Zvezdina četiri gostovanja u 12 dana i...

. . . put od 9. 700 kilometara! Počinje novogodišnja turneja crveno-belih, uz po dva gostovanja u Jadranskoj ligi i Evrokupu.

Košarka 04.01.2019 | 17:00
Zvezdina četiri gostovanja u 12 dana i...
Odmah po završetku takmičarskih obaveza i razgovora sa novinarima posle trijumfa nad Limožom, ekspedicija Crvene zvezde uputila se ka Novom Mestu, gde će večeras u dvorani Leon Štukelj (TV Arenasport, 18.00) izaći na megdan „jadranskom dželatu“ u Krkinim bojama. Ujedno će početi i novogodišnju turneju u kojoj će kroz četiri gostovanja proći put od preko 9.700 kilometara.

Biće to pravi izazov za crveno-bele. U prethodne dve sedmice imali su veliku energetsku potrošnju, što se na momente osetilo protiv Budućnosti, posle čega je došlo i emotivno pražnjenje, koje je donekle uticalo na izdanje ekipe protiv Limoža. Utakmica u Novom Mestu označena je etiketom nagazne mine. Krka je godinama unazad važila za mesto gde su padali favoriti. Setimo se šta se desilo Partizanu na početku sezone, pa Mega Bemaksu u onom velikom naletu sredinom novembra, a onda i kako se nedavno Budućnost slomila pre samo deset dana. Na kraju, ne treba zaboraviti i onu, toliko prepričavanu Krkinu pobedu nad Crvenom zvezdom u februaru 2015. godine, kada je tada nezaustavljiva sila Dejana Radonjića stopirana posle čak 20 uzastopnih pobeda...

Zbog toga, ali i činjenice da je posle Limoža usledio put duži od 470 kilometara autobusom, u redovima srpskog šampiona ne uzimaju predstojeću utakmicu zdravo za gotovo. Pogotovo jer su Mohamed Faje, Ognjen Dobrić i Aleksa Radanov još roviti...

"Utakmica sa Limožom je već arhivirana, okrećemo se prvoj narednoj, a to je Krka. Nezgodna, kompaktna ekipa, koja je vrlo neugodna u svojoj dvorani, pobeđivali su na svom terenu dosad sve ekipe koje su pretendenti za visok plasman: Budućnost, Megu, Partizan, Mornar. I taj podatak govori da imaju kvalitet, i da moramo da budemo na visokom nivou ako želimo da dobijemo ovu utakmicu, a pri tome vodeći računa da smo u sredu uveče imali tešku utakmicu u Evrokupu", rekao je Milan Tomić.

Upravo zato pozicija poslednjeplasiranog tima Jadranske lige ništa ne znači. Krka možda još nije pronašla formulu za dobre partije u kontinuitetu, ali igrači su već nekoliko puta ove sezone pokazali koliko srce, hrabrost i želju imaju da se bore protiv najvećih favorita. I, najčešće kroz takav uloženi trud bili nagrađeni pobedama.

"Možda je Budućnost, koju smo nedavno pobedili, jača od Crvene zvezde po imenima, ali i Beograđani imaju dobre igrače koji u kontinuitetu pokazuju dobre partije i kako se igra kolektivna košarka. Svaka pozicija im je dobro pokrivena, a rezultat toga je da su i dalje bez poraza u ligi. Moramo da poštujemo to, ali nikako da budemo preplašeni zbog toga", rekao je trener domaćina Simon Petrov i dodao:

"Recept je jasan, bespoštedna i agresivna odbrana, odnosno strpljivo u napadu. Nadam se i dobroj podršci sa tribina, s obzirom da je ovo prvi rival u novoj godini kod nas".

Po okončanju utakmice u Novom Mestu ekipu Crvene zvezde čeka povratak u Beograd, a onda i dva najteža gostovanja u TOP 16 fazi Evrokupa - u Malagi (8. januar), potom i Valensiji (16. januar), između kojih je ušuškan i put u Laktaše, gde se odmeriti snage sa Igokeom (12. januar). Upravo zato na Malom Kalemegdanu obezbedili su dva čarter leta za pomenute destinacije, kako igrači i stručni štab ne bi morali da troše dodatnu energiju na presedanja i pauze između letova, već da im jedini fokus bude na vraćanju kući s pobedama u rukama. 

Crvenu zvezdu kroz dva putovanja do Španije i povratak u Beograd čekaju i najduže kilometraže. Prvo ukupno 4.540 kilometara do Malage i nazad (oko 2.270 kilometara po smeru), onda još blizu 3.625 kilometara do Valensije i nazad (oko 1.812 kilometara po smeru). Pre odlaska na istok Španije, crveno-beli će imati i autobuski prevoz do Laktaša, onda i povratak za glavni grad Srbije, što donosi još 624 kilometara puta. Odnosno, približno po 312 kilometara. 

S obzirom da sada ima četiri pobede viška u odnosu na prvog pratioca Cedevitu, Crvena zvezda nema veliki rezultatski pritisak u regionalnom takmičenju, a gostovanja finalistima Evrokupa iz 2017. godine smatrala bi se uspešnim ako bi se ostvarila bar jedna pobeda. Naravno, treba voditi računa i o potrošnji igrača, kao i onima koji se vraćaju u sistem kroz sve izazove koji predstoje.  

Jer, takav je ritam evropske klupske košarke...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar