Звездина четири гостовања у 12 дана и...

. . . пут од 9. 700 километара! Почиње новогодишња турнеја црвено-белих, уз по два гостовања у Јадранској лиги и Еврокупу.

Кошарка 04.01.2019 | 17:00
Звездина четири гостовања у 12 дана и...
Одмах по завршетку такмичарских обавеза и разговора са новинарима после тријумфа над Лиможом, експедиција Црвене звезде упутила се ка Новом Месту, где ће вечерас у дворани Леон Штукељ (ТВ Аренаспорт, 18.00) изаћи на мегдан „јадранском џелату“ у Кркиним бојама. Уједно ће почети и новогодишњу турнеју у којој ће кроз четири гостовања проћи пут од преко 9.700 километара.

Биће то прави изазов за црвено-беле. У претходне две седмице имали су велику енергетску потрошњу, што се на моменте осетило против Будућности, после чега је дошло и емотивно пражњење, које је донекле утицало на издање екипе против Лиможа. Утакмица у Новом Месту означена је етикетом нагазне мине. Крка је годинама уназад важила за место где су падали фаворити. Сетимо се шта се десило Партизану на почетку сезоне, па Мега Бемаксу у оном великом налету средином новембра, а онда и како се недавно Будућност сломила пре само десет дана. На крају, не треба заборавити и ону, толико препричавану Кркину победу над Црвеном звездом у фебруару 2015. године, када је тада незаустављива сила Дејана Радоњића стопирана после чак 20 узастопних победа...

Због тога, али и чињенице да је после Лиможа уследио пут дужи од 470 километара аутобусом, у редовима српског шампиона не узимају предстојећу утакмицу здраво за готово. Поготово јер су Мохамед Фаје, Огњен Добрић и Алекса Раданов још ровити...

"Утакмица са Лиможом је већ архивирана, окрећемо се првој наредној, а то је Крка. Незгодна, компактна екипа, која је врло неугодна у својој дворани, побеђивали су на свом терену досад све екипе које су претенденти за висок пласман: Будућност, Мегу, Партизан, Морнар. И тај податак говори да имају квалитет, и да морамо да будемо на високом нивоу ако желимо да добијемо ову утакмицу, а при томе водећи рачуна да смо у среду увече имали тешку утакмицу у Еврокупу", рекао је Милан Томић.

Управо зато позиција последњепласираног тима Јадранске лиге ништа не значи. Крка можда још није пронашла формулу за добре партије у континуитету, али играчи су већ неколико пута ове сезоне показали колико срце, храброст и жељу имају да се боре против највећих фаворита. И, најчешће кроз такав уложени труд били награђени победама.

"Можда је Будућност, коју смо недавно победили, јача од Црвене звезде по именима, али и Београђани имају добре играче који у континуитету показују добре партије и како се игра колективна кошарка. Свака позиција им је добро покривена, а резултат тога је да су и даље без пораза у лиги. Морамо да поштујемо то, али никако да будемо преплашени због тога", рекао је тренер домаћина Симон Петров и додао:

"Рецепт је јасан, беспоштедна и агресивна одбрана, односно стрпљиво у нападу. Надам се и доброј подршци са трибина, с обзиром да је ово први ривал у новој години код нас".

По окончању утакмице у Новом Месту екипу Црвене звезде чека повратак у Београд, а онда и два најтежа гостовања у ТОП 16 фази Еврокупа - у Малаги (8. јануар), потом и Валенсији (16. јануар), између којих је ушушкан и пут у Лакташе, где се одмерити снаге са Игокеом (12. јануар). Управо зато на Малом Калемегдану обезбедили су два чартер лета за поменуте дестинације, како играчи и стручни штаб не би морали да троше додатну енергију на преседања и паузе између летова, већ да им једини фокус буде на враћању кући с победама у рукама. 

Црвену звезду кроз два путовања до Шпаније и повратак у Београд чекају и најдуже километраже. Прво укупно 4.540 километара до Малаге и назад (око 2.270 километара по смеру), онда још близу 3.625 километара до Валенсије и назад (око 1.812 километара по смеру). Пре одласка на исток Шпаније, црвено-бели ће имати и аутобуски превоз до Лакташа, онда и повратак за главни град Србије, што доноси још 624 километара пута. Односно, приближно по 312 километара. 

С обзиром да сада има четири победе вишка у односу на првог пратиоца Цедевиту, Црвена звезда нема велики резултатски притисак у регионалном такмичењу, а гостовања финалистима Еврокупа из 2017. године сматрала би се успешним ако би се остварила бар једна победа. Наравно, треба водити рачуна и о потрошњи играча, као и онима који се враћају у систем кроз све изазове који предстоје.  

Јер, такав је ритам европске клупске кошарке...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар