Patrijarh Irinej o crnogorskoj crkvi

- Crnogorska crkva se sama proglasila autonomnom, proglasili su za mitropolita jednog raščinjeng sveštenika, koga nije rašcinila srpska crkva, nego carigradska.

Srbija 06.01.2019 | 09:19
Patrijarh Irinej o crnogorskoj crkvi
To je rekao partijarh srpski Irinej u intervjuu za "TV Hram".

"Sadašnji takozvani mitropolit Miraš Dedeić bio je klirik carigradske crkve u Rimu, tamo je nešto zabrljao, tako da su ga oni raščinili, a ovi ga prihvatili i proglasili za mitropolita Crne Gore. Kakav je on, takvi su i oni koji su ga proglašavali i prihvatili za mitropolita, dakle, nešto što se ne može prihvatiti niti odobriti. Na svu sreću i dobro, njega priznaje vrlo mali broj naroda s državnom vlašću. Priznaju ga oni koji nisu ni kršteni, koji nisu ni hrišćani. Oni ga žele i proglašavaju za mitropolita. Narod to nije prihvatio", rekao je Irinej. 

On je dodao da je od mnogih čuo da oni koji pripadaju crkvi mitropolita Miraša Dedeića idu kod mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Amfilohija kako bi se krstili, venčali i pričestili. 

Po pitanju raskola između ukrajinske i ruske crkve, Irinej ističe da se srpska crkva pre svega vodi kanonskim principima i kanonskim poretkom. 

"Ne navijamo ni za Carigrad ni kao crkva srpska, ni za Rusiju, nego za kanonski princip i kanonski poredak, a on je veoma jasan. Ukrajinska crkva je bila u sastavu ruske Crkve, ona je dobila autonomiju i ona i danas postoji u Ukrajini. Ta crkva ima preko 90 eparhija, 90 episkopa i najveći broj stanovništva koji je ostao veran dosadašnjoj tradiciji odnosa ruske i ukrajinske crkve. Ostale crkve svakako će doći do opredeljenja, odnosno do stavova koji će sigurno uslediti nakon ovih događaja. Stvar je veoma jasna, tu nema mnogo razmišljanja, jer ako se isključi politika, onda je kanonski momenat veoma jasan", rekao je patrijarh. 

To je, kako kaže, pitanje koje je moglo da se reši saborom predstavnika crkava, koji bi zajednički razmotrili pitanje stanja crkve u Ukrajini. 

"Međutim, nije se pošlo tim putem, već je carigradski patrijarh uzeo pravo na sebe da to rešava i da na svoj način rešava pitanje koje je rešeno pre 300 godina. Pravi razlozi nisu kanonske prirode, nego političke. Želja jednoga dela moćnog sveta da se osvajanjem Ukrajine približi Rusiji, kako bi imali bolji nadzor na tom zemljom. Na to pitanje naišao je i patrijarh Carigradski, ne konsultujući nikoga, nego verovatno u dogovoru s nekim drugim silama ovog sveta da to pitanje reši. Kako vidimo bar do sada, ono je rešeno na najkatastrofalniji način. Na način gde će taj novi raskol u Ukrajini biti ozakonjen i produžen", rekao je patrijarh. 

(Tanjug)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Pavle

06.01.2019 09:18

Jedan je i jedini i nikada se nece vise vratiti kao sto je bio patrijarh Pavle veliki gospodin. Ti si Irineju i doprinjeo tome da crkva se razdvaja drugim rijecima idi ti kod Dodika za Djurdjev dan!

ODGOVORITE
Name

Crnogorac

06.01.2019 21:44

Crna Gora ide svojim putem. Nebitno je sta o tome misli Irinej, potpuno nevazno.

Name

BOKI

06.01.2019 10:17

Zasto ovaj Irinej podrzava Dodika koji zna ko je ubio Davida Dragicevica???

ODGOVORITE
Name

ALEKSA

06.01.2019 20:42

Kažu nije Srpsko ćutati a on ĆUTI DA SE NE ZAMJERI SPONZORU DODIKU! Sramota

Name

Austria

06.01.2019 11:03

Pokoj dusi pavlu

ODGOVORITE
Name

JOVO

06.01.2019 20:40

SAMO POKOJNI PAVLE,TO JE OLIČENJE POŠTENJA I SKROMNOSTI

Name

Aca Doboj

06.01.2019 11:36

Vrijeme je posta gospodine, ne laj i olavaj...bavi se svojim poslom, podrzavaj svoje stado...otkljucaj Crkve, stani uz narod kad trazi istinu i pravdu, usmjeri i poduči narod sta je to vjera, poštovanje i dostojanstvo i kako se čuva bližnji svoj (porodica, prijatelji, komšije bilo koje vjere)

ODGOVORITE
Name

istina

06.01.2019 18:45

Ili se ne mijesajte i to jw casno i postwno i za ocekivati od Vas. Vi ste otvoreno na stranii krminalne sekte!

Name

Opet Loše

06.01.2019 12:02

Svim iskrenim i postenim Pravoslavcima čestitam BADNJE VEČE i da Božić u zdravlju i veselju dočekaju onako kako dolikuje sa porodicom,komšijama i prijateljima.A ovaj Irinej.O ljudima sve najljepše,a on ili je loš ili mu je hendikep što ljudi pamte Čestitog Pavla pa on dođe k'o neka SIZ(Samostalna Interesna Zajednica).Kad dodaš njemu Dodika i prekodrinskog Vučića dobiješ lošu kombinaciju.

ODGOVORITE
Name

Vernik

06.01.2019 12:08

Pavle je bio patrijarh. Ovaj.. bolje da precutim jer je vreme posta.

ODGOVORITE
Name

Snjezana Nena K.J.

06.01.2019 13:40

PAVLE,PAVLE,PAVLE i nikad ,nikad vise niko kao PAVLE! POKOJ MU DUSI !!! SLAVA MU I MILOST! AMIN!!!

Name

Tito

06.01.2019 13:53

A zamisli koji je bio bum kad je SPC dobio patrijarsiju u ono doba, koliko je naroda bilo protiv toga??? I sad normalno. Zna se koja je prva medju jednakima i ako se to ne postuje onda nema smisla ni zivjeti pod takvim pravilima, a to je raskol pravi. Zna se kako se stvaraju autokefalne pravoslavne crkve i kada prestaju da imaju taj status.

ODGOVORITE
Name

ĐOKO

06.01.2019 20:39

JEL TO PAMETUJE ONAJ ŠTO POZIVA NAS GRAĐANE RS I NAGOVARA DA GLASAMO ZA DODIKA! BRUKA I SRAMOTA ZA CRKVU! Što nije otišao na slavu siromašnoj velikoj porodici Ratković 11 djece!

ODGOVORITE
Name

RAŠO

06.01.2019 20:44

PITAJTE GA ZA KOGA ĆEMO SLIJEDEČI PUT GLASATI: JEL OPET ZA DODIKA! NEČUVENO

ODGOVORITE
Name

BANE

06.01.2019 23:43

BRAVO! Sve je tako!