Sudbina - Euzebio i Šeki, prijatelji i majstori, otišli na isti dan

Legendarni srpski fudbaler Dragoslav Šekularac preminuo je u subotu, tačno pet godina posle legendarnog Euzebija.  Šekularac i Euzebio, od Njujorka do Štipa, odlazak u istom danu. . .  I Crni panter se divio našem asu.

Fudbal 05.01.2019 | 21:45
Sudbina - Euzebio i Šeki, prijatelji i majstori, otišli na isti dan
Druga Zvezdina zvezda je svet napustila u 82. godini i javnost će biti obaveštena o tačnom vremenu održavanja komemoracije i sahrane.

Ono što je veoma zanimljivo da se sudbina malo poigrala jer je na isti dan 2014. godine umro portugalski velemajstor Euzebio.

Šekularac i Euzebio upoznali su se u Njujorku na jednom turniru i tokom čitave karijere imali veliko uzajamno poštovanje, iako se nisu privatno družili. Veličinu je Portugalac pokazao kada se pojavio u Štipu, na oproštajnoj utakmici našeg Šekija. 

"Zadužio me kada sam se opraštao od igračke karijere. Na vrhuncu slave došao je na utakmicu u moj rodni Štip. Sećam se da smo se popeli na brdo iznad Štipa odakle se pružao pogled na ceo grad. Rekao sam mu da je u tom gradu rođen najbolji fudbaler na svetu. Šalili smo se još dugo. Bio je pametan i zanimljiv čovek", izjavio je jednom prilikom za "Kurir". 

Euzebio da Silva Fereira je poreklom iz Mozambika, bivše portugalske kolonije. Bio je poznat pod nadimkom "Crni panter" i član reprezentacije Portugala koja je osvojila treće mesto na Svetskom prvenstvu 1966. godine u Velikoj Britaniji. Na tom prvenstvu je došao do nagrade za za najboljeg strelca sa devet golova. 

Osvajač je evropske Zlatne lopte za 1965. godinu, a četiri puta je bio najbolji strelac portugalske lige. Najveći deo svoje karijere proveo je u Benfiki (1960-1975) i za to vreme postigao 315 golova na 301 utakmici, što ga stavlja na mesto najboljeg strelca tog kluba svih vremena. 

Na 727 nastupa u karijeri postigao je čak 715 pogodaka. Međunarodna fudbalska federacija ga je proglasila za devetog najboljeg igrača svih vremena, dok ga je Fudbalska federacija Portugala 2003. godine proglasila za najboljeg fudbalera te zemlje u proteklih 50 godina. 

Karijeru je počeo u Sportingu iz Maputa, da bi sa 18 godina prešao u Benfiku. Pored ova dva tima nastupao je i za FK Monterej i Beira Mar, kao i za mnoge klubove iz severne Amerike.

Godina je 1978. Dragoslav Šekularac u tom trenutku ima 41. Ne može više. A, vala, dosta je i terao loptu. I to kako. Maestralnio, saglasni su oni koji su ga gledali. Oni koji su s njim igrali mogli su samo da mu se poklone. Koliko je bio uvažavan svedoči, između ostalog, činjenica da je jedan od najboljih fudbalera sveta svih vremena, Euzebio, došao na njegov oproštaj od fudbala.

Te 1978. Šeki ga je pozvao u rodnu Makedoniju. Portugalac, poznat pod nadikom Crni panter, nije razmišljao ni tren. Put pod noge i pravac u Štip.

„Zadužio me kada sam se opraštao od igračke karijere. Na vrhuncu slave došqao je na utakmicu u moj rodni Štip. Sećam se da smo se popeli na brdo iznad Štipa odakle se pružao pogled na ceo grad. Rekao sam mu da je u tom gradu rođen najbolji fudbaler na svetu. Šalili smo se još dugo. Bio je pametan i zanimljiv čovek“, otkrio je, u svom stilu, jednom prilikom Šekularac.

Euzebio je posle veličanstvene karijere u Benfiki zapucao preko Atlantika i učio Amere fudbalu. Baš kao i naš Šeki. Sudbina je htela da odu u istom danu: 5. januara. Portugalac rodom iz Mozambika, 2014, Dragoslav danas.

„Sreli smo se u Njujorku na nekom turniru. Upoznali se i malo razgovarali. Nikada se nismio privatno družili, ali smo bili u jako dobrim odnosima kad su nam se putevi ukrštali. Nismo igrali karte zajedno, ali smo se uzajamno poštovali", govorio je Šekularac, kome su na oproštajnu utakmicu u rodnom Štipu došli, između ostalih, Dragan Džajić iz Crvene zvezde, Rade Zalad i Slobodan Santrač iz Partizana, što dokazuje i priložena fotografija.

I to govori koliko je bio cenjen.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar