Više Britanaca želi ostanak u EU

Više Britanaca želi da ostane u Evropskoj uniji, nego da je napusti, ukazuje anketa koju je sprovela agencija za istraživanje javnog mnjenja "JuGov".

Svijet 07.01.2019 | 10:49
Više Britanaca želi ostanak u EU
Anketa, takođe, pokazuje da bi Britanci želeli da donesu konačnu odluku o statusu Velike Britanije u Evropskoj uniji sami, prenosi Rojters.

Da se referendum održi danas, 46 odsto britanskog stanovništva izjasnilo bi se za ostanak u EU, dok bi 39 odsto glasalo za konačan "razvod" od evropskog bloka.

Preostali ljudi iz uzorka koji je agencija ispitivala izjavili su da ili ne bi glasali ili da nemaju stav.

Agencija Rojters navodi da kada se sve uzme u obzir, uključujući i apstinente i one koji nisu želeli da odgovore na anketu, 54 odsto Britanaca bi se na referendumu izjasnilo za ostanak u EU.

Rezultati ove ankete se, kako navodi Rojters, poklapaju sa ostalim anketama koje su urađene u prethodnih nekoliko meseci.

Uzorak agencije bio je 25.000 građana Velike Britanije.

Takođe, 41 odsto Britanaca veruje da bi konačnu odluku o Bregzitu trebalo rešiti drugim referendumom, dok 36 odsto veruje da bi taj posao trebalo da odradi britanski parlament.

U međuvremenu, britanska premijerka Tereza Mej bori se sa preprekama kako bi njen dogovor o Bregzitu bio usvojen u parlamentu, ocenjuje agencija.

Britanski poslanici počeće debatu o predlogu Mejove 14. januara.

Premijerka je izjavila da je protiv drugog referenduma.

(Novosti)