Najskuplji igrač u istoriji dobio šansu da se nametne!

Solskjer je uvrstio Sančeza u startnu postavu za meč sa drugoligašem, ali Čileanac nije izdržao duže od 64. minuta, kada je zatražio izmenu. I dalje ima potez koji rešava stvar, ali je to verovatno najskuplji potez u istoriji ove igre.

Fudbal 05.01.2019 | 23:50
Najskuplji igrač u istoriji dobio šansu da se nametne!
Za dve nedelje biće tačno godinu dana od kako je, panično tražeći zvezdu koja će napraviti razliku na terenu, Mančester junajted učinio Aleksisa Sančeza najplaćenijim fudbalerom u istoriji engleskog fudbala.

Da bi se to dogodilo, naravno, klub sa "Old traforda" morao je Arsenalu da plati 39 miliona evra i uključi Henrika Mhitarjana u trampu, sve za 30–godišnjaka koji bi samo pet meseci kasnije postao slobodan igrač.

Ako zanemarimo Mhitarjanovu vrednost na tržištu u tom trenutku, ali i vrednost na terenu, Junajted je na insistiranje tadašnjeg menadžera Žozea Murinja platio rivalu sa "Emirejtsa" osam miliona evra za svaki preostali mesec u njegovom ugovoru i potom mu dao platu od 391.346 funti nedeljno (!?), uz bonus od 75.000 funti za svaku utakmicu u kojoj nastupi.

NAJSKUPLJI GOL U ISTORIJI FUDBALA?

S obzirom na to da se nalazio na manje od šest meseci od isteka saradnje sa Arsenalom, Sančez se u ovim pregovorima vodio kao slobodan igrač, pa je prilikom potpisa izdejstvovao i "bonus za lojalnost" od 1.120.000 funti za svaku sezonu koju će provesti na "Old trafordu" uz još nekoliko premija: 2.000.000 funti kada postigne 40 golova, 2.000.000 funti kada zabeleži 40 asistencija, 1.000.000 funti ako osvoji Ligu šampiona i 500.000 funti ako osvoji Premijer ligu.

Prevedeno u evre, nedelja u kojoj Čileanac odigra jednu utakmicu košta klub oko 550.000 evra (!?), što je Top 10 plata u svetu fudbala. Poređenja radi, nakon što je pre godinu i po dana potpisao najveći ugovor i istoriji ovog sporta, Lionel Mesi "opteretio" je budžet Barselone sa 747.000 evra sedmično.

Ovaj podatak dobija na značaju tek kada se uporedi učinak njih dvojice u 2018. godini: 51 gol i 26 asistencija Mesija na 54 utakmice, odnosno četiri gola i deset asistencija Sančeza na 32 utakmice.

Današnjia utakmica 3. runde FA kupa sa pretposlednjim timom Čempionšipa poslužila je novom menadžeru Oleu Gunaru Solskjeru da uvrsti tek oporavljenog Sančeza u startnu postavu posle skoro dva meseca, odnosno tek sedmi put ove sezone.

OD 28 UTAKMICA ZAVRŠIO SAMO JEDNU

Ispostavilo se da je krilni napadač u 64. minutu zatražio prinudnu izmenu žaleći se na bol u zadnjoj loži, zbog čega je u novembru i decembru propustio osam utakmica, pa je meč 1. kola Premijer lige sa Lesterom (2:1), odigran 10. avgusta, ostao jedini ove sezone koji je čovek sa platom od oko 28,5 miliona evra godišnje odigrao od početka do kraja.

To je poremetilo Norvežaninove planove pred 73.918 raspevanih navijača na "Teatru snovna", utoliko što se 17–godišnji Džejms Gardner spremao za takmičarski debi u dresu "đavola", pa je završnicu utakmice sa Redingom odigrao Markus Rašford.

Završeno je petom Solskjerovom pobedom u isto toliko nastupa od odlaska Murinja, uz divan Sančezov pas u prostor za još jednog preskupog rezervistu, Romelua Lukakua, koji je u četvrtom minutu nadoknade prvog poluvremena postavio konačnih: Junajted – Reding 2:0(2:0).

Mančester junajted: Romero – Dalo, Darmijan, Džons, Jang – Fred (od 61. Felaini), Mektominej, Pereira – Mata (od 61. Čong), Lukaku, Sančez (od 64. Rašford).

Reding: Jakola – Jedom, Iljori (od 46. Aluko), Mur, Ričards – Keli, Rinomota – Mekliri (od 61. Barlou), Svift, Heriot (od 76. Meite) – Louder.

"TAKO STVARI OVDE FUNKCIONIŠU"

Domaćin je poveo pogotkom Huana Mate sa bele tačke u 22. minutu, nakon što je Omar Ričards u akciji pre toga neoprezno oborio španskog vezistu. 

Mata i štoper Fil Džon jedini su starteri iz vikend pobede nad Njukaslom na "Sent Džejms parku" (0:2), koji su počeli duel sa plavo–belima, zbog čega je posle utakmice Solskjer bio upitan da obrazloži izbor startnih 11. 

"Većina igrača koje pominjete su počinjala svaku utakmicu prethodnih meseci i o tome se radi, imali smo težak posao u sredu uveče i nekolicini je to bila četvrti nastup uzastopno. Osetili su da je vreme da 'odsede' malo na klupi ili tribinama, a da oni koji 'ulaze' pokušaju da upišu sebe u kombinaciju za meč sa Totenhemom", rekao je Solskjer, koji iz ove grupe "drugopozivaca" nije izdvajao nijedno ime.

Na isti način je 26 godina igrače "merio" i njegov mentor, Ferguson.

"Tako stvari ovde funkcionišu, moje je da im pružim šansu, a njihovo da mi pokažu koliko su spremni da je iskoriste. Ako ne bih to radio, a dogodi se povreda–dve, onda ostajemo sa manje opcija za nastavak sezone".

ČONGU PESMA, ALEKSISU PONEKI ZVIŽDUK

Sančez i Lukaku najzvučnija su imena, uz Maruana Felainija, koja nisu počela nijednu od prethodne četiri utakmice pod vođstvom Solskjera, s tim da su ove subote prvi start od odlaska Murinja zabeležili i golman Serhio Romero, Mateo Darmijan (na poziciji štopera), Dijego Dalo, Andreas Pereira i Skot Mektominej. Fred je zaigrao drugi put u startnoj postavi.

Ipak, Solskjer se nije složio sa ocenom da ova "B" postava znači i da je FA kup takmičenje od "B" značaja za klub.

"Najveću šansu da osvojimo trofej ove sezone imamo upravo u FA kupu, Liga šampiona je najjače takmičenje na svetu, tako da mi ovo prvo pada napamet", rekao je i prećutao Premijer ligu u kojoj je Junajted šesti sa 16 bodova zaostatka za liderom, Liverpulom.

Kako se najskuplje plaćeni fudbaler u istoriji Premijer lige našao u grupi igrača koja bi trebalo da iskoristi mečeve sa drugoligašima kako bi se nametnula za derbije, poput predstojećeg sa Totenhemom na "Vembliju", tema je o kojoj se danas govori u Mančesteru isto koliko i 229. promociji iz Akademije u Karingtonu.

RASTANAK DO KRAJA MESECA?

Ono što nije dočekao Gardner, jeste dve godine stariji Tahit Čong. 

Navijači su simpatičnom holandskom napadaču, koji je doveden iz Fajnorda sa 16 godina, pripremili pesmu i pre nego što je u 61. minutu zamenio Matu i zabeležio prve takmičarske minute za seniorski tim Junajteda. Svaki kontakt s loptom momka rođenog 4. decembra 1999. godine praćen je ovacijama, dok su se prilikom Sančezovog izlaska s terena pognute glave sporadično čuli zvižduci sa gotovo rasprodatih tribina.

Novinari koji prate događaje u klubu već neko vreme najavljuju mogući razlaz sa Čileancem, podsećajući da je njegov megalomanski ugovor poremetio odnose u svlačionici i isprovocirao zvanično prvu zvezdu kluba, Pola Pogbu, da zatraži bar jednaka primanja kao i Sančez. 

Francuz je prilikom povratka iz Juventusa u transferu vrednom 110 miliona evra potpisao ugovor sa nedeljnim primanjima od 325.000 evra, uz svojevrstan set bonusa, premija i prihoda od prodaje adidas opreme, ali je i dalje drugi najplaćeniji igrač iza neubedljivog Sančeza. 

I DALJE IMA POTEZ KOJI REŠAVA, ALI...

Prema nekim najavama, period do kraja januarskog prelaznog roka trebalo je da posluži Junajtedu i njegovim direktorima da procene može li Solskjer da "podigne" i Sančeza ili je pametnije ponuditi ga zainteresovanim kupcima pre kraja sezone. Međutim, malo ko se nadao da će on obnoviti povredu i ostati sa jednom završenom utakmicom od 28 takmičarskih ove sezone.

Sančez se "vratio na semafor" u pomenutoj pobedi nad Njukaslom, kada je odigrao poslednjih pola sata i asistirao Rašfordu za drugi gol, koji je "ubio" neizvesnost.

Dve asistencije u "skrpljenih" 90 minuta na "Sent Džejmsu" i "Old trafordu" podsetnik su da ovaj majstor fudbala i dalje ima potez koji rešava stvar, ali ostaje pitanje da li su četiri gola i deset asistencija za godinu dana vredni plate od skoro 30 miliona evra.

Ako vas ne mrzi, izračunajte koliko košta jedan njegov pogodak ili ključno dodavanje.

Moguće da se radi o najskupljim potezima u istoriji ove igre…

Mhitarjan je poslužio Junajtedu kao "doplata" za Sančeza i "ključ" koji će odobrovoljiti tadašnjeg menadžera "tobdžija", Arsena Vengera, da pusti Čileanca pre kraja prošle sezone. Jermen je u međuvremenu zabeležio nešto bolji učinak od Aleksisa, iako je i sam imao problema sa povredama: sedam golova, devet asistencija na 37 nastupa za klub iz Londona.

Eliminacija Redinga, sa kojim Junajted ima skor 6–1–0 (17:4) u FA kupu, učinila je Solskjera drugim menadžerom u istoriji kluba koji je počeo sa pet pobeda. Pre njega, to je uspelo samo seru Metu Bezbiju davne 1945. godine. U međuvremenu, napadač koji je proveo 14 sezona na "Old trafordu" kod sera Aleksa Fergusona i postigao jedan od najvažnijih pogodaka za karijeru čuvenog Škota (onaj u finalu Lige šampiona 1999. sa Bajernom), savladao je Njukasl (0:2), Bornmut (4:1), Hadersfild (3:1) i Kardif (1:5) u borbi za bodove.

Pet od pet uz gol–razliku 16:3 vratili su osmehe na "Teatar snova", ali protivnici koji su iza Solskjera teško da mogu da se porede sa onima koji ga očekuju do prvog narednog "brejka" u sezoni, martovskog početka kvalifikacija za EURO 2020: Totenhem (g), Brajton (d), Barnli (d), Lester (g), Fulam (g), Pari sen Žermen (d), Liverpul (d), Kristal Palas (g), Sautempton (d), Pari sen Žermen (g), Arsenal (g), Mančester siti (d).

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar