О Шекију: Пикси, Караси...

Овако су Драган Стојковић-Пикси и Станислав Караси говорили о другој Звездиној звезди. . .

Фудбал 06.01.2019 | 08:15
О Шекију: Пикси, Караси...
Драгослав Шекуларац је био уметник у копачкама, виртуоз, по многима један од најбољих фудбалера које је ова земља имала. 

Био је Друга Звездина звезда, одмах после Рајка Митића, по којем стадион Црвене звезде данас носи име. У родном Штипу популарном "Шекију" су подигли споменик. Живео је за дриблинг, за фудбалски виц, због њега је публика долазила на стадионе...

Оно што је Шекуларац урадио на Мундијалу у Чилеу 1962. године ушло је у фудбалске анале. Играо је тако да је уврштен у тим Светског првенства.

"На Светско првенство у Чилеу нико нас није испратио. Штампа нас је већ била прежалила, називали су нас "губитницима" и нико није рачунао да ћемо нешто озбиљније одиграти тамо. Стигли смо тамо месец дана пре прве утакмице и вредно тренирали сваки дан. Аклиматизовали смо се и били спремни за турнир у којем смо победили Западну Немачку и Уругвај и изборили пласман у полуфинале првенства. На мечу са Уругвајем наместио сам два гола, апротивнички играчи направили су шпалир кроз који сам праћен аплаузом изашао са терена. То се више никада није догодило ни на једној утакмици светских првенстава у фудбалу. Те године сам уврштен у најбољи тим света", говорио је једном приликом Шекуларац.

Ово су о њему рекли бивши легендарни играчи Црвене звезде:

Драган Стојковић-Пикси (пре неколико дана у интервјуу за МОНДО): "Шекуларац - магично фудбалско име. Чим сам постао председник Црвене звезде инсистирао сам да се врати у клуб и постане део нашег ’стафа’. Такве легенде су потребне Звезди. Имао сам част да ми буде тренер у опроштајној сезони на 'Маракани.' Једна фантастична генерација са Дејом, Робијем, Дарком, Мркелом, Југовићем... Брзо је наметнуо ауторитет и освојили смо 'дуплу круну'. Ван терена велики шармер".

Станислав Караси: "Имао сам једну љубав - Шекуларца и он је то био и остао. Захваљујући њему и љубави према њему, кад сам почео да играм у Звезди 1959. године могао сам после школе и тренинга да испричам друговима кога сам од играча видео. И стално сам им причао о Шекију. Он им је био најинтересантнији и заиста 'хигх, хигх' играч за све... Док год је био у Звезди, ја сам му чистио копачке. Нико није могао да му чисти копачке осим мене. Долазио сам у седам и чисто сам их, гланцао, чистио... Он је то знао, знала је и већина мојих другара и то је за мене било задовољство и љубав без краја".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар