Otkazane službe zbog prijetnji

Obeležavanje Božića u pravoslavnoj crkvi u holandskom gradu Najmegenu zbog pretnji otkazano je iz predostrožnosti, nakon upozorenja policije.

Svijet 07.01.2019 | 15:44
Otkazane službe zbog prijetnji
To je rečeno Tanjugu u Crkvenom odboru parohije Sveti Sava.

"Večernja služba za Badnje veče i današnja božićna liturgija u crkvi u Najmegenu otkazane su zbog pretnji na koju nas je upozorila holandska policija. Cela ulica bila je blokirana, istraga je u toku, imamo neke nezvanične informacije, ali ne možemo ništa da kažemo", rekao je Tanjugu potpredsednik Crkvenog odbora GoranŽivanović. 

Prema njegovim rečima, služba je iz predostrožnosti održana u 15 kilometara udaljenom manastiru. Sveštenik Dušan Erdeljan je rekao Tanjugu da je, kako su saznali, pretnja bila usmerena na pravoslavlje, odnosno na crkvu u kojoj liturgije, pored Srba, služe i Rusi i Grci. 

Erdeljan je naveo da im se obratio i zamenik gradonačelnika Najmegena, a da policilja čini sve da pronađe onoga ko stoji iza pretnji. Najmegen je grad sa nešto manje od 200.000 stanovnika. 

Nalazi se 120 kiliometara od Amsterdama, odnosno 15 kilometara južno od Arnema, blizu nemačke granice. Pravoslavni vernici i SPC obavešteni su o problemu na sajtu lokalne Parohije Sveti Sava.

(Tanjug)