ŠPA: Mesi kaznio Atletiko, a Suarez Real Madrid!

U danu u kom nijedan od madridskih rivala nije ostvario pobedu, sve što je šampion trebalo da uradi je da vrati tri boda iz predgrađa prestonice. Uradio je to.  Nova godina, stari Real – neočekivani poraz "kraljevića" na Bernabeuu! Fudbaleri Real Madrida izgubili su pred domaćom publikom od Real Sosijedada sa 2:0 u 18. kolu španskog prvenstva.  Mamurni Real se obrukao, Sosijedad pokorio Madrid posle 15 godina! Veliko iznenađenje u prestonici Španije i trijumf Baska od 2:0.

Fudbal 06.01.2019 | 23:25
ŠPA: Mesi kaznio Atletiko, a Suarez Real Madrid!
Izabranici Santjaga Solarija doživeli su čak šesti poraz ove sezone u domaćem šampionatu i za najljućim rivalom Barselonom, koja ima utakmicu manje, zaostaju sedam bodova.

Madridski klub u 2019. godini još ne zna za pobedu i kriza u kojoj se nalaze samo se produbila.

Jedini gol na meču postigao je mladi Vilijam Hose koji je u trećem minutu iz penala savladao Tiba Kurtou. 

Real je bio dominantniji rival što se i očekivalo, međutim nikako nisu uspeli da pronađu put ka mreži Heronima Rulija. Posao Madriđanima dodatno je otežao Lukas Vaskes koji je u 61. minutu dobio crveni karton. 

Trostruki šampion Evrope zaredom morao je da nastavi sa napadima, a pošto su ostali bez jednog igrača, to je stvorilo dodatan prostor gostima za kontranapade. 

Nekoliko sjajnih prilika Sosijedad nije iskoristio, međutim u 83. minutu uspeli su da dupliraju vođstvo. Vilijam Hose poslao je sjajnu loptu ka Pardu koji je glavom poslao loptu iza leđa belgijskog čuvara mreže. 

Do kraja meča Real Madrid nije uspeo da postigne ni počasni gol, što je značilo da je Sosijdad odneo velika tri boda iz Madrida.

U Madridu - neprijatno! Šampion Evrope i sveta odlaskom Zidana i Kristijana nije "na pola" sezone ispao iz trke za titulom prvaka, već doveo u pitanje i plasman u Ligu šampiona.

Od kada je pobedama nad Kašimom iz Japana i Al-Ainom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, posle titule prvaka Evrope odbranio i titulu šampiona sveta u fudbalu, Real Madrid osvojio je jedan bod u Novoj godini.

U četvrtak na "El Madrigalu" bilo je burnih 2:2 u duelu sa Viljarealom, ove nedelje na "Santijago Bernabeu" stadionu u prestonici bilo je neprijatnih:

Real Madrid - Real Sosijedad 0:2 (0:1), uz crveni karton za krilnog napadača domaćih, Lukasa Vaskeza u 61. minutu.

Plavo-beli sa obale Atlantika doživeli su četiri uzastopna poraza pred dolazak u Madrid, ali su u isto vreme bili dovoljno dobri za pobedu nad onim što je ostalo od trostrukog uzastopnog osvajača Lige šampiona.

Kasemiro je u 1. minutu meča pomislio da je prerano da arbitar Hoze Luis Manuera Montero nekakvo povlačenje za dres kazni penalom, ali se prevario, pa je Vilijan Žoze neočekivano dobio priliku da dovede sastav iz San Sebastijana u vođstvo udarcem sa bele tačke.

Pogodak pored Tiba Kurtoe toliko burno je proslavio da je i sam zaslužio žuti karton.

U igri 11 na 11, Madrid je krenuo svim silama prema argentinskom rezervisti Heronimu Ruljiju, čoveku koji nije stajao na "crti" punih 13 utakmica, odnosno od 25. septembra. Karim Benzema u xy šansi od odlaska Ronalda u Juventus nije pogodio okvir gola u 10. minutu, a u narednoj akciji, Rulji je fantastično zaustavio udarac najboljeg igrača sveta za prošlu godinu, Luke Modrića.

Ove godine, Real će morati da potraži čoveka koji će slati loptu u mrežu u kontinuitetu, kakvog Solari ove nedelje uveče pred 53.412 navijača na tribinama nije imao.

Jalova inicijativa "kraljevića" uz poneki proćerdan zicer trajala je do 61. minuta, kada je Zidanov "čovek od poverenja" Lukas Vaskez naterao Manuera da mu pokaže i drugi žuti karton. Solari je tada morao da "tumba" desetoricu preostalih na terenu i nije to loše uradio, ali brojčano inferiorni beli ni u tom periodu meča nisu uspevali da savladaju Ruljija.

Kako to obično biva, usledila je kazna za neopreznu inicijativu, pa se Vilijan Žoze iz uloge strelca "prebacio" u ulogu "pakera" i namestio lagan pogodak Rubenu Pardu za konačnih 0:2 u 83. minutu.

Taj pogodak videlo je, paušalnom procenom, oko 40.000 ljudi.

Ako to već nismo više puta konstatovali u 2018, red je da u prvoj nedelji 2019. godine primetimo da je odlazak Zinedina Zidana i Kristijana Ronalda iz najtrofejnijeg kluba Evrope doveo u pitanje i plasman ostatka tima u Ligu šampiona za sezonu 2019/20.

Mamurni od novogodišnjeg slavlja fudbaleri Reala nisu uspeli da savladaju Real Sosijedad na svom terenu u 18. kolu Primere. Doživeli su aktuelni šampioni Evrope i sveta blamažu i premijerni poraz u 2019. godini od 2:0, protiv jednog od lošijih timova u Primeri, koji je stigao na Santijago Bernabeu u seriji od čak četiri vezana poraza.

Ovo je i prvi neuspeh u La Ligi na svom terenu posle više od dva meseca za Santijaga Solarija. Delovalo je da je Argentinac uspeo da povrati samopouzdanje ekipi, da će ovo proleće biti bolje po Real, ali je već u prvoj utakmici u novoj godini njegov tim pokazao da još ima problema. Štaviše, upisali su šesti poraz u Primeri, što je jednostavno nedopustivo za tim ovakvog renomea.

Puleni privremenog trenera Real Sosijedada Imanola Aguasila potpuno su nadigrali Kraljevski klub, ubili ga na kontre i kaznili sve promašaje koje su njegove skupocene zvezde imale tokom utakmice. Možda je Real bio oštećen za penal, sumnjiva je intervencija golmana gostiju Ruljija na Vinisijusu Žunioru sredinom drugog dela, koja bi vratila domaće u igru, ali nisu Madriđani zaslužili bolji rezultat.

Počelo je užasno po domaće, Kazemiro je bespotrebno već u drugom minutu skirivio najstrožu kaznu, a Vilijan Žoze u trećem doveo goste u vođstvo sa 11 metara. Real je imao četiri prilike u prvih 45 minuta da dođe do izjednačenja, ali nisu uspeli. Promašivali su redom Benzema, Modrić, Kazemiro i Lukas, a blistao je na trenutke i golman Sosijedada Heronimo Rulji.

Opredeljenje gostiju iz Baskije bilo je defanziva i napadi na kontre, a posebno su opasniji bili u drugom poluvremenu, kada su igrali egal s domaćinom. Lep fudbal gledali smo u tim trenucima, a bolje su se snašli gosti.

Fudbaleri iz San Sebastijana najčešće su pretili preko Adnana Januzaja, koji je dejstvovao po desnoj strani, a posao im je bio znatno olakšan i od 61. minuta kada je Lukas dobio drugi žuti karton zbog kojeg je morao u svlačionicu. Imao je Real nekoliko prilika, najbolje preko Vinisijusa Žuniora i Serhija Ramosa, ali je odbrana Sosijedada odolevala.

Istovremeno, bilo je samo pitanje kada će se desiti nokaut za Kraljevski klub na drugoj strani (pošto su igrali otvoreno), a on je usledio u 84. minutu posle sjajne kontre i asistencije Viljana Žozea za Rubena Parda, koji je postigao prvenac u šampionatu za goste iz San Sebastijana. Nije mogao da izabere lepši trenutak.

Bio je to gol koji je zapečatio pobedu Sosijedada, prvu u Madridu u Primeri još od maja 2004. godine. Eto, trebalo je da dođe novi privremeni trener pa da i momcima iz San Sebastijana krene, a što se tiče Reala, ne valja mu posao. Ovo večeras ne liči ni na šta...

Nekoliko centimetara "odlučilo" derbi kola Primere! Dijego Simeone retko, retko gubi čak i na najtežim gostovanjima u Španiji. Ovog puta, doduše, malo je nedostajalo da Atletiko kući ode poražen.

Najglasnije "huuuuuuy" čulo se u tom 69. minutu!

Hesus Navas bez problema je (iako bez driblinga) "probio" improvizaciju na poziciji levog beka, Saula Nigeza, uputio je jak centaršut sa desnog krila, Serhio Eskudero napravio faul sa leđa nad Huanfranom i onda mirno spustio loptu glavom do Višama Ben Jedera, a ovaj iz okreta šutirao levom nogom "tik" pored stative savladanog Jana Oblaka.

S obzirom na to da Antonio Migel Mateu Laoz nije "svirao" prekršaj Eskudera, bila je to najbolja i poslednja velika šansa na odličnoj utakmici 18. kola La Lige, završenoj baš po meri lidera, Barselone.

Ove nedelje popodne na "Pichuanu": Sevilja - Atletiko Madrid 1:1 (1:1)!

Oslabljena "gerila" Dijega Simeonea izborila je vredan bod protiv motivisane i srčane Sevilje, tima koji je imao više od igre tokom meča, samim tim i više razloga da žali posle meča.

Roke Mesa "opalio" je volejčinu preko prečke u 14. minutu i najavio juriš 3-5-2 postave trenera Pabla Maćina prema mreži iza leđa jednog od najboljih golmana planete, Jana Oblaka, međutim najbolji fudbaler na terenu, Antoan Grizman, upozorio je domaćina da bi preambiciozna inicijativa mogla skupo da ih košta.

Ipak, udarac levom Francuza u 26. minutu nekako je uspeo da ukroti Tomaš Vaclik.

Kada su to "preživeli", beli su se ponovo oslobodili i krenuli "gore" sa sedmoricom igrača, praveći retko viđenu gužvu pred inače stabilnom odbranom Atletika. U toj "šumi" fudbalera ispred Oblaka, sevnuo je "suvi list" Andrea Silve u 36. minutu, ali se samo ozbiljno uzdrmala prečka podno severne tribine za prepoznatljivo špansko "huuuy".

Ispostavilo se da je "bomba" Portugalca bila samo najava zasluženog vođstva Sevilje, koje je stiglo po desnoj strani, gde je Maćin konstantno opterećivao vezistu Nigeza. 

Kapiten Navas je prošao do gol-crte, vratio "unutra" do štopera Danijela Karisua, koji verovatno ni sam nije znao kako se tu našao, ali kada jeste - odigrao je pomalo nasumično unapred i asistirao Ben Jederu za 1:0. 

Francuz tunišanskog porekla, koji je fudbalom počeo da se bavi posle uspešne futsal karijere u tinejdžerskim danima, nije morao da gleda gde je gol, a gde Oblak. Šutirao je instiktivno, iz okreta i pogodio četvrti put na poslednje četiri utakmice, a deveti put u La Ligi ove sezone.

Toliko golova dao je tokom cele prošle sezone, a računajući i ostala takmičenja, bio mu je to 15. pogodak od letos.

Iako je 38.000 navijača očekivalo da Madriđani odgovore, već u sledećem napadu usledila je kontra domaćih koju je upropastio Silva prejakim pasom u prostor za Ben Jedera, što je slovančki golman iskoristio, istrčao i doveo strelca prvog gola u praktično bezizlaznu situaciju u kojoj nije uspeo da proturi loptu "ispod" Oblaka.

E, za to je stigla kazna i to brzo.

U poslednjem minutu igre prvog poluvremena, sa "kapice", Grizman je rutinski poslao loptu preko živog zida u nebranjeni deo Vaclikove mreže za četvrti gol u poslednja tri meča, a osmi prvenstveni. Francuz je prethodnih sezona davao 19, 16, 22 i 22 gola za Atletiko, pa deluje da malo "kaska" za tim prosekom ove sezone, no skor od šest pogodaka na poslednjih sedam nastupa u svim takmičenjima upućuje na to da stiže Antoanovo proleće.

Drugo poluvreme, kao što to obično biva kada "Čolo" ima dobar rezultat na gostovanjima, donelo je sporiji tempo, zatvorenija rešenja i manje šansi, ali ne i lošije šanse. 

Prvo se istakao 29-godišnji češki reprezentativac, kada je lepo zaustavio Saulov udarac levom iskosa sa leve strane i ohrabrio saigrače da krenu u poslednji nalet ka kolegi na drugoj strani terena, što su oni i uradili. Retku grešku preiskusnog Huanfrana umalo je u 2:1 pretvorio Pablo Saravija, ali je Slovenac odbranio njegovu "parabolu" poslatu sa ivice šesnaesterca u gornji levi ugao, no... 

Da je Ben Jeder dva minuta kasnije bio malo, malo precizniji, sve što bi Oblak i njegovi saigrači mogli da urade je da se žale kod Laoza za nedosuđen faul nad Huanfranom.

Ben Jeder nije pogodio, pa je Atletiko u završnih 20 minuta uradio ono što radi najbolje na svetu - "zaključao se".

Posle poslednjeg zvižduka sudije, Simeone je popravio skor sa Andalužanima na 8-5-1 u La Ligi. Taj jedan neuspeh ostvaren je na "Sančez Pichuanu" u sezoni 2016/17, kada je bilo 1:0. Od tada, crveno-beli su imali tri uzastopne pobede nad istim rivalom. Sevilja jeste pobeđivala "Čola" još dva puta, ali u četvrtfinalu Kupa kralja prošle sezone kada je bilo 1:2 i 3:1.

Ove nedelje, 6. januara, igrali su i Atletiko Madrid i Real Madrid i Barselona.

Real je izgubio, Atletiko nije pobedio, pa je Barseloni ostalo samo da to iskoristi.

Daleko od toga da je bilo lako, ali se na kraju i dogodilo:

Hetafe - Barselona 1:2 (1:2), što je ujedno i repriza rezultata sa istog mesta iz prošle sezone, s tim da su 11. februara 2018. strelci bili Denis Suarez i Paulinjo.

Sudija kvario utakmicu, Barselona kaznila kikseve pratilaca. Fudbaleri Barselone iskoristili su kikseve najvećih rivala i pobedom u gostima Hetafeu se učvrstila na prvoj poziciji na tabeli.

Barselona je savladala Hetafe rezultatom 2:1 u poslednjoj nedeljnoj utakmici 18. kola španske La Lige.

Duel u predgrađu Hetafea obeležio je i sudija Giljermo Kvadra koji ni u jednom trenutku nije imao kontrolu nad susretom, što je dovodilo do grešaka koje su mogle da utiču i na rezultat.

Utakmica na "Koloseum Alfonso Peres" stadionu počela je ofanzivnijom igrom domaćina koji je u 12. minutu stigao do pogotka preko Haimea Mate, ali ga je arbitar poništio zbog faula nad Klemenom Lengleom, iako je prethodno Arturo Vidal odgurnuo rivala u kaznenom prostoru. 

Kazna je stigla nekoliko minuta kasnije kada je Leo Mesi stigao do odbitka pre odbrane i golmana, i uz mnogo sreće doneo prednost gostima. 

Argentinac je postigao 16 golova i uz to je ostvario deset asistencija u 18 utakmica španskog šampionata – zaslužan je za 26 pogodaka u La Ligi, koliko ima i ceo tim Real Madrida.

U sledećem napadu Đerar Pike je propustio zlatnu priliku da donese 2:0 Kataloncima, ali je to u 39. minutu učinio Luis Suares. Urugvajac je uhvatio izuzetan volej sa 18 metara i zaslužan je za najlepši potez na utakmici. 

Ipak, Hetafe je već do poluvremena uspeo da smanji, pošto je lepu akciju svog tima krunisao Mata. 

Drugi deo igre doneo nam je jednaku konfuziju na terenu zbog sudije Kvadre i dosta oštrih startova. Arbitar je prevideo nekoliko situacija koje su mogle da rezultiraju šansama, ni pomoćnici se nisu proslavili, a domaćin je bio blizu da izjednači. 

Najbliži u 60. minutu kada je Mata predriblao i golmana Ter Stegena, ali mu je lopta prešla preko noge. 

Uprkos poprilično slaboj igri, "Blaugrana" je došla do trijumfa i iskoristila kikseve prvih pratilaca, pa se učvrstila na čelu tabele sa 40 bodova, pet više od drugoplasiranog Atletiko Madrida, sedam od Sevilje i čak 10 od Real Madrida. 

Hetafe, za koji je naš Nemanja Maksimović bio na terenu od prvog do poslednjeg zvižduka, ostao je sedmi sa 25 bodova.

Mesi, pa Suarez i ćao! Hetafe se ispromašivao! Katalonci se pobedom od 2:1 odlepili na deset bodova velikom rivalu.

Ako se po startu 2019. godine da zaključiti i ovo će biti godina Lionela Mesija. Vodeći strelac Primere morao je i večeras prvi da se upiše na semafor i to četvrtu godinu uzastopno, pošto je od 2016. pa do večeras svaki put on prvi pogađao mrežu rivala u zvaničnim utakmicama.

Sjajno je Argentinac iz dva puta uspeo da matira domaćeg golmana i to u 20 minutu, samo nekoliko trenutaka pre nego što je domaćinu poništen gol. Naime, glavni arbitar video je navodni prekršaj u napadu i tako pokvario prelep udarac Haumea Mate iz 12. minuta.

Barsa je dominirala u prvom poluvremenu, bila bolja, a delovalo je da je sve gotovo u 39. nakon što je i Luis Suarez fantastičnim volejom matirao golmana Hetafea Soriju. Majstorski je Urugvajac uhvatio volej i natereao i domaće navijače da mu apaludiraju.

Ipak, Hetafe se vratio u život u samom finišu. Posle lepe akcije večeras ubedljivo najbolji igrač domaćeg tima Haume Mata uspeo je da nađe rupu u golu Mark Andrea Ter Štegena i smanji rezultat pre odlaska na odmor. Razgalio je domaću publiku napadač Hetafea i sitgao do četvrtog gola.

Mnogo bolju igru pružili su domaći u nastavku. Barselona se uglavnom trudila da održi prednost i pretila preko Lionela Mesija, a njen golman nekoliko puta morao je da spašava mrežu i čuva bodove ekipi Ernesta Valverdea. Odlične prilike za Hetafe promašili su Anhel u 49, zatim Kabreračiji je udarac glavom u 59. Ter Štegen majstorski skrenuo u korner i opet Mata koji je promašio prazan gol u 67. minutu.

Mesi je u 63. propustio na drugoj strani najbolju priliku za Barsu da otkloni svaku dilemu oko konačnog ishoda, ali i ovako Katalonci su uspeli da se vrate kući sa tri boda. Možda je Hetafe zaslužio više jer je igrao hrabro, ali je kvalitet na strani gostiju koji su se novom pobedom odlepili na vrhu tabele - Atletiku beže pet bodova, a Realu čak 10.

Nemanja Maksimović osigrao je solidno 90 minuta za domaći tim, a zaradio je i žuti karton.   

Rezultati 18. kola:

petak

Levante - Đirona 2:2 (0:1)
/Morales 58, Koke 86 - Portu 31, Garsija 72/

Espanjol - Leganes 1:0 (1:0)
/Iglesijas 9/

subota

Valjadolid - Rajo Valjekano 0:1 (0:1)
/Medran 1/

Alaves - Valensija 2:1 (2:1)
/Baston 21, Pina 45+2 - Pareho 14/

Ueska - Betis 2:1 (0:0)
/Fereiro 74, Rivera 79 - Sanabrija pen 55/

nedelja

Eibar - Viljareal 0:0

Sevilja - Atletiko Madrid 1:1 (1:1)
/Ben Jeder 37 - Grizman 45/

Real Madrid - Real Sosijedad 0:2 (0:1)
/Vilijan Žoze pen 2, Pardo 83/

Hetafe - Barselona 1:2 (1:2)
/Mata 43 - Mesi 20, Suarez 39/

ponedeljak

Selta - Atletik Bilbao 21.00

Tabela: Barselona 40, Atletiko M. 35, Sevilja 33, Alaves 31, Real 30, Betis 26, Hetafe 25, Espanjol 24, Đirona 23, Levante 23, Sosijedad 22, Valensija 22, Eibar 22, Selta (-1) 21, Valjadolid 21, Leganes 19, Viljareal 17, Atletik B. (-1) 16, Rajo Valjekano 16, Ueska 11.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar