Најскупљи играч у историји добио шансу да се наметне!

Солскјер је уврстио Санчеза у стартну поставу за меч са друголигашем, али Чилеанац није издржао дуже од 64. минута, када је затражио измену. И даље има потез који решава ствар, али је то вероватно најскупљи потез у историји ове игре.

Фудбал 05.01.2019 | 23:50
Најскупљи играч у историји добио шансу да се наметне!
За две недеље биће тачно годину дана од како је, панично тражећи звезду која ће направити разлику на терену, Манчестер јунајтед учинио Алексиса Санчеза најплаћенијим фудбалером у историји енглеског фудбала.

Да би се то догодило, наравно, клуб са "Олд трафорда" морао је Арсеналу да плати 39 милиона евра и укључи Хенрика Мхитарјана у трампу, све за 30–годишњака који би само пет месеци касније постао слободан играч.

Ако занемаримо Мхитарјанову вредност на тржишту у том тренутку, али и вредност на терену, Јунајтед је на инсистирање тадашњег менаџера Жозеа Муриња платио ривалу са "Емирејтса" осам милиона евра за сваки преостали месец у његовом уговору и потом му дао плату од 391.346 фунти недељно (!?), уз бонус од 75.000 фунти за сваку утакмицу у којој наступи.

НАЈСКУПЉИ ГОЛ У ИСТОРИЈИ ФУДБАЛА?

С обзиром на то да се налазио на мање од шест месеци од истека сарадње са Арсеналом, Санчез се у овим преговорима водио као слободан играч, па је приликом потписа издејствовао и "бонус за лојалност" од 1.120.000 фунти за сваку сезону коју ће провести на "Олд трафорду" уз још неколико премија: 2.000.000 фунти када постигне 40 голова, 2.000.000 фунти када забележи 40 асистенција, 1.000.000 фунти ако освоји Лигу шампиона и 500.000 фунти ако освоји Премијер лигу.

Преведено у евре, недеља у којој Чилеанац одигра једну утакмицу кошта клуб око 550.000 евра (!?), што је Топ 10 плата у свету фудбала. Поређења ради, након што је пре годину и по дана потписао највећи уговор и историји овог спорта, Лионел Меси "оптеретио" је буџет Барселоне са 747.000 евра седмично.

Овај податак добија на значају тек када се упореди учинак њих двојице у 2018. години: 51 гол и 26 асистенција Месија на 54 утакмице, односно четири гола и десет асистенција Санчеза на 32 утакмице.

Данашњиа утакмица 3. рунде ФА купа са претпоследњим тимом Чемпионшипа послужила је новом менаџеру Олеу Гунару Солскјеру да уврсти тек опорављеног Санчеза у стартну поставу после скоро два месеца, односно тек седми пут ове сезоне.

ОД 28 УТАКМИЦА ЗАВРШИО САМО ЈЕДНУ

Испоставило се да је крилни нападач у 64. минуту затражио принудну измену жалећи се на бол у задњој ложи, због чега је у новембру и децембру пропустио осам утакмица, па је меч 1. кола Премијер лиге са Лестером (2:1), одигран 10. августа, остао једини ове сезоне који је човек са платом од око 28,5 милиона евра годишње одиграо од почетка до краја.

То је пореметило Норвежанинове планове пред 73.918 распеваних навијача на "Театру сновна", утолико што се 17–годишњи Џејмс Гарднер спремао за такмичарски деби у дресу "ђавола", па је завршницу утакмице са Редингом одиграо Маркус Рашфорд.

Завршено је петом Солскјеровом победом у исто толико наступа од одласка Муриња, уз диван Санчезов пас у простор за још једног прескупог резервисту, Ромелуа Лукакуа, који је у четвртом минуту надокнаде првог полувремена поставио коначних: Јунајтед – Рединг 2:0(2:0).

Манчестер јунајтед: Ромеро – Дало, Дармијан, Џонс, Јанг – Фред (од 61. Фелаини), Мектоминеј, Переира – Мата (од 61. Чонг), Лукаку, Санчез (од 64. Рашфорд).

Рединг: Јакола – Једом, Иљори (од 46. Алуко), Мур, Ричардс – Кели, Риномота – Меклири (од 61. Барлоу), Свифт, Хериот (од 76. Меите) – Лоудер.

"ТАКО СТВАРИ ОВДЕ ФУНКЦИОНИШУ"

Домаћин је повео поготком Хуана Мате са беле тачке у 22. минуту, након што је Омар Ричардс у акцији пре тога неопрезно оборио шпанског везисту. 

Мата и штопер Фил Џон једини су стартери из викенд победе над Њукаслом на "Сент Џејмс парку" (0:2), који су почели дуел са плаво–белима, због чега је после утакмице Солскјер био упитан да образложи избор стартних 11. 

"Већина играча које помињете су почињала сваку утакмицу претходних месеци и о томе се ради, имали смо тежак посао у среду увече и неколицини је то била четврти наступ узастопно. Осетили су да је време да 'одседе' мало на клупи или трибинама, а да они који 'улазе' покушају да упишу себе у комбинацију за меч са Тотенхемом", рекао је Солскјер, који из ове групе "другопозиваца" није издвајао ниједно име.

На исти начин је 26 година играче "мерио" и његов ментор, Фергусон.

"Тако ствари овде функционишу, моје је да им пружим шансу, а њихово да ми покажу колико су спремни да је искористе. Ако не бих то радио, а догоди се повреда–две, онда остајемо са мање опција за наставак сезоне".

ЧОНГУ ПЕСМА, АЛЕКСИСУ ПОНЕКИ ЗВИЖДУК

Санчез и Лукаку најзвучнија су имена, уз Маруана Фелаинија, која нису почела ниједну од претходне четири утакмице под вођством Солскјера, с тим да су ове суботе први старт од одласка Муриња забележили и голман Серхио Ромеро, Матео Дармијан (на позицији штопера), Дијего Дало, Андреас Переира и Скот Мектоминеј. Фред је заиграо други пут у стартној постави.

Ипак, Солскјер се није сложио са оценом да ова "Б" постава значи и да је ФА куп такмичење од "Б" значаја за клуб.

"Највећу шансу да освојимо трофеј ове сезоне имамо управо у ФА купу, Лига шампиона је најјаче такмичење на свету, тако да ми ово прво пада напамет", рекао је и прећутао Премијер лигу у којој је Јунајтед шести са 16 бодова заостатка за лидером, Ливерпулом.

Како се најскупље плаћени фудбалер у историји Премијер лиге нашао у групи играча која би требало да искористи мечеве са друголигашима како би се наметнула за дербије, попут предстојећег са Тотенхемом на "Вемблију", тема је о којој се данас говори у Манчестеру исто колико и 229. промоцији из Академије у Карингтону.

РАСТАНАК ДО КРАЈА МЕСЕЦА?

Оно што није дочекао Гарднер, јесте две године старији Тахит Чонг. 

Навијачи су симпатичном холандском нападачу, који је доведен из Фајнорда са 16 година, припремили песму и пре него што је у 61. минуту заменио Мату и забележио прве такмичарске минуте за сениорски тим Јунајтеда. Сваки контакт с лоптом момка рођеног 4. децембра 1999. године праћен је овацијама, док су се приликом Санчезовог изласка с терена погнуте главе спорадично чули звиждуци са готово распродатих трибина.

Новинари који прате догађаје у клубу већ неко време најављују могући разлаз са Чилеанцем, подсећајући да је његов мегаломански уговор пореметио односе у свлачионици и испровоцирао званично прву звезду клуба, Пола Погбу, да затражи бар једнака примања као и Санчез. 

Француз је приликом повратка из Јувентуса у трансферу вредном 110 милиона евра потписао уговор са недељним примањима од 325.000 евра, уз својеврстан сет бонуса, премија и прихода од продаје адидас опреме, али је и даље други најплаћенији играч иза неубедљивог Санчеза. 

И ДАЉЕ ИМА ПОТЕЗ КОЈИ РЕШАВА, АЛИ...

Према неким најавама, период до краја јануарског прелазног рока требало је да послужи Јунајтеду и његовим директорима да процене може ли Солскјер да "подигне" и Санчеза или је паметније понудити га заинтересованим купцима пре краја сезоне. Међутим, мало ко се надао да ће он обновити повреду и остати са једном завршеном утакмицом од 28 такмичарских ове сезоне.

Санчез се "вратио на семафор" у поменутој победи над Њукаслом, када је одиграо последњих пола сата и асистирао Рашфорду за други гол, који је "убио" неизвесност.

Две асистенције у "скрпљених" 90 минута на "Сент Џејмсу" и "Олд трафорду" подсетник су да овај мајстор фудбала и даље има потез који решава ствар, али остаје питање да ли су четири гола и десет асистенција за годину дана вредни плате од скоро 30 милиона евра.

Ако вас не мрзи, израчунајте колико кошта један његов погодак или кључно додавање.

Могуће да се ради о најскупљим потезима у историји ове игре…

Мхитарјан је послужио Јунајтеду као "доплата" за Санчеза и "кључ" који ће одобровољити тадашњег менаџера "тобџија", Арсена Венгера, да пусти Чилеанца пре краја прошле сезоне. Јермен је у међувремену забележио нешто бољи учинак од Алексиса, иако је и сам имао проблема са повредама: седам голова, девет асистенција на 37 наступа за клуб из Лондона.

Елиминација Рединга, са којим Јунајтед има скор 6–1–0 (17:4) у ФА купу, учинила је Солскјера другим менаџером у историји клуба који је почео са пет победа. Пре њега, то је успело само серу Мету Безбију давне 1945. године. У међувремену, нападач који је провео 14 сезона на "Олд трафорду" код сера Алекса Фергусона и постигао један од најважнијих погодака за каријеру чувеног Шкота (онај у финалу Лиге шампиона 1999. са Бајерном), савладао је Њукасл (0:2), Борнмут (4:1), Хадерсфилд (3:1) и Кардиф (1:5) у борби за бодове.

Пет од пет уз гол–разлику 16:3 вратили су осмехе на "Театар снова", али противници који су иза Солскјера тешко да могу да се пореде са онима који га очекују до првог наредног "брејка" у сезони, мартовског почетка квалификација за ЕУРО 2020: Тотенхем (г), Брајтон (д), Барнли (д), Лестер (г), Фулам (г), Пари сен Жермен (д), Ливерпул (д), Кристал Палас (г), Саутемптон (д), Пари сен Жермен (г), Арсенал (г), Манчестер сити (д).

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар