Смрт скијаша под лавинама

Два скијаша смртно су страдала у лавинама, а хиљаде туриста остало је заметено снијегом у великим скијашким центрима у аустријским Алпама током викенда због густог снијега који је створио опасне услове.

Свијет 07.01.2019 | 14:49
Смрт скијаша под лавинама
Више од пола метра снијега нападало је од суботе ујутро на сјеверним обронцима Алпа.

Опасност од лавина на већини планинских подручја у Аустрији означена је као висока што је други највиши ниво на љествици од пет нивоа.

Упркос ризицима и упозорењима неки су се скијаши свеједно одлучили скијати ван скијашких стаза, па су двојица њемачких скијаша изгубила живот у планинама покрајине Ворарлберг на западу земље.

Скијаши су погинули иако си имали и прслуке који се надувају у случају лавине како би се одржали на површини снијега. Страдали су одвојено.

Спасиоци су их успјели ископати из снијега, али их нису успјели оживјети.

Трећи смртни случај забиљежен је јучер у Ворарлбергу када је швајцарски сноубордер у кривини излетио са стазе и слетио низ оштру падину те погинуо након што се главом забио у дубоки снијег.

Око 12.000 туриста остало је заметено у скијалишту Саалбацх-Хинтерглемм до недјеље послијеподне када су стручњаци контролисаном експлозијом покренули лавину и ослободили мјесто, казао је за дпа градоначелник Алоис Хасенауер.

У Обертауерну цесте су и даље затворене али су уз помоћ хитних служби организовани конвоји за неколико стотина скијаша који су жељели напустити то подручје.

Зимско вријеме узроковало је проблеме и у другим дијеловима земље гдје се дрвеће рушило под теретом сњежног покривача на цесте и жељезничке пруге а пало је и неколико далековода.

(Независне)