Отказане службе због пријетњи

Обележавање Божића у православној цркви у холандском граду Најмегену због претњи отказано је из предострожности, након упозорења полиције.

Свијет 07.01.2019 | 15:44
Отказане службе због пријетњи
То је речено Тањугу у Црквеном одбору парохије Свети Сава.

"Вечерња служба за Бадње вече и данашња божићна литургија у цркви у Најмегену отказане су због претњи на коју нас је упозорила холандска полиција. Цела улица била је блокирана, истрага је у току, имамо неке незваничне информације, али не можемо ништа да кажемо", рекао је Тањугу потпредседник Црквеног одбора ГоранЖивановић. 

Према његовим речима, служба је из предострожности одржана у 15 километара удаљеном манастиру. Свештеник Душан Ердељан је рекао Тањугу да је, како су сазнали, претња била усмерена на православље, односно на цркву у којој литургије, поред Срба, служе и Руси и Грци. 

Ердељан је навео да им се обратио и заменик градоначелника Најмегена, а да полициља чини све да пронађе онога ко стоји иза претњи. Најмеген је град са нешто мање од 200.000 становника. 

Налази се 120 килиометара од Амстердама, односно 15 километара јужно од Арнема, близу немачке границе. Православни верници и СПЦ обавештени су о проблему на сајту локалне Парохије Свети Сава.

(Тањуг)