Судбина - Еузебио и Шеки, пријатељи и мајстори, отишли на исти дан

Легендарни српски фудбалер Драгослав Шекуларац преминуо је у суботу, тачно пет година после легендарног Еузебија.  Шекуларац и Еузебио, од Њујорка до Штипа, одлазак у истом дану. . .  И Црни пантер се дивио нашем асу.

Фудбал 05.01.2019 | 21:45
Судбина - Еузебио и Шеки, пријатељи и мајстори, отишли на исти дан
Друга Звездина звезда је свет напустила у 82. години и јавност ће бити обавештена о тачном времену одржавања комеморације и сахране.

Оно што је веома занимљиво да се судбина мало поиграла јер је на исти дан 2014. године умро португалски велемајстор Еузебио.

Шекуларац и Еузебио упознали су се у Њујорку на једном турниру и током читаве каријере имали велико узајамно поштовање, иако се нису приватно дружили. Величину је Португалац показао када се појавио у Штипу, на опроштајној утакмици нашег Шекија. 

"Задужио ме када сам се опраштао од играчке каријере. На врхунцу славе дошао је на утакмицу у мој родни Штип. Сећам се да смо се попели на брдо изнад Штипа одакле се пружао поглед на цео град. Рекао сам му да је у том граду рођен најбољи фудбалер на свету. Шалили смо се још дуго. Био је паметан и занимљив човек", изјавио је једном приликом за "Курир". 

Еузебио да Силва Фереира је пореклом из Мозамбика, бивше португалске колоније. Био је познат под надимком "Црни пантер" и члан репрезентације Португала која је освојила треће место на Светском првенству 1966. године у Великој Британији. На том првенству је дошао до награде за за најбољег стрелца са девет голова. 

Освајач је европске Златне лопте за 1965. годину, а четири пута је био најбољи стрелац португалске лиге. Највећи део своје каријере провео је у Бенфики (1960-1975) и за то време постигао 315 голова на 301 утакмици, што га ставља на место најбољег стрелца тог клуба свих времена. 

На 727 наступа у каријери постигао је чак 715 погодака. Међународна фудбалска федерација га је прогласила за деветог најбољег играча свих времена, док га је Фудбалска федерација Португала 2003. године прогласила за најбољег фудбалера те земље у протеклих 50 година. 

Каријеру је почео у Спортингу из Мапута, да би са 18 година прешао у Бенфику. Поред ова два тима наступао је и за ФК Монтереј и Беира Мар, као и за многе клубове из северне Америке.

Година је 1978. Драгослав Шекуларац у том тренутку има 41. Не може више. А, вала, доста је и терао лопту. И то како. Маестралнио, сагласни су они који су га гледали. Они који су с њим играли могли су само да му се поклоне. Колико је био уважаван сведочи, између осталог, чињеница да је један од најбољих фудбалера света свих времена, Еузебио, дошао на његов опроштај од фудбала.

Те 1978. Шеки га је позвао у родну Македонију. Португалац, познат под надиком Црни пантер, није размишљао ни трен. Пут под ноге и правац у Штип.

„Задужио ме када сам се опраштао од играчке каријере. На врхунцу славе дошqао је на утакмицу у мој родни Штип. Сећам се да смо се попели на брдо изнад Штипа одакле се пружао поглед на цео град. Рекао сам му да је у том граду рођен најбољи фудбалер на свету. Шалили смо се још дуго. Био је паметан и занимљив човек“, открио је, у свом стилу, једном приликом Шекуларац.

Еузебио је после величанствене каријере у Бенфики запуцао преко Атлантика и учио Амере фудбалу. Баш као и наш Шеки. Судбина је хтела да оду у истом дану: 5. јануара. Португалац родом из Мозамбика, 2014, Драгослав данас.

„Срели смо се у Њујорку на неком турниру. Упознали се и мало разговарали. Никада се нисмио приватно дружили, али смо били у јако добрим односима кад су нам се путеви укрштали. Нисмо играли карте заједно, али смо се узајамно поштовали", говорио је Шекуларац, коме су на опроштајну утакмицу у родном Штипу дошли, између осталих, Драган Џајић из Црвене звезде, Раде Залад и Слободан Сантрач из Партизана, што доказује и приложена фотографија.

И то говори колико је био цењен.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар