На луди камен и у деведесетој

Да љубав не зна за године потврђују и случајеви склапања бракова између људи који су увелико загазили у девету деценију, па чак и оних који су превалили деведесету.  

Република Српска 06.01.2019 | 20:27
На луди камен и у деведесетој
Тако је најстарији младожења, када је стао на луди камен, имао 90, а изабраница његовог срца 86 година, показује анализа Завода за статистику РС.

Тројица најстаријих младожења који су претпрошле године оженили имали су по 86, 87 и 89 година, а три најстарије „младе“ 80, 82 и 86 година. Ријеч је о људима којима ово, свакако, није био први, него други или трећи брак.

За разлику од ових времешних парова, који су у брачну луку упловили дубоко загазивши у девету деценију, дешава се да из ове луке одлуче да исплове људи који су заједно живјели и по скоро 60 година.

Три најдужа брака која су у РС разведена поменуте године трајала су по 50, 52 и чак 58 година. Тако су из једне брачне заједнице, која је одолијевала пола вијека, изашли муж који је у тренутку развода имао 83, док је његова бивша жена била стара 75 година.

“Интересни” бракови

Кад је ријеч о заснивању бракова у познијим годинама, социлози објашњавају да то углавном практикују људи који желе да под старе дане имају неког уз себе, јер нису навикли да живе сами. То, како истичу, потврђује и статистика, која је показала да се најчешће ради о другом или трећем браку времешних супружника.

Тако су бракови које, напримјер, заснивају људи у деветој деценији или они старији, углавном су „интересни”, а не бракови у које се улази из љубави. Такође, с обзиром на њихове године, сасвим је извјесно да су муж и жена у брачну заједницу ушли или као удовци или удовице, или су разведени.

Социолог Иван Шијаковић каже за Српскаинфо да је, с обзиром на то да су и њихова дјеца већ зрели људи, логично да њиховим родитељима недостаје пажња. 

"Њихова дјеца су окренута својим породицама, односно својој дјеци и унуцима, па родитеље посјећују кад и колико могу. Они, међутим, нису увијек задовољни том количином пажње, коју траже у новом супружнику. Ти људи су, с друге стране, навикли да кроз живот иду с неким, тако да им године нису препрека за улазак у неки нови брак", каже Шијаковић.

Фрустрација

Према његовим ријечима, мање је чудно да људи ступају у брак у деветој деценији него да се разводе након пет-шест деценија заједничког живота.

"Људе у тим годинама понекад схрва осјећај изгубљености, односно кулминира фрустрација због незадовољства дотадашњим животом. Дешава се да супружници, практично, од почетка брака нису били једно за друго, али су из неких практичних разлога остајали у заједници. Временом то неслагање прерасте у неподношење, па одлучују да се разиђу", истиче Шијаковић.

Стојанка Ч. (59) из Бањалуке, која се развела након 35 година брака, каже да је убрзо након вјенчања схватила да то није то.

"На самом почетку брака је све углавном било у реду, али је мој бивши муж, у суштини, увијек био прилично прек и веома нетолерантан. Живот ми је прошао у томе да сам му угађала колико сам могла, али он то није претјерано цијенио. Некако сам гурала, јер је било најбитније да дјецу изведем на прави пут. Онда сам ставила тачку на свој брак и поново почела да живим", каже наша саговорница.

Супружници у 15.

Према подацима Завода за статситику РС, најмлађи младожења и невјеста који су у Српској склопили брак имали су тек по 15 година. Кад је ријеч о претпрошлој години, најмлађи супруг је имао 17, а невјеста 16 година.

С друге стране, најкраћи брак, који је  разведен 2017, трајао је свега један мјесец – муж је имао 33, а жена 28 година. Сљедећа два најкраћа брака трајала су тек нешто мало дуже – један два мјесеца и два дана, а други два мјесеца и 17 дана.

(Српскаинфо)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Зиле

06.01.2019 21:20

јос само им треба по једно дијете насљедници

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

07.01.2019 00:27

То су бракови због пензија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

07.01.2019 00:28

То су бракови због пензија.Он 90 она 45 и пензију наследјује без проблема

ОДГОВОРИТЕ