Ustaško U u selu kod Knina

U noći između 4. i 5. januara, na spomenik žrtvama fašizma u srpskom selu Polača kod Knina, podignutom 1963. godine, ispisani su ustaški simbol “U” i krst iznad slova.  

Region 05.01.2019 | 15:46
Ustaško U u selu kod Knina
Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje da ispisani grafiti predstavljaju otvoreni poziv na obračun sa preostalim Srbima u tom selu i šire u Hrvatskoj.

Ti grafiti su dio desetina hiljada grafita i poruka istog i sličnog sadržaja koji su ispisani širom Hrvatske i kojima se šalje poruka preostalim Srbima da nisu dobrodošli i da im je najbolje da se što prije isele ili asimiluju, naveo je Linta i izjavi za javnost.

Ključni problem jeste činjenica što aktuelna vlast u Hrvatskoj, kao i prethodne vlasti, javno ne osuđuje govor mržnje i poziv na obračun sa preostalim Srbima, rekao je Linta i ukazao da i policija ne uklanja navedene grafite i poruke, ne pronalazi organizatore i izvršioce ovih vandalskih činova, niti se krivci kažnjavaju.

Linta ocjenjuje licemjernim činjenicu da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović čestitala Božić sveštenstvu i vjernicima Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, a istovremeno dijeli ordenje ratnim zločincima, ne osuđuje javno brojne primjere govora mržnje i pozivanja na obračun sa Srbima, niti traži da nadležni državni organi oštro kazne organizatore i počinice takvih nedela.

On ističe da Srbima u Hrvatskoj ništa ne znače deklarativne čestitke hrvatskih zvaničnika povodom Božića i Vaskrsa već jasna politička volja hrvatske vlasti da poštuje sopstveni Ustav i temeljne vrijednosti današnjeg svijeta antifašizam, ljudska i manjinska prava. 

Nažalost, preostali Srbi u selu Polača će predstojeće Božićne praznike provesti u strahu i neizvjesnosti a ne u radosti u veselju, kazao je Linta.

Udruženje Srba iz Hrvatske ističe da su grafiti uznemirili retke povratnike u ovom poddinarskom mjestu, a posebno radi činjenice da je do ovoga došlo pred pravoslavni Božić.

Kakva je ovo poruka i šta ona znači dobro je poznato, jer pod tim znakom nažalost desili su se najveći zločini nad Srbima za vrijeme Drugog svjetskog rata i na kraju Građanskog rata 1991-1995. uslijedilo je i etničko čišćenje u akciji hrvatske vojske i policije „Oluja”, kaže se u saopštenju.

Ukazuje se da se od progona Srba iz Hrvatske vrši snažna revizija istorijskih događajha i krivotvorenje realnosti fašističke Nezavisne države Hrvatske i da ovakvo ponašanje izdvaja Hrvatsku od drugih članica EU kada je riječ o rehabilitaciji fašističkog istorijskog naslijeđa.

U ovakvom stanju ne može se govoriti o povratku jer i oni rijetki koji su se vratili ne osjećaju se sigurnim, ni u danima kada obilježavaju praznik koji bi za sve trebao donijeti mir i slogu, navelo je Udruženje Srba iz Hrvatske.

(Tanjug) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Tatin sin

05.01.2019 22:25

Hdz iselio cjelu slavoniju u evropske zemlje.krediti sve veci I stanovnistva sve manje.nista bolje nije ni u bih.ko zadnji sa balkana nek ugasi svetlo

ODGOVORITE
Name

Јован Дучић

05.01.2019 23:02

“Хрвати су најхрабрији народ на свету, не зато што се никога не боје, већ зато што се ничега не стиде”.

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

06.01.2019 00:04

Seljačka posla.

ODGOVORITE
Name

boki

06.01.2019 03:53

Oče im se može im se ali se nikad nezna do kad oni su čekali svoje 50 godina od komunizma dočekačemo i mi polako ima vremene

ODGOVORITE