Усташко У у селу код Книна

У ноћи између 4. и 5. јануара, на споменик жртвама фашизма у српском селу Полача код Книна, подигнутом 1963. године, исписани су усташки симбол “У” и крст изнад слова.  

Регион 05.01.2019 | 15:46
Усташко У у селу код Книна
Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да исписани графити представљају отворени позив на обрачун са преосталим Србима у том селу и шире у Хрватској.

Ти графити су дио десетина хиљада графита и порука истог и сличног садржаја који су исписани широм Хрватске и којима се шаље порука преосталим Србима да нису добродошли и да им је најбоље да се што прије иселе или асимилују, навео је Линта и изјави за јавност.

Кључни проблем јесте чињеница што актуелна власт у Хрватској, као и претходне власти, јавно не осуђује говор мржње и позив на обрачун са преосталим Србима, рекао је Линта и указао да и полиција не уклања наведене графите и поруке, не проналази организаторе и извршиоце ових вандалских чинова, нити се кривци кажњавају.

Линта оцјењује лицемјерним чињеницу да је хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић честитала Божић свештенству и вјерницима Српске православне цркве у Хрватској, а истовремено дијели ордење ратним злочинцима, не осуђује јавно бројне примјере говора мржње и позивања на обрачун са Србима, нити тражи да надлежни државни органи оштро казне организаторе и починице таквих недела.

Он истиче да Србима у Хрватској ништа не значе декларативне честитке хрватских званичника поводом Божића и Васкрса већ јасна политичка воља хрватске власти да поштује сопствени Устав и темељне вриједности данашњег свијета антифашизам, људска и мањинска права. 

Нажалост, преостали Срби у селу Полача ће предстојеће Божићне празнике провести у страху и неизвјесности а не у радости у весељу, казао је Линта.

Удружење Срба из Хрватске истиче да су графити узнемирили ретке повратнике у овом поддинарском мјесту, а посебно ради чињенице да је до овога дошло пред православни Божић.

Каква је ово порука и шта она значи добро је познато, јер под тим знаком нажалост десили су се највећи злочини над Србима за вријеме Другог свјетског рата и на крају Грађанског рата 1991-1995. услиједило је и етничко чишћење у акцији хрватске војске и полиције „Олуја”, каже се у саопштењу.

Указује се да се од прогона Срба из Хрватске врши снажна ревизија историјских догађајха и кривотворење реалности фашистичке Независне државе Хрватске и да овакво понашање издваја Хрватску од других чланица ЕУ када је ријеч о рехабилитацији фашистичког историјског наслијеђа.

У оваквом стању не може се говорити о повратку јер и они ријетки који су се вратили не осјећају се сигурним, ни у данима када обиљежавају празник који би за све требао донијети мир и слогу, навело је Удружење Срба из Хрватске.

(Тањуг) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Татин син

05.01.2019 22:25

Хдз иселио цјелу славонију у европске земље.кредити све веци И становниства све мање.ниста боље није ни у бих.ко задњи са балкана нек угаси светло

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован Дучић

05.01.2019 23:02

“Хрвати су најхрабрији народ на свету, не зато што се никога не боје, већ зато што се ничега не стиде”.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

06.01.2019 00:04

Сељачка посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки

06.01.2019 03:53

Оче им се може им се али се никад незна до кад они су чекали своје 50 година од комунизма дочекачемо и ми полако има времене

ОДГОВОРИТЕ