Vrijeme je da i Barkli prizna: Ovo je doba Luke Dončića!

Sa 19 i po godina osvojio je u Evropi sve što je mogao. Sada "preuzima" NBA, demantuje kritičare i oduševljava Ameriku. Vreme Luke Dončića ne dolazi. Ono je već došlo.

Košarka 09.01.2019 | 23:07
Vrijeme je da i Barkli prizna: Ovo je doba Luke Dončića!
"Bio sam iznenađen. Osetio sam se neverovatno. Bio sam najsrećniji čovek na svetu kada sam to čuo", rekao je Luka Dončić u prvim danima 2019. godine, nakon što je čuo sjajnu vest - da je drugi favorit u glasanju za Ol-star među visokim igračima.

Slovenac čiji košarkaški dar nema granicu skupio je do 3. januara neverovatnih 679.839 glasova i ostao prvi iza neprikosnovenog Lebrona Džejmsa (1.083.363 glasa), dok u leđa doskorašnjem asu Reala gledaju zvezde kao što su Kevin Durent, Entoni Dejvis, Pol Džordž...

Kada je u Evropi oduševljavao i sa samo 18 godina odveo Real do titule Evrolige, ljubitelji košarke u SAD tek povremeno su dobijali informaciju, da "tamo negde" igra klinac za koga će tek čuti.

I čuli su, možda brže nego što su očekivali. Uostalom, u Lukinom životu se sve događalo brže nego kod drugih.

NAJMLAĐI RIVAL NBA TIMU - SA 16 GODINA
 
Kada je imao devet godina, 2008, priključio se mladim kategorijama Olimpije, za koju je u to vreme igrao njegov otac Saša Dončić. Posle nekoliko treninga prebačen je u grupu pet godina starijih igrača, a sa 13 se preselio u Madrid, gde je u Realu učio košarku, živeo u internatu, išao u školu...Bilo je poziva i iz Istanbula, ali je izbor porodice ipak bio Madrid, zbog pozitivnog primera Nikole Mirotića.

"Igrao je za sladoled i Koka Kolu", rekao je njegov otac u jednom intervjuu, uz velike pohvale Realovom sistemu, u kojem "kraljevski klub" ne zapostavlja obrazovanje igrača, kao i negovanje njihovih radnih navika mimo košarke.

Kapiten Partizana i bivši reprezentativac Novica Veličković bio je tih godina u Realu i još pamti period kada se Dončić priključio klubu i treninzima. "Ne znam da li je Luka tada imao 13 godina", rekao je on nedavno, dok se sećao madridskih dana.

Koliko brzo je Luka napredovao pokazuje i to da je već 2015. debitovao za prvi tim i da je sa samo 16 godina igrao protiv NBA ekipe, Boston Seltiksa, u pripremnoj utakmici u Evropi. 

Heroj finala protiv Zvezde

Dva meseca pre tog meča, Luka je Realu doneo titulu juniorskog šampiona Evrope, u dramatičnom madridskom finalu protiv Crvene zvezde mts.

Nije postigao koš, ali je nagovestio i Amerikancima da stiže njegovo vreme. 

"Pamtim da sam dao nula poena, ali je bilo uzbudljivo. Imao sam 16 godina, igrao sam protiv NBA ekipe, a za njih je nastupao Ajzeja Tomas. Bilo je uzbudljivo", setio se ove zime Luka Dončić svog prvog velikog seniorskog meča.

LUKIN DOLAZAK
 
Usledile su Dončićeve sezone proboja i dokazivanja da je talenat kakav se u Evropi rađa jednom u nekoliko decenija. Iako i dalje tinejdžer, postajao je sve važniji član Realovog tima i najmlađi igrač osvajač titule ACB lige, najjačeg nacionalnog prvenstva u Evropi.

Uspeo je to sa samo 17 godina i 115 dana!

Debi u Evroligi, sve bolje brojke u Španiji i priznanja za igrača kola na oba nivoa najavili su ono što neizbežno dolazi. Neposredno pre svog 18. rođendana umalo je ostvario evroligaški tripl-dabl protiv Makabija (10 poena, 11 skokova, osam asistencija). 

"Dete" je držalo časove košarke, jednoglasno dobilo priznanje "Zvezda u usponu Evrolige" i jedva dočekalo leto i šansu da prvi put zaigra za reprezentaciju na najvećem turniru - Eurobasketu u Turskoj, godinu dana nakon što je definitivno odbio pozive Španije da nastupa za njenu "A" selekciju.

Od tada je njegov uspon postao još vrtoglaviji.

CRTANI FILMOVI, "PRIJATELJI" I EVROPSKO ZLATO
 
"Dončić je verovatno najtalentovaniji igrač koga sam trenirao u dosadašnjoj karijeri. Ne kažem da je najbolji, ali jeste najveći talenat", priznao je srpski stručnjak Igor Kokoškov nakon što je senzacionalno odveo Slovence do titule šampiona Evrope 2017.

Tokom turnira u Turskoj prosečno je postizao 14,3 poena uz 8,1 skok po meču i delio je sobu sa cimerom i najboljim igračem turnira Goranom Dragićem, koji je kroz osmeh opisivao da je Luka van terena i dalje "klinac":

"Luka u hotelu gleda crtaće, seriju 'Prijatelji'... Ali kada ga izvedete na teren, on zaista postaje neverovatan".

Pamtiće se Dončićevi nastupi protiv Letonije, kada jeubacio 27 poena, protiv Grčke, kojoj je "sasuo" 22, a ponajviše njegova igra u duelu sa Špancima, u polufinalu. Plesao je po terenu, klizao po ivici "tripl-dabla" i bio motor Slovenaca na putu ka finalu.

Borbu za zlato završio je povređen i zato je minute odluke odgledao sa klupe, dok su Klemen Prepelič, Entoni Rendolf i Jaka Blažič slamali otpor Srbije i doneli svojoj zemlji najveću titulu od otcepljenja od Jugoslavije.

Dončić je proglašen članom idealne petorke turnira, sa kojeg se vratio okićen zlatom, pun samopouzdanja i spreman da Evroligi na oproštaju pruži sezonu za pamćenje. 

Promena u levu stranu, promena u desnu stranu, šut preko beka Zvezde Ognjena Dobrića i trojka u poslednoj sekundi, za pobedu Reala u "Pioniru", 

Bio je to samo jedan od momenata Lukine poslednje i najbolje sezone u "kraljevskom klubu", tokom koje je "vukao" povredama desetkovani sastav Pabla Lasa, odveo ga na beogradski Fajnal-for i tamo se oprostio od evro-košarke njenim najvrednim klupskim trofejom.

Opisana sekvenca u dvorani "Pionir" probudila je posebne emocije mladog Slovenca, u hali u kojoj u je nastupao i njegov otac i umalo postao igrač kluba za koji i Luka neskriveno navija.

"Bilo je super, ali i ne baš super", rekao je Dončić posle meča protiv Zvezde, o hicu koji se "vrteo" i u TV prilozima američkih medija, poput ESPN-a.

Dok je odmicala sezona, u SAD su postajali sve svesniji ko im dolazi, a Evropa je iz nedelje u nedelju shvatala da u dogledno vreme neće uživati u takvom talentu. Luka je dominirao u oba takmičenja, pogađao sa 20 metara, pevao "Despasito" dok je trpeo batine i obarao rekorde Evrolige...

Plasman na Fajnal-for, MVP priznanje i Realov trijumf u novobeogradskoj Štark areni bili su lep i verovatno logičan kraj evro-epizode velike karijere u nastajanju. 

Doduše, bilo je i onih koji su mislili da znaju bolje, poput Čarlsa Barklija, koji je javnokritikovao evropsku košarku, rečima: "Kakva vam je to liga u kojoj je igrač od 18 godina MVP? To je sr*nje, a ne liga! Čuj, klinac da dominira... Ne bih ga uzeo ni kao prvog, ni kao drugog 'pika'".

Nije prošlo mnogo, a Dončićeve igre i popularnost širom NBA lige učinili su da odgovor polako sam krene ka skeptičnoj legendi američke košarke.   

PUNA TORBA TROFEJA, U AVIONU ZA SAD

Brzo poput svega što mu se dogodilo, došlo je vreme za Dončićevu selidbu preko Atlantika, gde mu je i mesto. 

Sa samo 19 i po godina u ovom delu sveta je osvojio sve što je mogao i logično počeo da razmišlja o narednom izazovu - izlasku na NBA draft i ulasku u najjače takmičenje. 

Bilo je veoma neizvesno gde će otići. Igor Kokoškov preuzeo je Finiks Sanse i birao prvi, Sakramento Kingsi na čelu sa Vladom Divcem imali su drugi "pik" i mnogi su smatrali da će završiti u Diviziji "Pacifik". Pa, čak i Luka.

"Predstavnici Sakramenta bili su u Madridu, razgovarali smo na večeri i mislio sam da će me odabrati. Ali to se nije dogodilo.", otkrio je Dončić nedavno u razgovoru sa slovenačkim novinarima. "Bio sam iznenađen, ali su mi posle objasnili da im je bio potreban krilni centar i da je Begli bolji izbor", dodao je on.

Usledio je draft na kojem je Finiks odabrao centra Deandrea Ajtona, Kingsi su "pokupili" krilnog centra Marvina Beglija, a Slovenca je "uzela" Atlanta kao trećeg, da bi ga odmah prosledila Dalasu u zamenu za petog "pika", Treja Janga. 

Teksas i SAD su ga veoma brzo zavoleli i shvatili kakav je igrač.

Kada mu je krajem decembra u meču protiv Nju Orleansa nedostajao skok da postane najmlađi NBA igrač koji je ostvario tripl-dabl (21 poen, devet skokova, 10 asistencija), američki statističari pregledali su arhivu i zaključili da je Lebron Džejms bio poslednji koji je sa tako uspešnim ciframa ušao u najjaču ligu. 

Zaključno sa prvim utakmicama 2019. godine, više od mesec i po pre svog 20. rođendana, Dončić prosečno postiže spektakularnih 19,5 poena, uz pet asistencija i šest skokova po utakmici. 

Lukine brojke u NBA ligi je lako naći na internetu, kao i spisak utakmica u kojima je postigao 20 ili više poena (za sada ih je 20) ili čak više od 30 poena (protiv Klipersa i Nju Orleansa). Neka o njegovom početku u Americi bolje govore poruke saigrača i rivala, koji ga iz večeri u veče upoznaju tamo gde se on najbolje oseća - na terenu.

Lebron Džejms: "Pitajte me da li bih hteo da igram sa Kevinom Durentom. Pitajte me da li bih hteo da igram sa Džimijem Batlerom. Pitajte me i za Kajrija Irvinga, Janisa Adetokumpa, kao i za Džoela Embida, Bena Simonsa... Pitajte me za sve njih. Za Luku Dončića me takođe pitajte. Sve to nije teško shvatiti. To su sve sjajni igrači i voleo bih da igram sa njima".

Stef Kari: "Luka Dončić je veoma talentovan. Pametan je, ima veliki koeficijent inteligencije, očigledno. Ima i mnogo samopouzdanja, mnogo 'kul' stvari u igri. On je prosto momak koji zna šta radi na terenu. Jasno je da je ruki, ali nalazi način da se nametne. Biće dobro gledati kako se razvija u ovoj ligi i kako postaje zvezda".

BONUS VIDEO: KADA JE "DŽORDAN UŠAO U LUKU"



Entoni Dejvis: "Veoma dobro šutira, pogađa sa daljine, odlično dodaje... Biće sjajan igrač".

Čonsi Bilaps: "Toliko stvari mi se sviđa kod njega... Pre svega, njegova košarkaška inteligencija. On vodi računa da igrače oko sebe učini boljim, a mnogi u njegovim godinama pre svega misle o svojoj statistici. On igra seniorsku košarku od svoje 13, učen je na pravi način, sjajno se kreće, odlično igra nogama, a najviše volim njegov pregled igre i "laserska" dodavanja. Takođe, svi već dobro znamo i za njegov šut uz korak unazad. On radi sve i upumpava samopouzdanje u ceo tim. Treći je u ligi u procentu šuta u završnici utakmice. Adetokumpo (60,7), Oladipo (59,4), pa on, Luka Dončić (55,3). A, tek ima 19 godina".

Drejmond Grin: "Taj momak je dobar. On zna košarku. Biće problem. Zapravo, već jeste problem, ali biće veoma dobar u jako dugom periodu. Biće uzbudljivo pratiti ga. Na neki način je 'podigao' svoju franšizu".

Vlade Divac: "Luka je veliki talenat i to jasno pokazuje ove godine. Bio je spremniji od svih klinaca svoje draft klase, jer je igrao nekoliko godina u Evropi. On je sjajno pojačanje za Dalas".

Dirk Novicki: "Zaista mi se sviđa ono što vidim od njega. Ima ogromnu veštinu sa loptom za visokog igrača. Neverovatan je u pikenrol igri i već ima sjajan pregled igre. Dok ga posmatram, ne mogu da verujem šta sve vidim kod igrača od 19, 20 godina. Dobar je šuter kada ima vremena za šut i mislim da će biti sjajan za Dalas u narednih mnogo, mnogo godina. Neverovatan je talenat. Takav pregled terena i dar za dodavanje nisam video u svojih 20 godina u ligi. Bolji je nego što sam ja bio sa 19. Mogao sam pomalo da šutiram, ali nikad nisam imao takav 'vid' na terenu. Radi stvari kao Kris Pol i slični igrači".

Vreme Luke Dončića ne dolazi. Ono je već došlo, a sa tim se polako miri i Čarls Barkli, uprkos svemu što je rekao uoči drafta. On i danas zna da "potkači" Slovenca, ali i da prizna šta mu se sviđa u igri novog lidera Dalasa:

"Dončić ide u levo u 99,9 odsto poseda i ako ga čuvate morate ga usmeriti u desno... Sa druge strane, mislim da on igra u savršenom ritmu, ako ima otvoren šut - šutira. Ne forsira. Neki igraju prebrzo, ubrzavaju, a on kontroliše brzinu. Može da ubrza, može i da uspori, dopada mi se to kod njega".

Polako, iz nedelje u nedelju, Barkli dopušta da mu preko usana pređe i poneka pohvala na Dončićev račun. Navići će se na to, dok se narednih godina sa Lukom bude sretao na najvećim NBA utakmicama i spektaklima.

Počev od ovogodišnjeg Ol-star vikenda, u Šarlotu.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar