Више Британаца жели останак у ЕУ

Више Британаца жели да остане у Европској унији, него да је напусти, указује анкета коју је спровела агенција за истраживање јавног мњења "ЈуГов".

Свијет 07.01.2019 | 10:49
Више Британаца жели останак у ЕУ
Анкета, такође, показује да би Британци желели да донесу коначну одлуку о статусу Велике Британије у Европској унији сами, преноси Ројтерс.

Да се референдум одржи данас, 46 одсто британског становништва изјаснило би се за останак у ЕУ, док би 39 одсто гласало за коначан "развод" од европског блока.

Преостали људи из узорка који је агенција испитивала изјавили су да или не би гласали или да немају став.

Агенција Ројтерс наводи да када се све узме у обзир, укључујући и апстиненте и оне који нису желели да одговоре на анкету, 54 одсто Британаца би се на референдуму изјаснило за останак у ЕУ.

Резултати ове анкете се, како наводи Ројтерс, поклапају са осталим анкетама које су урађене у претходних неколико месеци.

Узорак агенције био је 25.000 грађана Велике Британије.

Такође, 41 одсто Британаца верује да би коначну одлуку о Брегзиту требало решити другим референдумом, док 36 одсто верује да би тај посао требало да одради британски парламент.

У међувремену, британска премијерка Тереза Меј бори се са препрекама како би њен договор о Брегзиту био усвојен у парламенту, оцењује агенција.

Британски посланици почеће дебату о предлогу Мејове 14. јануара.

Премијерка је изјавила да је против другог референдума.

(Новости)