ШПА: Меси казнио Атлетико, а Суарез Реал Мадрид!

У дану у ком ниједан од мадридских ривала није остварио победу, све што је шампион требало да уради је да врати три бода из предграђа престонице. Урадио је то.  Нова година, стари Реал – неочекивани пораз "краљевића" на Бернабеуу! Фудбалери Реал Мадрида изгубили су пред домаћом публиком од Реал Сосиједада са 2:0 у 18. колу шпанског првенства.  Мамурни Реал се обрукао, Сосиједад покорио Мадрид после 15 година! Велико изненађење у престоници Шпаније и тријумф Баска од 2:0.

Фудбал 06.01.2019 | 23:25
ШПА: Меси казнио Атлетико, а Суарез Реал Мадрид!
Изабраници Сантјага Соларија доживели су чак шести пораз ове сезоне у домаћем шампионату и за најљућим ривалом Барселоном, која има утакмицу мање, заостају седам бодова.

Мадридски клуб у 2019. години још не зна за победу и криза у којој се налазе само се продубила.

Једини гол на мечу постигао је млади Вилијам Хосе који је у трећем минуту из пенала савладао Тиба Куртоу. 

Реал је био доминантнији ривал што се и очекивало, међутим никако нису успели да пронађу пут ка мрежи Херонима Рулија. Посао Мадриђанима додатно је отежао Лукас Васкес који је у 61. минуту добио црвени картон. 

Троструки шампион Европе заредом морао је да настави са нападима, а пошто су остали без једног играча, то је створило додатан простор гостима за контранападе. 

Неколико сјајних прилика Сосиједад није искористио, међутим у 83. минуту успели су да дуплирају вођство. Вилијам Хосе послао је сјајну лопту ка Парду који је главом послао лопту иза леђа белгијског чувара мреже. 

До краја меча Реал Мадрид није успео да постигне ни почасни гол, што је значило да је Сосијдад однео велика три бода из Мадрида.

У Мадриду - непријатно! Шампион Европе и света одласком Зидана и Кристијана није "на пола" сезоне испао из трке за титулом првака, већ довео у питање и пласман у Лигу шампиона.

Од када је победама над Кашимом из Јапана и Ал-Аином из Уједињених Арапских Емирата, после титуле првака Европе одбранио и титулу шампиона света у фудбалу, Реал Мадрид освојио је један бод у Новој години.

У четвртак на "Ел Мадригалу" било је бурних 2:2 у дуелу са Виљареалом, ове недеље на "Сантијаго Бернабеу" стадиону у престоници било је непријатних:

Реал Мадрид - Реал Сосиједад 0:2 (0:1), уз црвени картон за крилног нападача домаћих, Лукаса Васкеза у 61. минуту.

Плаво-бели са обале Атлантика доживели су четири узастопна пораза пред долазак у Мадрид, али су у исто време били довољно добри за победу над оним што је остало од троструког узастопног освајача Лиге шампиона.

Касемиро је у 1. минуту меча помислио да је прерано да арбитар Хозе Луис Мануера Монтеро некакво повлачење за дрес казни пеналом, али се преварио, па је Вилијан Жозе неочекивано добио прилику да доведе састав из Сан Себастијана у вођство ударцем са беле тачке.

Погодак поред Тиба Куртое толико бурно је прославио да је и сам заслужио жути картон.

У игри 11 на 11, Мадрид је кренуо свим силама према аргентинском резервисти Херониму Руљију, човеку који није стајао на "црти" пуних 13 утакмица, односно од 25. септембра. Карим Бензема у xy шанси од одласка Роналда у Јувентус није погодио оквир гола у 10. минуту, а у наредној акцији, Руљи је фантастично зауставио ударац најбољег играча света за прошлу годину, Луке Модрића.

Ове године, Реал ће морати да потражи човека који ће слати лопту у мрежу у континуитету, каквог Солари ове недеље увече пред 53.412 навијача на трибинама није имао.

Јалова иницијатива "краљевића" уз понеки проћердан зицер трајала је до 61. минута, када је Зиданов "човек од поверења" Лукас Васкез натерао Мануера да му покаже и други жути картон. Солари је тада морао да "тумба" десеторицу преосталих на терену и није то лоше урадио, али бројчано инфериорни бели ни у том периоду меча нису успевали да савладају Руљија.

Како то обично бива, уследила је казна за неопрезну иницијативу, па се Вилијан Жозе из улоге стрелца "пребацио" у улогу "пакера" и наместио лаган погодак Рубену Парду за коначних 0:2 у 83. минуту.

Тај погодак видело је, паушалном проценом, око 40.000 људи.

Ако то већ нисмо више пута констатовали у 2018, ред је да у првој недељи 2019. године приметимо да је одлазак Зинедина Зидана и Кристијана Роналда из најтрофејнијег клуба Европе довео у питање и пласман остатка тима у Лигу шампиона за сезону 2019/20.

Мамурни од новогодишњег славља фудбалери Реала нису успели да савладају Реал Сосиједад на свом терену у 18. колу Примере. Доживели су актуелни шампиони Европе и света бламажу и премијерни пораз у 2019. години од 2:0, против једног од лошијих тимова у Примери, који је стигао на Сантијаго Бернабеу у серији од чак четири везана пораза.

Ово је и први неуспех у Ла Лиги на свом терену после више од два месеца за Сантијага Соларија. Деловало је да је Аргентинац успео да поврати самопоуздање екипи, да ће ово пролеће бити боље по Реал, али је већ у првој утакмици у новој години његов тим показао да још има проблема. Штавише, уписали су шести пораз у Примери, што је једноставно недопустиво за тим оваквог реномеа.

Пулени привременог тренера Реал Сосиједада Иманола Агуасила потпуно су надиграли Краљевски клуб, убили га на контре и казнили све промашаје које су његове скупоцене звезде имале током утакмице. Можда је Реал био оштећен за пенал, сумњива је интервенција голмана гостију Руљија на Винисијусу Жуниору средином другог дела, која би вратила домаће у игру, али нису Мадриђани заслужили бољи резултат.

Почело је ужасно по домаће, Каземиро је беспотребно већ у другом минуту скиривио најстрожу казну, а Вилијан Жозе у трећем довео госте у вођство са 11 метара. Реал је имао четири прилике у првих 45 минута да дође до изједначења, али нису успели. Промашивали су редом Бензема, Модрић, Каземиро и Лукас, а блистао је на тренутке и голман Сосиједада Херонимо Руљи.

Опредељење гостију из Баскије било је дефанзива и напади на контре, а посебно су опаснији били у другом полувремену, када су играли егал с домаћином. Леп фудбал гледали смо у тим тренуцима, а боље су се снашли гости.

Фудбалери из Сан Себастијана најчешће су претили преко Аднана Јанузаја, који је дејствовао по десној страни, а посао им је био знатно олакшан и од 61. минута када је Лукас добио други жути картон због којег је морао у свлачионицу. Имао је Реал неколико прилика, најбоље преко Винисијуса Жуниора и Серхија Рамоса, али је одбрана Сосиједада одолевала.

Истовремено, било је само питање када ће се десити нокаут за Краљевски клуб на другој страни (пошто су играли отворено), а он је уследио у 84. минуту после сјајне контре и асистенције Виљана Жозеа за Рубена Парда, који је постигао првенац у шампионату за госте из Сан Себастијана. Није могао да изабере лепши тренутак.

Био је то гол који је запечатио победу Сосиједада, прву у Мадриду у Примери још од маја 2004. године. Ето, требало је да дође нови привремени тренер па да и момцима из Сан Себастијана крене, а што се тиче Реала, не ваља му посао. Ово вечерас не личи ни на шта...

Неколико центиметара "одлучило" дерби кола Примере! Дијего Симеоне ретко, ретко губи чак и на најтежим гостовањима у Шпанији. Овог пута, додуше, мало је недостајало да Атлетико кући оде поражен.

Најгласније "хууууууy" чуло се у том 69. минуту!

Хесус Навас без проблема је (иако без дриблинга) "пробио" импровизацију на позицији левог бека, Саула Нигеза, упутио је јак центаршут са десног крила, Серхио Ескудеро направио фаул са леђа над Хуанфраном и онда мирно спустио лопту главом до Вишама Бен Једера, а овај из окрета шутирао левом ногом "тик" поред стативе савладаног Јана Облака.

С обзиром на то да Антонио Мигел Матеу Лаоз није "свирао" прекршај Ескудера, била је то најбоља и последња велика шанса на одличној утакмици 18. кола Ла Лиге, завршеној баш по мери лидера, Барселоне.

Ове недеље поподне на "Пицхуану": Севиља - Атлетико Мадрид 1:1 (1:1)!

Ослабљена "герила" Дијега Симеонеа изборила је вредан бод против мотивисане и срчане Севиље, тима који је имао више од игре током меча, самим тим и више разлога да жали после меча.

Роке Меса "опалио" је волејчину преко пречке у 14. минуту и најавио јуриш 3-5-2 поставе тренера Пабла Маћина према мрежи иза леђа једног од најбољих голмана планете, Јана Облака, међутим најбољи фудбалер на терену, Антоан Гризман, упозорио је домаћина да би преамбициозна иницијатива могла скупо да их кошта.

Ипак, ударац левом Француза у 26. минуту некако је успео да укроти Томаш Вацлик.

Када су то "преживели", бели су се поново ослободили и кренули "горе" са седморицом играча, правећи ретко виђену гужву пред иначе стабилном одбраном Атлетика. У тој "шуми" фудбалера испред Облака, севнуо је "суви лист" Андреа Силве у 36. минуту, али се само озбиљно уздрмала пречка подно северне трибине за препознатљиво шпанско "хуууy".

Испоставило се да је "бомба" Португалца била само најава заслуженог вођства Севиље, које је стигло по десној страни, где је Маћин константно оптерећивао везисту Нигеза. 

Капитен Навас је прошао до гол-црте, вратио "унутра" до штопера Данијела Карисуа, који вероватно ни сам није знао како се ту нашао, али када јесте - одиграо је помало насумично унапред и асистирао Бен Једеру за 1:0. 

Француз тунишанског порекла, који је фудбалом почео да се бави после успешне футсал каријере у тинејџерским данима, није морао да гледа где је гол, а где Облак. Шутирао је инстиктивно, из окрета и погодио четврти пут на последње четири утакмице, а девети пут у Ла Лиги ове сезоне.

Толико голова дао је током целе прошле сезоне, а рачунајући и остала такмичења, био му је то 15. погодак од летос.

Иако је 38.000 навијача очекивало да Мадриђани одговоре, већ у следећем нападу уследила је контра домаћих коју је упропастио Силва прејаким пасом у простор за Бен Једера, што је слованчки голман искористио, истрчао и довео стрелца првог гола у практично безизлазну ситуацију у којој није успео да протури лопту "испод" Облака.

Е, за то је стигла казна и то брзо.

У последњем минуту игре првог полувремена, са "капице", Гризман је рутински послао лопту преко живог зида у небрањени део Вацликове мреже за четврти гол у последња три меча, а осми првенствени. Француз је претходних сезона давао 19, 16, 22 и 22 гола за Атлетико, па делује да мало "каска" за тим просеком ове сезоне, но скор од шест погодака на последњих седам наступа у свим такмичењима упућује на то да стиже Антоаново пролеће.

Друго полувреме, као што то обично бива када "Чоло" има добар резултат на гостовањима, донело је спорији темпо, затворенија решења и мање шанси, али не и лошије шансе. 

Прво се истакао 29-годишњи чешки репрезентативац, када је лепо зауставио Саулов ударац левом искоса са леве стране и охрабрио саиграче да крену у последњи налет ка колеги на другој страни терена, што су они и урадили. Ретку грешку преискусног Хуанфрана умало је у 2:1 претворио Пабло Саравија, али је Словенац одбранио његову "параболу" послату са ивице шеснаестерца у горњи леви угао, но... 

Да је Бен Једер два минута касније био мало, мало прецизнији, све што би Облак и његови саиграчи могли да ураде је да се жале код Лаоза за недосуђен фаул над Хуанфраном.

Бен Једер није погодио, па је Атлетико у завршних 20 минута урадио оно што ради најбоље на свету - "закључао се".

После последњег звиждука судије, Симеоне је поправио скор са Андалужанима на 8-5-1 у Ла Лиги. Тај један неуспех остварен је на "Санчез Пицхуану" у сезони 2016/17, када је било 1:0. Од тада, црвено-бели су имали три узастопне победе над истим ривалом. Севиља јесте побеђивала "Чола" још два пута, али у четвртфиналу Купа краља прошле сезоне када је било 1:2 и 3:1.

Ове недеље, 6. јануара, играли су и Атлетико Мадрид и Реал Мадрид и Барселона.

Реал је изгубио, Атлетико није победио, па је Барселони остало само да то искористи.

Далеко од тога да је било лако, али се на крају и догодило:

Хетафе - Барселона 1:2 (1:2), што је уједно и реприза резултата са истог места из прошле сезоне, с тим да су 11. фебруара 2018. стрелци били Денис Суарез и Паулињо.

Судија кварио утакмицу, Барселона казнила киксеве пратилаца. Фудбалери Барселоне искористили су киксеве највећих ривала и победом у гостима Хетафеу се учврстила на првој позицији на табели.

Барселона је савладала Хетафе резултатом 2:1 у последњој недељној утакмици 18. кола шпанске Ла Лиге.

Дуел у предграђу Хетафеа обележио је и судија Гиљермо Квадра који ни у једном тренутку није имао контролу над сусретом, што је доводило до грешака које су могле да утичу и на резултат.

Утакмица на "Колосеум Алфонсо Перес" стадиону почела је офанзивнијом игром домаћина који је у 12. минуту стигао до поготка преко Хаимеа Мате, али га је арбитар поништио због фаула над Клеменом Ленглеом, иако је претходно Артуро Видал одгурнуо ривала у казненом простору. 

Казна је стигла неколико минута касније када је Лео Меси стигао до одбитка пре одбране и голмана, и уз много среће донео предност гостима. 

Аргентинац је постигао 16 голова и уз то је остварио десет асистенција у 18 утакмица шпанског шампионата – заслужан је за 26 погодака у Ла Лиги, колико има и цео тим Реал Мадрида.

У следећем нападу Ђерар Пике је пропустио златну прилику да донесе 2:0 Каталонцима, али је то у 39. минуту учинио Луис Суарес. Уругвајац је ухватио изузетан волеј са 18 метара и заслужан је за најлепши потез на утакмици. 

Ипак, Хетафе је већ до полувремена успео да смањи, пошто је лепу акцију свог тима крунисао Мата. 

Други део игре донео нам је једнаку конфузију на терену због судије Квадре и доста оштрих стартова. Арбитар је превидео неколико ситуација које су могле да резултирају шансама, ни помоћници се нису прославили, а домаћин је био близу да изједначи. 

Најближи у 60. минуту када је Мата предриблао и голмана Тер Стегена, али му је лопта прешла преко ноге. 

Упркос поприлично слабој игри, "Блауграна" је дошла до тријумфа и искористила киксеве првих пратилаца, па се учврстила на челу табеле са 40 бодова, пет више од другопласираног Атлетико Мадрида, седам од Севиље и чак 10 од Реал Мадрида. 

Хетафе, за који је наш Немања Максимовић био на терену од првог до последњег звиждука, остао је седми са 25 бодова.

Меси, па Суарез и ћао! Хетафе се испромашивао! Каталонци се победом од 2:1 одлепили на десет бодова великом ривалу.

Ако се по старту 2019. године да закључити и ово ће бити година Лионела Месија. Водећи стрелац Примере морао је и вечерас први да се упише на семафор и то четврту годину узастопно, пошто је од 2016. па до вечерас сваки пут он први погађао мрежу ривала у званичним утакмицама.

Сјајно је Аргентинац из два пута успео да матира домаћег голмана и то у 20 минуту, само неколико тренутака пре него што је домаћину поништен гол. Наиме, главни арбитар видео је наводни прекршај у нападу и тако покварио прелеп ударац Хаумеа Мате из 12. минута.

Барса је доминирала у првом полувремену, била боља, а деловало је да је све готово у 39. након што је и Луис Суарез фантастичним волејом матирао голмана Хетафеа Сорију. Мајсторски је Уругвајац ухватио волеј и натереао и домаће навијаче да му апалудирају.

Ипак, Хетафе се вратио у живот у самом финишу. После лепе акције вечерас убедљиво најбољи играч домаћег тима Хауме Мата успео је да нађе рупу у голу Марк Андреа Тер Штегена и смањи резултат пре одласка на одмор. Разгалио је домаћу публику нападач Хетафеа и ситгао до четвртог гола.

Много бољу игру пружили су домаћи у наставку. Барселона се углавном трудила да одржи предност и претила преко Лионела Месија, а њен голман неколико пута морао је да спашава мрежу и чува бодове екипи Ернеста Валвердеа. Одличне прилике за Хетафе промашили су Анхел у 49, затим Кабрерачији је ударац главом у 59. Тер Штеген мајсторски скренуо у корнер и опет Мата који је промашио празан гол у 67. минуту.

Меси је у 63. пропустио на другој страни најбољу прилику за Барсу да отклони сваку дилему око коначног исхода, али и овако Каталонци су успели да се врате кући са три бода. Можда је Хетафе заслужио више јер је играо храбро, али је квалитет на страни гостију који су се новом победом одлепили на врху табеле - Атлетику беже пет бодова, а Реалу чак 10.

Немања Максимовић осиграо је солидно 90 минута за домаћи тим, а зарадио је и жути картон.   

Резултати 18. кола:

петак

Леванте - Ђирона 2:2 (0:1)
/Моралес 58, Коке 86 - Порту 31, Гарсија 72/

Еспањол - Леганес 1:0 (1:0)
/Иглесијас 9/

субота

Ваљадолид - Рајо Ваљекано 0:1 (0:1)
/Медран 1/

Алавес - Валенсија 2:1 (2:1)
/Бастон 21, Пина 45+2 - Парехо 14/

Уеска - Бетис 2:1 (0:0)
/Фереиро 74, Ривера 79 - Санабрија пен 55/

недеља

Еибар - Виљареал 0:0

Севиља - Атлетико Мадрид 1:1 (1:1)
/Бен Једер 37 - Гризман 45/

Реал Мадрид - Реал Сосиједад 0:2 (0:1)
/Вилијан Жозе пен 2, Пардо 83/

Хетафе - Барселона 1:2 (1:2)
/Мата 43 - Меси 20, Суарез 39/

понедељак

Селта - Атлетик Билбао 21.00

Табела: Барселона 40, Атлетико М. 35, Севиља 33, Алавес 31, Реал 30, Бетис 26, Хетафе 25, Еспањол 24, Ђирона 23, Леванте 23, Сосиједад 22, Валенсија 22, Еибар 22, Селта (-1) 21, Ваљадолид 21, Леганес 19, Виљареал 17, Атлетик Б. (-1) 16, Рајо Ваљекано 16, Уеска 11.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар