Drama u Pioniru, Partizanov spasilac je Lendejl!

Lendejl iz "odbojke" u poslednjoj sekundi za pobedu Partizana! Košarkaši Partizana pobedili su Mornar 75:73 u dramatičnom meču 14. kola ABA lige u dvorani "Aleksandar Nikolić".  Renfro, Lendejl i velika sreća - Partizan dobio Mornar! Crno-beli savladali Barane košem australijskog centra "iz odbojke" uz zvuk sirene.  

Košarka 05.01.2019 | 21:30
Drama u Pioniru, Partizanov spasilac je Lendejl!
Australijski centar košem iz odbitka uz zvuk sirene doneo pobedu nad Mornarom!

Svašta se dešavalo u završnici utakmice, a junak pobede crno-belih je Džok Lendejl koji je iz odbojke pogodio u poslednjim desetinkama meča.

Tek koji sekund pre toga Antabija Voler je pogodio sa poludistance i, činilo se, time rešio pitanje pobeednika jer je Mornar poveo 73:72 na sekund do kraja.

Drenovac potom faulira Renfroa, Aleks pogađa jedno slobodno bacanje, a Lendejl samo dotiče loptu tek toliko da je skrene ka obruču za pobedu. 

Najefikasniji je na kraju bio Aleks Renfro sa 18 poena i zlata vrednim trojkama koje su držale priključak Partizanu u poslednjoj, očajnoj četvrtini crno-belih. 

Pratio ga je spomenuti Lendejl sa 12 poena, a po 11 su imali Stefan Janković i Aleksej Nikolić. Na drugoj strani se istakao Voler sa 24 poena, a Nikola Rebić je imao 12. 

Crno-beli su odigrali solidno prvo i katastrofalno drugo poluvreme kada je Mornar zahvaljujući seriji poena i izgubljenim loptama Partizana uspeo da preokrene i dođe nadomak pobede. 

Partizan je uspeo da se revanšira ekipi iz Bara za poraz u oktobru prošle godine kada je Mornar trijumfovao 97:94.

Aleksej Nikolić je do ove utakmice imao svega 17 odsto šuta za tri poena, ali se u prvoj četvrtini meča bar na nekoliko minuta pretvorio u Stefa Karija i pogodio tri od četiri šuta. 

Domaći igrači su bili u dobrom šuterskom ritmu, a Nikolić je tri trojke ubacio za samo pet minuta i Partizan je vodio 14:8. 

Od tog trenutka je popustio napad crno-belih, nekoliko lopti je izgubio novajlija Nikola Janković, koji se uopšte nije snašao na parketu i Mornar je održavao korak do kraja prve deonice koju je Partizan dobio sa 18:14. 

Centar Đorđe Gagić je u tim trenucima malo "razmrdao" ekipu Partizana, koja je dobro krenula drugu četvrtinu - poenima Gagića i trojkom Pejdža za 23:14. 

Mornar je još jednom, nošen pogocima Volera i Grenta, uspeo da smanji zaostatak, ali se boljitak u igri domaćih video ulaskom Džoka Lendejla. 

Stefan Jaković je u 16. minutu poentirao uz faul i vratio Partizanu +9, da bi Gagić sjajnom fintom i okretanjem Uroša Lukovića iz reketa doneo Partizanu i svih +11 pri rezultatu 36:25. 

Gosti do poluvremena uspevaju da smanje razliku na 38:29, ali je Partizan imao kontrolu meča.

Ono što mu je falilo u prvom delu igre, Mornar je krenuo da nadoknađuje u trećoj četvrtini. Dve trojke, prvo Sane, a onda i Voler i Mornar je prišao samo dva poena za manje od minuta. 

Renfro tada "gasi požar" trojkom, a Partizan vraća razliku na onu iz prvog dela. Mornar je do kraja treće četvrtine postepeno "topio" prednost domaćina, Mijović je iskoristio nekoliko slobodnih bacanja i Mornar je dva minuta pred kraj treće četvrtine prišao opet na dva razlike – 51:49. 

Lendejl je u tim trenucima dvaput skočio u napadu, ali se videlo da Partizan nema baš nikakvu ideju kako da napade rešava pa su se nizali promašaji Nikolića i Marinkovića. 

Barani u poslednjem minutu treće četvrtine uspevaju da izjednače posle koša Sanea uz faul, ali je Partizan za samo četiri sekunde, zahvaljujući kombinaciji Renfro - Lendejl uspeo da uđe u četvrtu sa minimalnom prednošću 55:53. 

Četvrta četvrtina bila je tesna i napeta. Mnogo izgubljenih Partizana i samo četiri poena za šest, sedam minuta najčešće nisu recept za pobedu, a tako je izgledala završnica Partizana. 

Mornar uspeva da preokrene na četiri minuta do kraja, a onda i poveća prednost koševima Volera, Lukovića i Rebića. Barani su napravili seriju 9:0 i poveli 66:59 i delovalo je da je to kraj za srpski tim. 

Međutim, trojka Renfroa i poeni pod košem Renfroa i kontra Gagića za samo trideset sekundi vraćaju Partizanu egal na oko dva minuta do kraja. 

Petom trojkom Renfro vraća prednost Partizanu 69:68, a onda je usledila završnica u kojoj su crno-beli nekako ipak uspeli da iščupaju pobedu. 

Partizan sada ima osam pobeda i šest poraza, dok se Mornar nalazi u "donjem domu" ABA lige sa pet pobeda i devet poraza.

Košarkaši Partizana u meču 14. kola ABA lige su savladali po njih uvek neugodni Mornar, i to u jednoj od najdramatičnijih završnica sezone - 75:73 (18:14, 20:15, 17:24, 20:20)!

Time su popravili skor na 8-6 i zadržali realne izglede za plasman u plej-of, mada prema prikazanoj igri deluje da za njih do kraja lige neće biti "sigurne pobede".

Meč prepun grešaka na obe strane, rešen je u poslednje četiri sekunde, koliko je ostalo na semaforu nakon promašaja Taja Volera i neuspeha Radeta Zagorca u nastojanju da zabeleži defanzivni skok.

Mihajlo Pavićević na tajm-autu je nacrtao lepu i jednostavnu akciju... i Voler je sekund i po pre kraja iskoristio dobar blok Uroša Lukovića da pogodi za vođstvo gostiju 72:73.

Usledio je tajm-aut Andree Trinkijerija i ubacivanje lopte sa strane, pa neopreznost Đorđa Drenovca i faul nad Aleksom Renfroom 0,5 sekundi pre kraja.

Iskusni Amerikanac - najbolji na terenu, sa 18 poena, sedam skokova i pet asistencija - imao je sudbinu utakmice u svojim rukama. Pogodio je prvo, za 73:73, pa promašio drugo slobodno bacanje.

U tom trenutku, činilo se da će meč otići u produžetak, ali je Džok Lendejl prvi došao do odbijene lopte i jednom rukom je vratio ka košu. Ona je prošla kroz obruč i prouzrokovala erupciju oduševljenja, kako na parketu, tako i među malobrojnim navijačima, jer su zbog kazne za incidente na meču protiv Cedevite bili otvoreni samo parter i lože.

Gosti iz Bara su u skladu sa propisima ABA lige, odmah po završetku meča ULOŽILI ŽALBU, o čemu je na konferenciji za novinare govorio trener Pavićević.

Crno-beli su na kombinovanu odbranu Mornara šutnuli čak 35 trojki i pogodili 11, od toga Renfro skoro polovinu.

Na drugoj strani, Mornar kao ekipa sa šuterskom reputacijom, gađala je 7/22 van linije 6,75 metara.

Partizan je u finišu druge četvrtine imao maksimalnih 11 poena prednosti (36:25), a u 26. minutu nakon trojke Renfroa 51:41. Iako to nije bila sjajna partija, delovalo je da Trinkijerijevi učenici mogu odbranom da "ispeglaju" sve greške pravljene u fazi napada. Međutim, Mornar je tada konačno pronašao pravu petorku za igru na oba kraja terena!

Sane i Luković su patrolirali reketom, Nikola Rebić odlično igrao "pik end rol", Voler pogađao, a omaleni Mijović uneo dodatnu energiju. Dok su crno-beli "bacali cigle", Mornar je smanjivao zaostatak i u 30. minutu posle serije 2:12 izjednačio na 53:53.

Voler im je u 35. minutu doneo i vođstvo, pa ga zajedno sa Lukovićem i Rebićem povećao na 59:66.

Partizanu je uveliko bila "voda u ušima", Voler je promašio šut za "plus 10", što bi na manje od tri minuta pre kraja verovatno bilo nedostižno. Smireni Renfro tada je potpuno preuzeo odgovornost i sa osam od narednih 10 poena crno-belih (dve trojke) preokrenuo na 69:68.

Voler je u finišu dva puta doneo Mornaru "plus jedan", prvi put mu je odgovorio Markus Pejdž (72:71), a o drugoj situaciji, iz koje se izrodila "iščupana" pobeda domaćih, pričaće se još dugo...



Košarkaši Partizana pobedili su u hali Pionir ekipu Mornara iz Bara sa 75:73 u utakmici 14. kola Jadranske lige. Pobedonosni koš dao je Džok Lendejl iz odbitka uz zvuk sirene, a ovo je crno-belima bio drugi uzastopni trijumf u regionalnom takmičenju.

Partizan je igrao previše opušteno, moglo bi se reći i neodgovorno u određenim trenucima, kao da se ne radi o važnoj utakmici u borbi za plasman u plej-of. I kao da će Mornar sam sebe da pobedi jer je došao u halu Pionir. Šta reći o igri crno-belih kada su za 40 minuta više od 30 puta šutnuli za tri poena. Bez ikakve ideje i discipline u igri i ne bi bilo nezasluženo ni da je Mornar odneo pobedu.

U drugi plan je pao i debi novog krilnog centra Nikole Jankovića, mada je na parketu proveo tek tri minuta.

Ovo je bila najslabija partija Partizana otkako je Andrea Trinkijeri došao u klub, a pritom valja imati na umu da je Mornar igrao bez jednog od najbolji strelaca Nemanja Vranješa. Na kraju su crno-beli imali i sreće i upisali trijumf koji ih održava potpuno živim u borbi za plej-of poziciju.

Partizan je igrao katastrofalno pogotovo u poslednjoj četvrtini, za sedam minuta dao je samo četiri poena, a Barani su serijom od 9:0 znali to da kazne i povedu sa 66:59. A onda je na scenu stupio Aleks Renfro koji je sa tri pogotka vratio Partizan u život i to za samo jedan minut.

Mornar je bio blizu pobede, imao ju je u rukama kada je Taj Voler na nešto više od sekunde do kraja pogodio za dva poena. A onda potpuni pad koncentracije gostiju. Posle tajm-auta, lopta je došla do Renfroa, kojeg je, čini se bespotrebno, faulirao Drenovac. Do kraja je ostalo još 0,4 sekunde, Renfro je pogodio prvo, promašio drugu, ali je u skoku iz odbitka Lendejl gurnuo kroz obruč i postao junak.

Čudna je bila atmosfera u hali Pionir. Zbog kazne tribine su bile prazne, dok je u parteru i ložama bilo nešto publike sa sezonskom ulaznicama. A i igra oba tima u prvom poluvremenu bila je više “basketaška” nego ozbiljna.

Partizan je, recimo, u tih 20 minuta čak 18 puta šutirao za tri poena, što se donekle može opravdati činjenicom da je Aleksej Nikolić ubacio prve tri trojke, pa je valja i ostale vukla lopta.

Ni gosti nisu bili ništa bolji. Antabija Voler je prvi napad na meču, posle deset sekundi, završio šutem za tri poena. Ipak, u takvoj postavci stvari bolje su se snašli crno-beli koji su imali vođstvo uglavnom pet do šest poena.

Raspoložen za igru bio je Stefan Janković koji je još jednom demonstrirao kako može da šutira sa distance kada racionalno bira šuteve. Često se izvlačio van reketai zadavao dosta problema visokim igračima Mornara.

Gosti iz Bara su u trećoj deonici uspeli da dođu do izjednačenja pre svega zahvaljujući činjenici da je Partizan nastavio da se ispucava za tri poena i to bez previše uspeha. Vrlo dobru ulogu u tom periodu za Mornar imao je Francuz Lending Sane sa nekoliko pogodaka i dobrih reakcija u odbrani.

Da nije bilo iskusnog Aleksa Renfroa, Barani su vrlo lako mogli da dođu do potpunog preokreta, a u prve tri četvrtine bilo je evidentno koliko Partizanu nedostaje učinak večeras uspavanih Radeta Zagorca, Vanje Marinkovića i Markusa Pejdža.

PARTIZAN - MORNAR 75:73
/18:14, 20:15, 17:24, 20:20/

Hala: Aleksandar Nikolić.
Gledalaca: 1.200.
Sudije: Ilija Belošević, Marko Juras, Radoš Arsenijević.

PARTIZAN: N. Janković, Pejdž 5 (2sk, 3as), Si 2, Marinković (trojke 0/6), Veličković 2 (3sk), Pecarski, Zagorac 6 (4sk), Renfro 18 (trojke 5/7, 7sk, 5as), S. Janković 11 (2sk, 2as, 3izg), Lendejl 12 (6sk, 2as), Gagić 8 (6sk), Nikolić 11 (trojke 3/10, 4as).

MORNAR: Grant 5, Mićović 4, Mijović 3 (3ukr), Drenovac 8 (3izg), Pavić, Vujošević, Pavićević, Voler 24 (trojke 4/10, 6sk, 2as), Sane 9 (trojke 2/2, 6sk, 3ukr, 3izg), Rebić 12 (5sk, 3as, 3izg), Luković 8 (6sk, 3blk).

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar