Ризик од срчаног удара највећи на Бадње вече

Новогодишњи и божићни празници нису само време опуштања и забаве, то је и стресан период када се повећава опасност од срчаног удара, пишу британски медији позивајући се на нове студије.

Здравље 06.01.2019 | 12:08
Ризик од срчаног удара највећи на Бадње вече
Најновије истраживање у Шведској је показало да је, због стреса и анксиозности, ризик од срчаног удара највећи за Бадње вече и да врхунац достиже у 22 часа.

Научници су тај закључак извели на основу праћења датума и сатнице 283.014 срчаних удара који су се догодили у периоду од 16 година – од 1998. до 2013. године – у Шведској, објавио је Индепендент.

Они верују да емоционални стрес и анксиозност повећавају ризик, посебно међу популацијом старијом од 75 година, као и дијабетичарима и онима који имају неко срчано обољење.

Шведски научници, који су свој рад објавили у Британском медицинском журналу, закључили су да се на Бадње вече ризик од срчаних удара повећава за 37 одсто.

Бадњи дан је нешто „сигурнији“, када се ризик повећава за 29 одсто.

Резултати истраживања шведских научника, показују да новогодишња ноћ није ништа опаснија од других дана у години. Међутим, првог дана Нове године, ризик се повећава за 21 одсто.

„Акутни бес, анксиозност, туга, патња и стрес повећавају ризик од инфаркта миокарда (срчаног удара)“, написали су научници.

Као илустрацију, навели су могућност да чланови породице тог дана, после дужег временског периода, посећују рођаке које затичу у лошем здравственом стању, па стога одлучују да их сместе у болницу.

Научници су закључили и да се понедељком ризик од срчаног удара повећава за 10 одсто, као и да је осам сати ујутру најризичније време у току дана, када се ризик повећава за 60 одсто.

„Стресни понедељак“ носи са собом и виши крвни притисак и повећан број откуцаја срца.

Закључак је да је на Бадње вече у 22 сата најопасније време када се ризик више него удвостручује у односу на остатак дана.

Научници су указали да је за Швеђане Бадње вече, које славе 24. децембра, главни празнични дан и да се стога верује да тада појачане емоције достижу врхунац.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар