Данас Туциндан, ово су обичаји

Према календару Српске православне цркве, данас се обиљежава Туциндан - дан када се припрема божићна печеница.

Република Српска 05.01.2019 | 07:25
Данас Туциндан, ово су обичаји
Тога дана се коље или припрема печеница, односно печење за Божић. Некада се печеница тукла - убијала крупицом соли, касније ушицама од сјекире, па се онда, убијено или ошамућено прасе или јагње клало и спремало. Тиме је, по народном вјеровању, онај ко је убио печеницу скинуо одговорност са себе и преноси је на со, јер она има изразиту демонску снагу. Зато је овај дан назван Туциндан.

За печеницу се обично коље прасе или јагње, неко коље и припрема печену ћурку, гуску или кокошку. Само одабирање и припремање печенице потврђује народно вјеровање да од ње зависи срећа и благостање куће која је коље. Вјерује се да је овај обичај вјероватно остао из страних многобожачких времена, везан за приношење жртве.

Црква га је прихватила и благословила, јер послије Божићног поста, који траје шест недеља, јача храна добро дође, поготово што су тада изузетно јаки мразеви и зиме.

На Туциндан, по народном вјеровању, дјецу не ваља тући, јер ће цијеле године бити неваљала и боловаће од чирева. Ако некога и случајно ударите, тај мора брзо да изговори:"Чири, мири да имаш двадесетчетири".

Моменат кад је печеница испечена и скинута са ражња у неким крајевима се оглашавала пуцњем из пушке.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Витез

05.01.2019 06:59

Једном е Господ Исус принио себе на жртву за нас грешнике и наше грехе, никаква друга жртва ту жртву замјенути немозе. Погрешно је узети обичај уд пагана па га представљати као хришћански нажалост многи су обичаји такви узети са прљавог мјеста и представљени као хришћански. Шта има заједничко праведност са безакоњем?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сумња

05.01.2019 08:43

Гдје имају та прљавија мјеста, да одемо да се поклонимо? Које скрнављење празника, али задњи дани нас поучише, да ако се састави неколико људи ради припрема за Божић, могу бити гањани и третирани као сумњиви елементи??? Ја не знам, смијем ли са двојицом комшија пећи јагње за Божић, баш у свом дворишту?

Name

Обичај

05.01.2019 08:22

Обичаји? Ово нису обичаји, већ сујевјерје и гатке. То везе нема са вјером и Христом!

ОДГОВОРИТЕ