ŠPA: Alaves "okrenuo" Valensiju i pretekao Real!

Baskijski tim se oporavio od rano primljenog gola i privremeno(?!) se probio na četvrto mesto tabele španskog prvenstva.  Mendizoroza progutala Valensiju, Alaves je opet na dobrom putu.  Novi poraz Slepih miševa u Vitoriji - 2:1.  Ponosna Ueska pobedila posle četiri i po meseca! Domaćin napravio veliko iznenađenje u sudaru sa timom iz Sevilje - 2:1.  Ueska za pet minuta šokirala Betis.  Fudbaleri Ueske pobedili su Betis u meču 18. kola španske LaLige sa 2:1 posle velikog preokreta.

Fudbal 06.01.2019 | 11:00
ŠPA: Alaves "okrenuo" Valensiju i pretekao Real!
Valensija je povela u 14. minutu golom Danijela Pareha, a izjednačio je Borha Baston u 21. Pobedu domaćem timu doneo je Tomas Pina u drugom minutu nadoknade vremena prvog poluvremena.

Alaves je ostvario devetu pobedu u prvenstvu i preskočio je Real Madrid na četvrtom mestu na tabeli sa 31 bodom. Real ima bod manje, ali i utakmicu manje.

Valensija je prekinula niz od tri utakmice bez poraza i zauzima 11. mesto na tabeli sa 22 boda. 

Za Valensiju srpski fudbaler Uroš Račić je presedeo meč na klupi, dok je za Alaves nastupio Darko Brašanac, koji je odigrao poslednjih 15 minuta utakmice. 

Fudbaleri Rajo Valjekana pobedili su na gostujućem terenu Valjadolid sa 1:0, u utakmici 18. kola španskog prvenstva. 

Jedini gol postigao je Alvaro Medran u prvom minutu. 

Valjadolid je mogao da izjednači u 88. minutu, ali je Mičel promašio jedanaesterac. 

Rajo Valjekano je ostvario drugu uzastopnu pobedu, a tek četvrtu u prvenstvu i pretposlednji je na tabeli sa 16 bodova. Takođe, 16 bodova ima i Viljareal, koji je prvi van zone ispadanja, ali ta ekipa ima utakmicu više. 

Valjadolid je u poslednje tri utakmice bez pobede i zauzima 14. mesto na tabeli sa 21 bodom.

Alaves je definitivno na pravom putu povratka u dobru formu.

Uspeli su puleni trenera Abelarda da nastave tamo gde su stali krajem decembra i upišu prvu pobedu u 2019. godini protiv velike Valensije od 2:1 na prepunoj Mendizorozi. Velikan sa Mestalje izgleda još uvek spava zimskim snom i nema nameru da se probudi u skorije vreme kako bi popravio poziciju na tabeli.

Iako su gosti dobro počeli i preko kapitena Danija Pareha iz slobodnog udarca poveli već u 14. minutu, na zemlju ih je spustio Borha Baston. Iskusni vezista sjajno se snašao u 21. minutu posle gužve u šesnaestercu i matirao golmana gostiju Neta.

Generalno, Alaves je bio bolji danas i u ne tako lepoj utakmici uspeo da na vreme spakuje golove i zabeleži pobedu kojom se probio u vrh tabele.

Za pogodak odluke pobrinuo se Tomas Pina koji je u nadoknadi prvog poluvremena posle gužve i kornera matirao drugi put na meču golmana Valensije za konačni trijumf Alavesa.

Nije Valensija stigla pošteno ni da zapreti domaćinu u drugih 45 minuta pa su bodovi ostali u Vitoriji. Alaves je imao dobru šansu da trijumf učini ubedljivijim, ali je štoper Lagvardija neprecizno šutirao glavom u 47. minutu.

Darko Brašanac ušao je u igru u redovima Alavesa u 73. minutu umesto strelca prvog gola Bastona, dok je Uroš Račić presedeo utakmicu na klupi za rezerve gostujućeg tima.    

Alaves je po tradiciji i ostvarenim uspesima treći klub u svojoj pokrajini, iza Atletik Bilbaa i Sosijedada, ali ove sezone je u Primeri osvojio tek malo manje bodova nego pomenuta dva rivala zajedno i u nedelju će osvanuti kao četvrtoplasirani na tabeli.

Tim Abelarda Fernandeza posle pobede nad Valensijom 2:1 (2:1) gleda u leđa samo Barseloni, madridskom Atletiku i Sevilji, a iza njega se nalazi slavni Real, aktuelni šampion Evrope i sveta.

"Kraljevići" će moći da se vrate na četvrtu poziciju ako na svom stadionu odigraju makar nerešeno sa Sosijedadom, ali sama činjenica da se Alaves - bezmalo na polovini sezone - nalazi rame uz rame sa jednim od velikana svetskog fudbala, veliko je priznanje klubu koji nema nijedan veliki trofej u svojim vitrinama i čiji su najveći uspesi u 97 godina dugoj istoriji, nastupi u finalu Kupa UEFA 2001. i u finalu Kupa kralja 2017.

Plavo-beli su do druge uzastopne pobede stigli uprkos vođstvu Valensije već u 14. minutu, kada je Dani Pareho maestralno izveo slobodan udarac i ostavio golmana Pašeka bez šanse da odbrani.

Primljeni gol nije demoralisao domaćina, koji je sedam minuta kasnije uz naklonost Fortune izjednačio na 1:1. Iz nespretne intervencije Dijakabija posle kornera proistekao je šut Lagvardije, nakon koga je lopta pogodila u nogu Borhu Bastona i odsela u donjem levom uglu.

Konačan rezultat postavljen je u sudijskoj nadoknadi vremena u prvom delu, opet posle centaršuta u kazneni prostor. Lopta je sa "druge" stative vraćena u sredinu, gde je najviše skočio Tomas Pina i sproveo je u mrežu, i to kroz noge brazilskog golmana Neta - 2:1!

Valensija, koja posle ovog meča ima po četiri pobede i poraza, uz čak 10 remija, u drugom poluvremenu praktično nije ni zapretila čvrstom Alavesu. "Rezervista" Miči Batšuaji u 86. minutu je možda mogao da izbori penal, ali sudija Himenez nije ni trepnuo na njegov pad...

Srpski internacionalac Darko Brašanac, koji za Alaves nastupa kao pozajmljeni igrač Betisa, sa klupe je odlukom Abelarda ušao u 73. minutu.

Subotnji program otvorio je meč Valjadolida i Rajo Valjekana, koji su gosti dobili zahvaljujući pogotku Alvara Medrana u 30. sekundu(!). On se vešto ubacio pred gol iskosa sa leve strane, izbegao ofsajd i izmakao pažnji odbrane, a zatim lako plasirao loptu u suprotni ugao - 0:1!

Valjadolid je u 87. minutu imao idealnu šansu da dođe makar do boda, ali makedonski golman Stole Dimitrievski je "pročitao" iskusnog Mičela i odbranio njegov slab udarac sa 11 metara.

Rajo Valjekano time se, sa utakmicom više, bodovno izjednačio sa Atletik Bilbaom, uprkos činjenici da je doživeo duplo više poraza (10) od konkurenta u borbi za opstanak.

Bilbao sa samo dve pobede, uz 10 remija, nikako da se izvuče iz opasne zone, a šanse da to uradi ovog vikenda nisu baš sjajne, s obzirom na to da će se u gostima sastati sa solidnom ekipom Selte.

Sva tri gola postignuta su u drugom poluvremenu, za Betis je precizan bio Sanabrija sa penala, a dva gola za Uesku dali su Fereiro i Rivera.

Betis je poveo u 55. minutu. Elćeita je neoprezno poturio nogu Telju, igrač Betisa je pao i sudija je dosudio penal.

Sanabrija namešta loptu, gađa po sredini, Santamarija kači loptu ali nedovoljno da je odbrani Betis je poveo 1:0. 

Preokret Ueske počinje u 74. minutu kada je Galjar odlično prošao na levom krilu i idealno pronašao Fereira, a ovaj "lastom" smestio loptu u mrežu za izjednačenje. 

Pet minuta kasnije Rivera maestralno hvata volej posle slobodnog udarca svoje ekipe i odbijenu loptu šalje u donji levi ćošak gola Betisa za 2:1 i pobedu. 

Ueski je ovo bila tek druga pobeda u ovoj sezoni LaLige, dok je Betis doživeo šesti poraz. Ueska sa 11 bodova zauzima poslednje 20. mesto na tabeli, dok je Betis šesti sa 26 bodova.

Ponosna Ueska pobedila posle četiri i po meseca! Domaćin napravio veliko iznenađenje u sudaru sa timom iz Sevilje - 2:1.

Teško će se Ueska izvuđi i obezbediti opstanak, ali je tim Franciska Havijera Rodrigeza pokazao da ima izražen ponos. Bar u večerašnjem susretu sa Betisom. Očekivali su gosti iz Sevilje da će trijumfom protiv fenjeraša prići Real Madridu na samo bod zaostatka.

Ali prepotencija ih je skupo koštala u drugom poluvremenu. Betis je bio bolji rival do vođstva. Stvarao šanse, odavao utisak kvalitetnijeg tima. Još kada je u šesnestercu gostiju oboren Teljo, a penal realizovao Sanabrija činilo se da je svaka dilema rešena.

Nije tako bilo. Bio je to samo uvod u odlično drugo poluvreme i najbolju partiju Ueske od početka sezone. Bez ikakvog su igrali domaći. Razleteli su se igrtalištem i jakim presingom terali na greške goste.

Igrao se 73. minut kada je Betis jeftino izgubio loptu. Sve je na levom krilu napravio Aleks Galjar, a Fereiru je ostalo samo da se pokloni. Radovali su se domaći navijači, gestikulirali prema ljudima iz Sevilje... Međutim, ni slutili nisu da će ubrzo biti u delirijumu.

Nagrađana je Ueska za hrabru partiju, agresivan presing na suparničkoj polovini. Na jednu odbijenu loptu Rivera i zakucao je u mrežu Betisa. Dovoljno za prvi prvenstveni trijumf Ueske još od 19. avgusta i susreta sa Eibarom.

Uoči 18. kola Primere, Ueska se nalazila na začelju tabele sa svega osam osvojenih bodova. I posle utakmice sa Betisom je na istoj poziciji, ali u mnogo boljem raspoloženju.

Ueska - Betis 2:1 (0:0).

Gosti iz Sevilje doputovali su u Aragon kao favoriti, šestoplasirani tim u prvenstvu Španije, međutim, nisu tu ulugou opravdali na terenu. Iako su vodili sve do 74. minuta.

Prednost Betisu doneo je Sanabrija iz penala u 55, ali loša koncentracija odbrane zeleno-belih skupo ih je koštala. Prvo je Fereiro ostao potpuno sam posle izgubljene lopte na sredini terena i akcije po levoj strani, pa mu nije bilo teško da se samo pokloni i glavom pošalje loptu u mrežu. Čak trojica igrača Betisa bili su oko njega u začetku akcije...

Samo pet minuta kasnije, u 79, Rivera je lepo šutirao iz voleja sa ivice kaznenog prostora, posle centaršuta iz kornera i kratko odbijene lopte.

Ti golovi doneli su Ueski tek drugu pobedu ove sezone, a prvu kod kuće, ali sada zaostaju pet bodova za grupom od tri tima ispred njih - Viljareal, Atletik Bilbao i Rajo Valjekano, a osam za Leganesom i Real Sosijedadom.

Dakle, nada u opstanak i dalje postoji...

Reprezentativac Srbije, golman Aleksandar Jovanović, presedeo je meč na klupi domaćeg tima.

REZULTATI 18. KOLA:

subota:

Valjadolid - Rajo Valjekano 0:1 (0:1)
/Medran 1/

Alaves - Valensija 2:1 (2:1)
/Baston 21, Pina 45+2 - Pareho 14/

Ueska - Betis 2:1 (0:0)
/Fereiro 74, Rivera 79 - Sanabrija 55p/

nedelja:

Eibar - Viljareal 12.00
Sevilja - Atletiko Madrid 16.15
Real Madrid - Sosijedad 18.30
Hetafe - Barselona 20.45

ponedeljak:

Selta - Atletik Bilbao 21.00

odigrano u petak:

Levante - Đirona 2:2 (0:1)
/Morales 58, Koke 86 - Portu 31, Garsija 72/

Espanjol - Leganes 1:0 (1:0)
/Iglesijas 9/

TABELA: Barselona 37, Atletiko M. 34, Sevilja 32, Alaves (+1) 31, Real 30, Betis (+1) 26, Hetafe 25, Espanjol (+1) 24, Đirona (+1) 23, Levante (+1) 23, Valensija (+1) 22, Selta 21, Eibar 21, Valjadolid (+1) 21, Sosijedad 19, Leganes (+1) 19, Viljareal 16, Atletik B. 16, Rajo Valjekano (+1) 16, Ueska (+1) 11.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar