O Šekiju: Piksi, Karasi...

Ovako su Dragan Stojković-Piksi i Stanislav Karasi govorili o drugoj Zvezdinoj zvezdi. . .

Fudbal 06.01.2019 | 08:15
O Šekiju: Piksi, Karasi...
Dragoslav Šekularac je bio umetnik u kopačkama, virtuoz, po mnogima jedan od najboljih fudbalera koje je ova zemlja imala. 

Bio je Druga Zvezdina zvezda, odmah posle Rajka Mitića, po kojem stadion Crvene zvezde danas nosi ime. U rodnom Štipu popularnom "Šekiju" su podigli spomenik. Živeo je za dribling, za fudbalski vic, zbog njega je publika dolazila na stadione...

Ono što je Šekularac uradio na Mundijalu u Čileu 1962. godine ušlo je u fudbalske anale. Igrao je tako da je uvršten u tim Svetskog prvenstva.

"Na Svetsko prvenstvo u Čileu niko nas nije ispratio. Štampa nas je već bila prežalila, nazivali su nas "gubitnicima" i niko nije računao da ćemo nešto ozbiljnije odigrati tamo. Stigli smo tamo mesec dana pre prve utakmice i vredno trenirali svaki dan. Aklimatizovali smo se i bili spremni za turnir u kojem smo pobedili Zapadnu Nemačku i Urugvaj i izborili plasman u polufinale prvenstva. Na meču sa Urugvajem namestio sam dva gola, aprotivnički igrači napravili su špalir kroz koji sam praćen aplauzom izašao sa terena. To se više nikada nije dogodilo ni na jednoj utakmici svetskih prvenstava u fudbalu. Te godine sam uvršten u najbolji tim sveta", govorio je jednom prilikom Šekularac.

Ovo su o njemu rekli bivši legendarni igrači Crvene zvezde:

Dragan Stojković-Piksi (pre nekoliko dana u intervjuu za MONDO): "Šekularac - magično fudbalsko ime. Čim sam postao predsednik Crvene zvezde insistirao sam da se vrati u klub i postane deo našeg ’stafa’. Takve legende su potrebne Zvezdi. Imao sam čast da mi bude trener u oproštajnoj sezoni na 'Marakani.' Jedna fantastična generacija sa Dejom, Robijem, Darkom, Mrkelom, Jugovićem... Brzo je nametnuo autoritet i osvojili smo 'duplu krunu'. Van terena veliki šarmer".

Stanislav Karasi: "Imao sam jednu ljubav - Šekularca i on je to bio i ostao. Zahvaljujući njemu i ljubavi prema njemu, kad sam počeo da igram u Zvezdi 1959. godine mogao sam posle škole i treninga da ispričam drugovima koga sam od igrača video. I stalno sam im pričao o Šekiju. On im je bio najinteresantniji i zaista 'high, high' igrač za sve... Dok god je bio u Zvezdi, ja sam mu čistio kopačke. Niko nije mogao da mu čisti kopačke osim mene. Dolazio sam u sedam i čisto sam ih, glancao, čistio... On je to znao, znala je i većina mojih drugara i to je za mene bilo zadovoljstvo i ljubav bez kraja".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar