Ипхоне ће ускоро бити забрањен у Њемачкој?

Амерички произвођач чипова Qуаллцом предузео је кораке за спровођење судског решења којим се забрањује продаја неких модела ајфона у Немачкој након спора везаног за патенте, што ће за последицу вероватно имати повлачење одређених Еплових мобилних уређаја из немачких продавница.

Путовања 04.01.2019 | 16:54
Ипхоне ће ускоро бити забрањен у Њемачкој?
Портпарол фирме Гравис, која је највећи немачки дистрибутер Аппле-ових производа, изјавио је данас да још увек има све Аппле-ве производе у продаји укључујући моделе Ипхоне 7 и 8, преноси Ројтерс.

Гравис је иначе у власништву телекомуникационе компаније Фреенет. Акција у Немачкој је трећи по реду Qуаллцом-ов покушај у свету да обезбеди забрану продаје Аппле-ових уносних Ипхоне телефона због наводног кршења патентних права, након сличних потеза у Сједињеним Државама и Кини.

Qуаллцом је у четвртак, како то налажу прописи, положио обвезнице у износу од 1,34 милијарде евра као гаранцију, да би решење немачког суда ступило на снагу. Суд је 20. децембра донео пресуду да је аппле прекршио право на Qуаллцом-ов технолошки патент за уштеду енергије који се користи у производњи паметних телефона.

Аппле је саопштио након пресуде прошлог месеца да ће повући моделе Ипхоне 7 и 8 из својих 15 малопродајних објеката у Немачкој тек када решење из жалбеног поступка буде ступило на снагу. Међутим, америчка компанија је додала да ће наставити да нуди све своје телефоне на хиљадама других малопродајних локација широм Немачке, што је у директној супротности са Qуаллцом-овим тумачењем судског решења, напомиње Ројтерс.

У Qуаллцом-у тврде да, према пресуди, Аппле мора да прекине продају, нуђење за продају, као и увоз ради продаје свих Ипхоне који крше патентна права у Немачкој, те да је суд наложио америчкој компанији да повуче спорне телефоне и из продајне мреже треће стране која је бави препродајом уређаја.

Немачки адвокат Кај Рутинг, који није ни у каквој вези са овим предметом, каже међутим да се судско решење односи на Аппле правна лица, а не на трећа лица, која су, према његовом тумачењу, и даље слободна да продају Ипхоне уређаје.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар