Danas Tucindan, ovo su običaji

Prema kalendaru Srpske pravoslavne crkve, danas se obilježava Tucindan - dan kada se priprema božićna pečenica.

Republika Srpska 05.01.2019 | 07:25
Danas Tucindan, ovo su običaji
Toga dana se kolje ili priprema pečenica, odnosno pečenje za Božić. Nekada se pečenica tukla - ubijala krupicom soli, kasnije ušicama od sjekire, pa se onda, ubijeno ili ošamućeno prase ili jagnje klalo i spremalo. Time je, po narodnom vjerovanju, onaj ko je ubio pečenicu skinuo odgovornost sa sebe i prenosi je na so, jer ona ima izrazitu demonsku snagu. Zato je ovaj dan nazvan Tucindan.

Za pečenicu se obično kolje prase ili jagnje, neko kolje i priprema pečenu ćurku, gusku ili kokošku. Samo odabiranje i pripremanje pečenice potvrđuje narodno vjerovanje da od nje zavisi sreća i blagostanje kuće koja je kolje. Vjeruje se da je ovaj običaj vjerovatno ostao iz stranih mnogobožačkih vremena, vezan za prinošenje žrtve.

Crkva ga je prihvatila i blagoslovila, jer poslije Božićnog posta, koji traje šest nedelja, jača hrana dobro dođe, pogotovo što su tada izuzetno jaki mrazevi i zime.

Na Tucindan, po narodnom vjerovanju, djecu ne valja tući, jer će cijele godine biti nevaljala i bolovaće od čireva. Ako nekoga i slučajno udarite, taj mora brzo da izgovori:"Čiri, miri da imaš dvadesetčetiri".

Momenat kad je pečenica ispečena i skinuta sa ražnja u nekim krajevima se oglašavala pucnjem iz puške.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Vitez

05.01.2019 06:59

Jednom e Gospod Isus prinio sebe na žrtvu za nas grešnike i naše grehe, nikakva druga žrtva tu žrtvu zamjenuti nemoze. Pogrešno je uzeti običaj ud pagana pa ga predstavljati kao hrišćanski nažalost mnogi su običaji takvi uzeti sa prljavog mjesta i predstavljeni kao hrišćanski. Šta ima zajedničko pravednost sa bezakonjem?

ODGOVORITE
Name

Sumnja

05.01.2019 08:43

Gdje imaju ta prljavija mjesta, da odemo da se poklonimo? Koje skrnavljenje praznika, ali zadnji dani nas poučiše, da ako se sastavi nekoliko ljudi radi priprema za Božić, mogu biti ganjani i tretirani kao sumnjivi elementi??? Ja ne znam, smijem li sa dvojicom komšija peći jagnje za Božić, baš u svom dvorištu?

Name

Običaj

05.01.2019 08:22

Običaji? Ovo nisu običaji, već sujevjerje i gatke. To veze nema sa vjerom i Hristom!

ODGOVORITE