Smrt skijaša pod lavinama

Dva skijaša smrtno su stradala u lavinama, a hiljade turista ostalo je zameteno snijegom u velikim skijaškim centrima u austrijskim Alpama tokom vikenda zbog gustog snijega koji je stvorio opasne uslove.

Svijet 07.01.2019 | 14:49
Smrt skijaša pod lavinama
Više od pola metra snijega napadalo je od subote ujutro na sjevernim obroncima Alpa.

Opasnost od lavina na većini planinskih područja u Austriji označena je kao visoka što je drugi najviši nivo na ljestvici od pet nivoa.

Uprkos rizicima i upozorenjima neki su se skijaši svejedno odlučili skijati van skijaških staza, pa su dvojica njemačkih skijaša izgubila život u planinama pokrajine Vorarlberg na zapadu zemlje.

Skijaši su poginuli iako si imali i prsluke koji se naduvaju u slučaju lavine kako bi se održali na površini snijega. Stradali su odvojeno.

Spasioci su ih uspjeli iskopati iz snijega, ali ih nisu uspjeli oživjeti.

Treći smrtni slučaj zabilježen je jučer u Vorarlbergu kada je švajcarski snouborder u krivini izletio sa staze i sletio niz oštru padinu te poginuo nakon što se glavom zabio u duboki snijeg.

Oko 12.000 turista ostalo je zameteno u skijalištu Saalbach-Hinterglemm do nedjelje poslijepodne kada su stručnjaci kontrolisanom eksplozijom pokrenuli lavinu i oslobodili mjesto, kazao je za dpa gradonačelnik Alois Hasenauer.

U Obertauernu ceste su i dalje zatvorene ali su uz pomoć hitnih službi organizovani konvoji za nekoliko stotina skijaša koji su željeli napustiti to područje.

Zimsko vrijeme uzrokovalo je probleme i u drugim dijelovima zemlje gdje se drveće rušilo pod teretom snježnog pokrivača na ceste i željezničke pruge a palo je i nekoliko dalekovoda.

(Nezavisne)