ШПА: Алавес "окренуо" Валенсију и претекао Реал!

Баскијски тим се опоравио од рано примљеног гола и привремено(?!) се пробио на четврто место табеле шпанског првенства.  Мендизороза прогутала Валенсију, Алавес је опет на добром путу.  Нови пораз Слепих мишева у Виторији - 2:1.  Поносна Уеска победила после четири и по месеца! Домаћин направио велико изненађење у судару са тимом из Севиље - 2:1.  Уеска за пет минута шокирала Бетис.  Фудбалери Уеске победили су Бетис у мечу 18. кола шпанске ЛаЛиге са 2:1 после великог преокрета.

Фудбал 06.01.2019 | 11:00
ШПА: Алавес "окренуо" Валенсију и претекао Реал!
Валенсија је повела у 14. минуту голом Данијела Пареха, а изједначио је Борха Бастон у 21. Победу домаћем тиму донео је Томас Пина у другом минуту надокнаде времена првог полувремена.

Алавес је остварио девету победу у првенству и прескочио је Реал Мадрид на четвртом месту на табели са 31 бодом. Реал има бод мање, али и утакмицу мање.

Валенсија је прекинула низ од три утакмице без пораза и заузима 11. место на табели са 22 бода. 

За Валенсију српски фудбалер Урош Рачић је преседео меч на клупи, док је за Алавес наступио Дарко Брашанац, који је одиграо последњих 15 минута утакмице. 

Фудбалери Рајо Ваљекана победили су на гостујућем терену Ваљадолид са 1:0, у утакмици 18. кола шпанског првенства. 

Једини гол постигао је Алваро Медран у првом минуту. 

Ваљадолид је могао да изједначи у 88. минуту, али је Мичел промашио једанаестерац. 

Рајо Ваљекано је остварио другу узастопну победу, а тек четврту у првенству и претпоследњи је на табели са 16 бодова. Такође, 16 бодова има и Виљареал, који је први ван зоне испадања, али та екипа има утакмицу више. 

Ваљадолид је у последње три утакмице без победе и заузима 14. место на табели са 21 бодом.

Алавес је дефинитивно на правом путу повратка у добру форму.

Успели су пулени тренера Абеларда да наставе тамо где су стали крајем децембра и упишу прву победу у 2019. години против велике Валенсије од 2:1 на препуној Мендизорози. Великан са Местаље изгледа још увек спава зимским сном и нема намеру да се пробуди у скорије време како би поправио позицију на табели.

Иако су гости добро почели и преко капитена Данија Пареха из слободног ударца повели већ у 14. минуту, на земљу их је спустио Борха Бастон. Искусни везиста сјајно се снашао у 21. минуту после гужве у шеснаестерцу и матирао голмана гостију Нета.

Генерално, Алавес је био бољи данас и у не тако лепој утакмици успео да на време спакује голове и забележи победу којом се пробио у врх табеле.

За погодак одлуке побринуо се Томас Пина који је у надокнади првог полувремена после гужве и корнера матирао други пут на мечу голмана Валенсије за коначни тријумф Алавеса.

Није Валенсија стигла поштено ни да запрети домаћину у других 45 минута па су бодови остали у Виторији. Алавес је имао добру шансу да тријумф учини убедљивијим, али је штопер Лагвардија непрецизно шутирао главом у 47. минуту.

Дарко Брашанац ушао је у игру у редовима Алавеса у 73. минуту уместо стрелца првог гола Бастона, док је Урош Рачић преседео утакмицу на клупи за резерве гостујућег тима.    

Алавес је по традицији и оствареним успесима трећи клуб у својој покрајини, иза Атлетик Билбаа и Сосиједада, али ове сезоне је у Примери освојио тек мало мање бодова него поменута два ривала заједно и у недељу ће осванути као четвртопласирани на табели.

Тим Абеларда Фернандеза после победе над Валенсијом 2:1 (2:1) гледа у леђа само Барселони, мадридском Атлетику и Севиљи, а иза њега се налази славни Реал, актуелни шампион Европе и света.

"Краљевићи" ће моћи да се врате на четврту позицију ако на свом стадиону одиграју макар нерешено са Сосиједадом, али сама чињеница да се Алавес - безмало на половини сезоне - налази раме уз раме са једним од великана светског фудбала, велико је признање клубу који нема ниједан велики трофеј у својим витринама и чији су највећи успеси у 97 година дугој историји, наступи у финалу Купа УЕФА 2001. и у финалу Купа краља 2017.

Плаво-бели су до друге узастопне победе стигли упркос вођству Валенсије већ у 14. минуту, када је Дани Парехо маестрално извео слободан ударац и оставио голмана Пашека без шансе да одбрани.

Примљени гол није деморалисао домаћина, који је седам минута касније уз наклоност Фортуне изједначио на 1:1. Из неспретне интервенције Дијакабија после корнера проистекао је шут Лагвардије, након кога је лопта погодила у ногу Борху Бастона и одсела у доњем левом углу.

Коначан резултат постављен је у судијској надокнади времена у првом делу, опет после центаршута у казнени простор. Лопта је са "друге" стативе враћена у средину, где је највише скочио Томас Пина и спровео је у мрежу, и то кроз ноге бразилског голмана Нета - 2:1!

Валенсија, која после овог меча има по четири победе и пораза, уз чак 10 ремија, у другом полувремену практично није ни запретила чврстом Алавесу. "Резервиста" Мичи Батшуаји у 86. минуту је можда могао да избори пенал, али судија Хименез није ни трепнуо на његов пад...

Српски интернационалац Дарко Брашанац, који за Алавес наступа као позајмљени играч Бетиса, са клупе је одлуком Абеларда ушао у 73. минуту.

Суботњи програм отворио је меч Ваљадолида и Рајо Ваљекана, који су гости добили захваљујући поготку Алвара Медрана у 30. секунду(!). Он се вешто убацио пред гол искоса са леве стране, избегао офсајд и измакао пажњи одбране, а затим лако пласирао лопту у супротни угао - 0:1!

Ваљадолид је у 87. минуту имао идеалну шансу да дође макар до бода, али македонски голман Столе Димитриевски је "прочитао" искусног Мичела и одбранио његов слаб ударац са 11 метара.

Рајо Ваљекано тиме се, са утакмицом више, бодовно изједначио са Атлетик Билбаом, упркос чињеници да је доживео дупло више пораза (10) од конкурента у борби за опстанак.

Билбао са само две победе, уз 10 ремија, никако да се извуче из опасне зоне, а шансе да то уради овог викенда нису баш сјајне, с обзиром на то да ће се у гостима састати са солидном екипом Селте.

Сва три гола постигнута су у другом полувремену, за Бетис је прецизан био Санабрија са пенала, а два гола за Уеску дали су Фереиро и Ривера.

Бетис је повео у 55. минуту. Елћеита је неопрезно потурио ногу Тељу, играч Бетиса је пао и судија је досудио пенал.

Санабрија намешта лопту, гађа по средини, Сантамарија качи лопту али недовољно да је одбрани Бетис је повео 1:0. 

Преокрет Уеске почиње у 74. минуту када је Гаљар одлично прошао на левом крилу и идеално пронашао Фереира, а овај "ластом" сместио лопту у мрежу за изједначење. 

Пет минута касније Ривера маестрално хвата волеј после слободног ударца своје екипе и одбијену лопту шаље у доњи леви ћошак гола Бетиса за 2:1 и победу. 

Уески је ово била тек друга победа у овој сезони ЛаЛиге, док је Бетис доживео шести пораз. Уеска са 11 бодова заузима последње 20. место на табели, док је Бетис шести са 26 бодова.

Поносна Уеска победила после четири и по месеца! Домаћин направио велико изненађење у судару са тимом из Севиље - 2:1.

Тешко ће се Уеска извуђи и обезбедити опстанак, али је тим Франциска Хавијера Родригеза показао да има изражен понос. Бар у вечерашњем сусрету са Бетисом. Очекивали су гости из Севиље да ће тријумфом против фењераша прићи Реал Мадриду на само бод заостатка.

Али препотенција их је скупо коштала у другом полувремену. Бетис је био бољи ривал до вођства. Стварао шансе, одавао утисак квалитетнијег тима. Још када је у шеснестерцу гостију оборен Тељо, а пенал реализовао Санабрија чинило се да је свака дилема решена.

Није тако било. Био је то само увод у одлично друго полувреме и најбољу партију Уеске од почетка сезоне. Без икаквог су играли домаћи. Разлетели су се игрталиштем и јаким пресингом терали на грешке госте.

Играо се 73. минут када је Бетис јефтино изгубио лопту. Све је на левом крилу направио Алекс Гаљар, а Фереиру је остало само да се поклони. Радовали су се домаћи навијачи, гестикулирали према људима из Севиље... Међутим, ни слутили нису да ће убрзо бити у делиријуму.

Награђана је Уеска за храбру партију, агресиван пресинг на супарничкој половини. На једну одбијену лопту Ривера и закуцао је у мрежу Бетиса. Довољно за први првенствени тријумф Уеске још од 19. августа и сусрета са Еибаром.

Уочи 18. кола Примере, Уеска се налазила на зачељу табеле са свега осам освојених бодова. И после утакмице са Бетисом је на истој позицији, али у много бољем расположењу.

Уеска - Бетис 2:1 (0:0).

Гости из Севиље допутовали су у Арагон као фаворити, шестопласирани тим у првенству Шпаније, међутим, нису ту улугоу оправдали на терену. Иако су водили све до 74. минута.

Предност Бетису донео је Санабрија из пенала у 55, али лоша концентрација одбране зелено-белих скупо их је коштала. Прво је Фереиро остао потпуно сам после изгубљене лопте на средини терена и акције по левој страни, па му није било тешко да се само поклони и главом пошаље лопту у мрежу. Чак тројица играча Бетиса били су око њега у зачетку акције...

Само пет минута касније, у 79, Ривера је лепо шутирао из волеја са ивице казненог простора, после центаршута из корнера и кратко одбијене лопте.

Ти голови донели су Уески тек другу победу ове сезоне, а прву код куће, али сада заостају пет бодова за групом од три тима испред њих - Виљареал, Атлетик Билбао и Рајо Ваљекано, а осам за Леганесом и Реал Сосиједадом.

Дакле, нада у опстанак и даље постоји...

Репрезентативац Србије, голман Александар Јовановић, преседео је меч на клупи домаћег тима.

РЕЗУЛТАТИ 18. КОЛА:

субота:

Ваљадолид - Рајо Ваљекано 0:1 (0:1)
/Медран 1/

Алавес - Валенсија 2:1 (2:1)
/Бастон 21, Пина 45+2 - Парехо 14/

Уеска - Бетис 2:1 (0:0)
/Фереиро 74, Ривера 79 - Санабрија 55п/

недеља:

Еибар - Виљареал 12.00
Севиља - Атлетико Мадрид 16.15
Реал Мадрид - Сосиједад 18.30
Хетафе - Барселона 20.45

понедељак:

Селта - Атлетик Билбао 21.00

одиграно у петак:

Леванте - Ђирона 2:2 (0:1)
/Моралес 58, Коке 86 - Порту 31, Гарсија 72/

Еспањол - Леганес 1:0 (1:0)
/Иглесијас 9/

ТАБЕЛА: Барселона 37, Атлетико М. 34, Севиља 32, Алавес (+1) 31, Реал 30, Бетис (+1) 26, Хетафе 25, Еспањол (+1) 24, Ђирона (+1) 23, Леванте (+1) 23, Валенсија (+1) 22, Селта 21, Еибар 21, Ваљадолид (+1) 21, Сосиједад 19, Леганес (+1) 19, Виљареал 16, Атлетик Б. 16, Рајо Ваљекано (+1) 16, Уеска (+1) 11.

Извор: мондо.рс/моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар