Драма у Пиониру, Партизанов спасилац је Лендејл!

Лендејл из "одбојке" у последњој секунди за победу Партизана! Кошаркаши Партизана победили су Морнар 75:73 у драматичном мечу 14. кола АБА лиге у дворани "Александар Николић".  Ренфро, Лендејл и велика срећа - Партизан добио Морнар! Црно-бели савладали Баране кошем аустралијског центра "из одбојке" уз звук сирене.  

Кошарка 05.01.2019 | 21:30
Драма у Пиониру, Партизанов спасилац је Лендејл!
Аустралијски центар кошем из одбитка уз звук сирене донео победу над Морнаром!

Свашта се дешавало у завршници утакмице, а јунак победе црно-белих је Џок Лендејл који је из одбојке погодио у последњим десетинкама меча.

Тек који секунд пре тога Антабија Волер је погодио са полудистанце и, чинило се, тиме решио питање побеедника јер је Морнар повео 73:72 на секунд до краја.

Дреновац потом фаулира Ренфроа, Алекс погађа једно слободно бацање, а Лендејл само дотиче лопту тек толико да је скрене ка обручу за победу. 

Најефикаснији је на крају био Алекс Ренфро са 18 поена и злата вредним тројкама које су држале прикључак Партизану у последњој, очајној четвртини црно-белих. 

Пратио га је споменути Лендејл са 12 поена, а по 11 су имали Стефан Јанковић и Алексеј Николић. На другој страни се истакао Волер са 24 поена, а Никола Ребић је имао 12. 

Црно-бели су одиграли солидно прво и катастрофално друго полувреме када је Морнар захваљујући серији поена и изгубљеним лоптама Партизана успео да преокрене и дође надомак победе. 

Партизан је успео да се реваншира екипи из Бара за пораз у октобру прошле године када је Морнар тријумфовао 97:94.

Алексеј Николић је до ове утакмице имао свега 17 одсто шута за три поена, али се у првој четвртини меча бар на неколико минута претворио у Стефа Карија и погодио три од четири шута. 

Домаћи играчи су били у добром шутерском ритму, а Николић је три тројке убацио за само пет минута и Партизан је водио 14:8. 

Од тог тренутка је попустио напад црно-белих, неколико лопти је изгубио новајлија Никола Јанковић, који се уопште није снашао на паркету и Морнар је одржавао корак до краја прве деонице коју је Партизан добио са 18:14. 

Центар Ђорђе Гагић је у тим тренуцима мало "размрдао" екипу Партизана, која је добро кренула другу четвртину - поенима Гагића и тројком Пејџа за 23:14. 

Морнар је још једном, ношен погоцима Волера и Грента, успео да смањи заостатак, али се бољитак у игри домаћих видео уласком Џока Лендејла. 

Стефан Јаковић је у 16. минуту поентирао уз фаул и вратио Партизану +9, да би Гагић сјајном финтом и окретањем Уроша Луковића из рекета донео Партизану и свих +11 при резултату 36:25. 

Гости до полувремена успевају да смање разлику на 38:29, али је Партизан имао контролу меча.

Оно што му је фалило у првом делу игре, Морнар је кренуо да надокнађује у трећој четвртини. Две тројке, прво Сане, а онда и Волер и Морнар је пришао само два поена за мање од минута. 

Ренфро тада "гаси пожар" тројком, а Партизан враћа разлику на ону из првог дела. Морнар је до краја треће четвртине постепено "топио" предност домаћина, Мијовић је искористио неколико слободних бацања и Морнар је два минута пред крај треће четвртине пришао опет на два разлике – 51:49. 

Лендејл је у тим тренуцима двапут скочио у нападу, али се видело да Партизан нема баш никакву идеју како да нападе решава па су се низали промашаји Николића и Маринковића. 

Барани у последњем минуту треће четвртине успевају да изједначе после коша Санеа уз фаул, али је Партизан за само четири секунде, захваљујући комбинацији Ренфро - Лендејл успео да уђе у четврту са минималном предношћу 55:53. 

Четврта четвртина била је тесна и напета. Много изгубљених Партизана и само четири поена за шест, седам минута најчешће нису рецепт за победу, а тако је изгледала завршница Партизана. 

Морнар успева да преокрене на четири минута до краја, а онда и повећа предност кошевима Волера, Луковића и Ребића. Барани су направили серију 9:0 и повели 66:59 и деловало је да је то крај за српски тим. 

Међутим, тројка Ренфроа и поени под кошем Ренфроа и контра Гагића за само тридесет секунди враћају Партизану егал на око два минута до краја. 

Петом тројком Ренфро враћа предност Партизану 69:68, а онда је уследила завршница у којој су црно-бели некако ипак успели да ишчупају победу. 

Партизан сада има осам победа и шест пораза, док се Морнар налази у "доњем дому" АБА лиге са пет победа и девет пораза.

Кошаркаши Партизана у мечу 14. кола АБА лиге су савладали по њих увек неугодни Морнар, и то у једној од најдраматичнијих завршница сезоне - 75:73 (18:14, 20:15, 17:24, 20:20)!

Тиме су поправили скор на 8-6 и задржали реалне изгледе за пласман у плеј-оф, мада према приказаној игри делује да за њих до краја лиге неће бити "сигурне победе".

Меч препун грешака на обе стране, решен је у последње четири секунде, колико је остало на семафору након промашаја Таја Волера и неуспеха Радета Загорца у настојању да забележи дефанзивни скок.

Михајло Павићевић на тајм-ауту је нацртао лепу и једноставну акцију... и Волер је секунд и по пре краја искористио добар блок Уроша Луковића да погоди за вођство гостију 72:73.

Уследио је тајм-аут Андрее Тринкијерија и убацивање лопте са стране, па неопрезност Ђорђа Дреновца и фаул над Алексом Ренфроом 0,5 секунди пре краја.

Искусни Американац - најбољи на терену, са 18 поена, седам скокова и пет асистенција - имао је судбину утакмице у својим рукама. Погодио је прво, за 73:73, па промашио друго слободно бацање.

У том тренутку, чинило се да ће меч отићи у продужетак, али је Џок Лендејл први дошао до одбијене лопте и једном руком је вратио ка кошу. Она је прошла кроз обруч и проузроковала ерупцију одушевљења, како на паркету, тако и међу малобројним навијачима, јер су због казне за инциденте на мечу против Цедевите били отворени само партер и ложе.

Гости из Бара су у складу са прописима АБА лиге, одмах по завршетку меча УЛОЖИЛИ ЖАЛБУ, о чему је на конференцији за новинаре говорио тренер Павићевић.

Црно-бели су на комбиновану одбрану Морнара шутнули чак 35 тројки и погодили 11, од тога Ренфро скоро половину.

На другој страни, Морнар као екипа са шутерском репутацијом, гађала је 7/22 ван линије 6,75 метара.

Партизан је у финишу друге четвртине имао максималних 11 поена предности (36:25), а у 26. минуту након тројке Ренфроа 51:41. Иако то није била сјајна партија, деловало је да Тринкијеријеви ученици могу одбраном да "испеглају" све грешке прављене у фази напада. Међутим, Морнар је тада коначно пронашао праву петорку за игру на оба краја терена!

Сане и Луковић су патролирали рекетом, Никола Ребић одлично играо "пик енд рол", Волер погађао, а омалени Мијовић унео додатну енергију. Док су црно-бели "бацали цигле", Морнар је смањивао заостатак и у 30. минуту после серије 2:12 изједначио на 53:53.

Волер им је у 35. минуту донео и вођство, па га заједно са Луковићем и Ребићем повећао на 59:66.

Партизану је увелико била "вода у ушима", Волер је промашио шут за "плус 10", што би на мање од три минута пре краја вероватно било недостижно. Смирени Ренфро тада је потпуно преузео одговорност и са осам од наредних 10 поена црно-белих (две тројке) преокренуо на 69:68.

Волер је у финишу два пута донео Морнару "плус један", први пут му је одговорио Маркус Пејџ (72:71), а о другој ситуацији, из које се изродила "ишчупана" победа домаћих, причаће се још дуго...



Кошаркаши Партизана победили су у хали Пионир екипу Морнара из Бара са 75:73 у утакмици 14. кола Јадранске лиге. Победоносни кош дао је Џок Лендејл из одбитка уз звук сирене, а ово је црно-белима био други узастопни тријумф у регионалном такмичењу.

Партизан је играо превише опуштено, могло би се рећи и неодговорно у одређеним тренуцима, као да се не ради о важној утакмици у борби за пласман у плеј-оф. И као да ће Морнар сам себе да победи јер је дошао у халу Пионир. Шта рећи о игри црно-белих када су за 40 минута више од 30 пута шутнули за три поена. Без икакве идеје и дисциплине у игри и не би било незаслужено ни да је Морнар однео победу.

У други план је пао и деби новог крилног центра Николе Јанковића, мада је на паркету провео тек три минута.

Ово је била најслабија партија Партизана откако је Андреа Тринкијери дошао у клуб, а притом ваља имати на уму да је Морнар играо без једног од најбољи стрелаца Немања Врањеша. На крају су црно-бели имали и среће и уписали тријумф који их одржава потпуно живим у борби за плеј-оф позицију.

Партизан је играо катастрофално поготово у последњој четвртини, за седам минута дао је само четири поена, а Барани су серијом од 9:0 знали то да казне и поведу са 66:59. А онда је на сцену ступио Алекс Ренфро који је са три поготка вратио Партизан у живот и то за само један минут.

Морнар је био близу победе, имао ју је у рукама када је Тај Волер на нешто више од секунде до краја погодио за два поена. А онда потпуни пад концентрације гостију. После тајм-аута, лопта је дошла до Ренфроа, којег је, чини се беспотребно, фаулирао Дреновац. До краја је остало још 0,4 секунде, Ренфро је погодио прво, промашио другу, али је у скоку из одбитка Лендејл гурнуо кроз обруч и постао јунак.

Чудна је била атмосфера у хали Пионир. Због казне трибине су биле празне, док је у партеру и ложама било нешто публике са сезонском улазницама. А и игра оба тима у првом полувремену била је више “баскеташка” него озбиљна.

Партизан је, рецимо, у тих 20 минута чак 18 пута шутирао за три поена, што се донекле може оправдати чињеницом да је Алексеј Николић убацио прве три тројке, па је ваља и остале вукла лопта.

Ни гости нису били ништа бољи. Антабија Волер је први напад на мечу, после десет секунди, завршио шутем за три поена. Ипак, у таквој поставци ствари боље су се снашли црно-бели који су имали вођство углавном пет до шест поена.

Расположен за игру био је Стефан Јанковић који је још једном демонстрирао како може да шутира са дистанце када рационално бира шутеве. Често се извлачио ван рекетаи задавао доста проблема високим играчима Морнара.

Гости из Бара су у трећој деоници успели да дођу до изједначења пре свега захваљујући чињеници да је Партизан наставио да се испуцава за три поена и то без превише успеха. Врло добру улогу у том периоду за Морнар имао је Француз Лендинг Сане са неколико погодака и добрих реакција у одбрани.

Да није било искусног Алекса Ренфроа, Барани су врло лако могли да дођу до потпуног преокрета, а у прве три четвртине било је евидентно колико Партизану недостаје учинак вечерас успаваних Радета Загорца, Вање Маринковића и Маркуса Пејџа.

ПАРТИЗАН - МОРНАР 75:73
/18:14, 20:15, 17:24, 20:20/

Хала: Александар Николић.
Гледалаца: 1.200.
Судије: Илија Белошевић, Марко Јурас, Радош Арсенијевић.

ПАРТИЗАН: Н. Јанковић, Пејџ 5 (2ск, 3ас), Си 2, Маринковић (тројке 0/6), Величковић 2 (3ск), Пецарски, Загорац 6 (4ск), Ренфро 18 (тројке 5/7, 7ск, 5ас), С. Јанковић 11 (2ск, 2ас, 3изг), Лендејл 12 (6ск, 2ас), Гагић 8 (6ск), Николић 11 (тројке 3/10, 4ас).

МОРНАР: Грант 5, Мићовић 4, Мијовић 3 (3укр), Дреновац 8 (3изг), Павић, Вујошевић, Павићевић, Волер 24 (тројке 4/10, 6ск, 2ас), Сане 9 (тројке 2/2, 6ск, 3укр, 3изг), Ребић 12 (5ск, 3ас, 3изг), Луковић 8 (6ск, 3блк).

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар