' ствари у игри. Он је просто момак који зна шта ради на терену. Јасно је да је руки, али налази начин да се наметне. Биће добро гледати како се развија у овој лиги и како постаје звезда".

БОНУС ВИДЕО: КАДА ЈЕ "ЏОРДАН УШАО У ЛУКУ"



Ентони Дејвис: "Веома добро шутира, погађа са даљине, одлично додаје... Биће сјајан играч".

Чонси Билапс: "Толико ствари ми се свиђа код њега... Пре свега, његова кошаркашка интелигенција. Он води рачуна да играче око себе учини бољим, а многи у његовим годинама пре свега мисле о својој статистици. Он игра сениорску кошарку од своје 13, учен је на прави начин, сјајно се креће, одлично игра ногама, а највише волим његов преглед игре и "ласерска" додавања. Такође, сви већ добро знамо и за његов шут уз корак уназад. Он ради све и упумпава самопоуздање у цео тим. Трећи је у лиги у проценту шута у завршници утакмице. Адетокумпо (60,7), Оладипо (59,4), па он, Лука Дончић (55,3). А, тек има 19 година".

Дрејмонд Грин: "Тај момак је добар. Он зна кошарку. Биће проблем. Заправо, већ јесте проблем, али биће веома добар у јако дугом периоду. Биће узбудљиво пратити га. На неки начин је 'подигао' своју франшизу".

Владе Дивац: "Лука је велики таленат и то јасно показује ове године. Био је спремнији од свих клинаца своје драфт класе, јер је играо неколико година у Европи. Он је сјајно појачање за Далас".

Дирк Новицки: "Заиста ми се свиђа оно што видим од њега. Има огромну вештину са лоптом за високог играча. Невероватан је у пикенрол игри и већ има сјајан преглед игре. Док га посматрам, не могу да верујем шта све видим код играча од 19, 20 година. Добар је шутер када има времена за шут и мислим да ће бити сјајан за Далас у наредних много, много година. Невероватан је таленат. Такав преглед терена и дар за додавање нисам видео у својих 20 година у лиги. Бољи је него што сам ја био са 19. Могао сам помало да шутирам, али никад нисам имао такав 'вид' на терену. Ради ствари као Крис Пол и слични играчи".

Време Луке Дончића не долази. Оно је већ дошло, а са тим се полако мири и Чарлс Баркли, упркос свему што је рекао уочи драфта. Он и данас зна да "поткачи" Словенца, али и да призна шта му се свиђа у игри новог лидера Даласа:

"Дончић иде у лево у 99,9 одсто поседа и ако га чувате морате га усмерити у десно... Са друге стране, мислим да он игра у савршеном ритму, ако има отворен шут - шутира. Не форсира. Неки играју пребрзо, убрзавају, а он контролише брзину. Може да убрза, може и да успори, допада ми се то код њега".

Полако, из недеље у недељу, Баркли допушта да му преко усана пређе и понека похвала на Дончићев рачун. Навићи ће се на то, док се наредних година са Луком буде сретао на највећим НБА утакмицама и спектаклима.

Почев од овогодишњег Ол-стар викенда, у Шарлоту.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар