Патријарх Иринеј о црногорској цркви

- Црногорска црква се сама прогласила аутономном, прогласили су за митрополита једног рашчињенг свештеника, кога није рашцинила српска црква, него цариградска.

Србија 06.01.2019 | 09:19
Патријарх Иринеј о црногорској цркви
То је рекао партијарх српски Иринеј у интервјуу за "ТВ Храм".

"Садашњи такозвани митрополит Мираш Дедеић био је клирик цариградске цркве у Риму, тамо је нешто забрљао, тако да су га они рашчинили, а ови га прихватили и прогласили за митрополита Црне Горе. Какав је он, такви су и они који су га проглашавали и прихватили за митрополита, дакле, нешто што се не може прихватити нити одобрити. На сву срећу и добро, њега признаје врло мали број народа с државном влашћу. Признају га они који нису ни крштени, који нису ни хришћани. Они га желе и проглашавају за митрополита. Народ то није прихватио", рекао је Иринеј. 

Он је додао да је од многих чуо да они који припадају цркви митрополита Мираша Дедеића иду код митрополита црногорско-приморског Српске православне цркве Амфилохија како би се крстили, венчали и причестили. 

По питању раскола између украјинске и руске цркве, Иринеј истиче да се српска црква пре свега води канонским принципима и канонским поретком. 

"Не навијамо ни за Цариград ни као црква српска, ни за Русију, него за канонски принцип и канонски поредак, а он је веома јасан. Украјинска црква је била у саставу руске Цркве, она је добила аутономију и она и данас постоји у Украјини. Та црква има преко 90 епархија, 90 епископа и највећи број становништва који је остао веран досадашњој традицији односа руске и украјинске цркве. Остале цркве свакако ће доћи до опредељења, односно до ставова који ће сигурно уследити након ових догађаја. Ствар је веома јасна, ту нема много размишљања, јер ако се искључи политика, онда је канонски моменат веома јасан", рекао је патријарх. 

То је, како каже, питање које је могло да се реши сабором представника цркава, који би заједнички размотрили питање стања цркве у Украјини. 

"Међутим, није се пошло тим путем, већ је цариградски патријарх узео право на себе да то решава и да на свој начин решава питање које је решено пре 300 година. Прави разлози нису канонске природе, него политичке. Жеља једнога дела моћног света да се освајањем Украјине приближи Русији, како би имали бољи надзор на том земљом. На то питање наишао је и патријарх Цариградски, не консултујући никога, него вероватно у договору с неким другим силама овог света да то питање реши. Како видимо бар до сада, оно је решено на најкатастрофалнији начин. На начин где ће тај нови раскол у Украјини бити озакоњен и продужен", рекао је патријарх. 

(Тањуг)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Павле

06.01.2019 09:18

Један је и једини и никада се неце висе вратити као сто је био патријарх Павле велики господин. Ти си Иринеју и доприњео томе да црква се раздваја другим ријецима иди ти код Додика за Дјурдјев дан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црногорац

06.01.2019 21:44

Црна Гора иде својим путем. Небитно је ста о томе мисли Иринеј, потпуно невазно.

Name

БОКИ

06.01.2019 10:17

Засто овај Иринеј подрзава Додика који зна ко је убио Давида Драгицевица???

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛЕКСА

06.01.2019 20:42

Кажу није Српско ћутати а он ЋУТИ ДА СЕ НЕ ЗАМЈЕРИ СПОНЗОРУ ДОДИКУ! Срамота

Name

Аустриа

06.01.2019 11:03

Покој дуси павлу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОВО

06.01.2019 20:40

САМО ПОКОЈНИ ПАВЛЕ,ТО ЈЕ ОЛИЧЕЊЕ ПОШТЕЊА И СКРОМНОСТИ

Name

Аца Добој

06.01.2019 11:36

Вријеме је поста господине, не лај и олавај...бави се својим послом, подрзавај своје стадо...откљуцај Цркве, стани уз народ кад трази истину и правду, усмјери и подучи народ ста је то вјера, поштовање и достојанство и како се чува ближњи свој (породица, пријатељи, комшије било које вјере)

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

06.01.2019 18:45

Или се не мијесајте и то јw цасно и постwно и за оцекивати од Вас. Ви сте отворено на странии крминалне секте!

Name

Опет Лоше

06.01.2019 12:02

Свим искреним и постеним Православцима честитам БАДЊЕ ВЕЧЕ и да Божић у здрављу и весељу дочекају онако како доликује са породицом,комшијама и пријатељима.А овај Иринеј.О људима све најљепше,а он или је лош или му је хендикеп што људи памте Честитог Павла па он дође к'о нека СИЗ(Самостална Интересна Заједница).Кад додаш њему Додика и прекодринског Вучића добијеш лошу комбинацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Верник

06.01.2019 12:08

Павле је био патријарх. Овај.. боље да прецутим јер је време поста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сњезана Нена К.Ј.

06.01.2019 13:40

ПАВЛЕ,ПАВЛЕ,ПАВЛЕ и никад ,никад висе нико као ПАВЛЕ! ПОКОЈ МУ ДУСИ !!! СЛАВА МУ И МИЛОСТ! АМИН!!!

Name

Тито

06.01.2019 13:53

А замисли који је био бум кад је СПЦ добио патријарсију у оно доба, колико је народа било против тога??? И сад нормално. Зна се која је прва медју једнакима и ако се то не постује онда нема смисла ни зивјети под таквим правилима, а то је раскол прави. Зна се како се стварају аутокефалне православне цркве и када престају да имају тај статус.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂОКО

06.01.2019 20:39

ЈЕЛ ТО ПАМЕТУЈЕ ОНАЈ ШТО ПОЗИВА НАС ГРАЂАНЕ РС И НАГОВАРА ДА ГЛАСАМО ЗА ДОДИКА! БРУКА И СРАМОТА ЗА ЦРКВУ! Што није отишао на славу сиромашној великој породици Ратковић 11 дјеце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАШО

06.01.2019 20:44

ПИТАЈТЕ ГА ЗА КОГА ЋЕМО СЛИЈЕДЕЧИ ПУТ ГЛАСАТИ: ЈЕЛ ОПЕТ ЗА ДОДИКА! НЕЧУВЕНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАНЕ

06.01.2019 23:43

БРАВО! Све је тако!