Мјесец и по дана лудог фудбала!

Сити има два дербија до Лиге шампиона, Ливепрулу боза, Тотенхем седам везаних мечева у Лондону! Ко је под већим притиском после дербија – Гвардиола или Клоп?

Фудбал 06.01.2019 | 22:30
Мјесец и по дана лудог фудбала!
Имамо трку, шта да гледамо, о чему да пишемо... Отворила се Премијер лига, као ретко кад последњих сезона. Челси је двапут „убијао у појам“ – у другом мандату Жозеа Муриња и првој години Антонија Контеа – Манчестер Сити ју је покорио на половини лањског првенства, Лестер био неухватљив за Тотенхем у сезони крунисаној историјским насловом првака и колико год нам се свидео поход Лисица, тек сад је, чини се, оно право.

Два тешкаша, у чије је стварање уложен огроман новац, боре се за трофеј, а дерби на Етихаду показао је да су разлике у нијансама и да нас до маја очекује изузетно занимљива борба Ливерпула и Манчестер Ситија за пехар. Црвени су претрпели први пораз у лиги, међутим, и даље имају четири бода вишка. У многим лигама Европе било би то довољно да се сматрању фаворитима, на и у Енглеској, где су у блиској прошлосит, саРафаелом Бенитезом и Бренданом Роџерсом, такође били близу, па су посустајали. Има и оних који кажу „Ливепрулу ће кад-тад кренути по злу“, поготово што се над Енфилдом надвија сенка оптерећења због ишчекивања титуле од 1990. године.

„Оба тима су под страховитим притиском из другачијих разлога. Ливерпул има невероватну шансу и не сме себи да допусти да прође 29 година да не освоји пехар. За Црвене је ово ситуација „сад или никад“. Наравно, биће прилика и у будућности, али никад не знате кад ће се оне указати, нити да ли ће Челси, Манчестер јунајтед или Сити наредне сезоне бити бољи него ове. Зато, овај тренутак мора да се искористи“, сматра Гери Невил, некадашњи енглески репрезентативац, сада стручни консултант Скај спорта.

С друге стране, видело се и по Грађанина, па и амбијенту на Етихаду, колико им је стало да се врате у трку. Сад су можда и у психолошкој предности, ухватили су залет.

„Пеп Гвардиола је дошао у Енглеску да би доминирао, а не да би освојио само једну титулу за три сезоне. Деловао је током дербија као да пита своје играче: „зар желите да будете чудо за једну сезону, да о вама причају као о најбољем тиму који није освојио два везана пехара?“ Ангажован је с намером да успостави династију. Зато су и он и Клоп под притиском. Зато се ми, гледаоци, радујемо оваквој трци“, додао је Невил.

Каква нас трка очекује? Да се ограничимо само на период од наредних месец и по дана, до првих сусрета осмине финала Лиге шампиона, с обзиром да пролаз или елиминација у елитном купу могу да имају, пре свега, психолошки ефекат на оба тима. Делује да је Ливепрул у бољој позицији, јер најпре у понедељак гостује Вулверхемптону у трећој рунди ФА купа, потом га очекују Брајтон и Вест Хем у гостима, односно Кристал палас и Лестер код куће. Као врхунац тог периода обрачун са Бајерном из Минхена. С друге стране, Сити има, на папиру лакши задатак у Лиги шампиона, јер ће на мегдан Шалкеу, али му је распоред гушћи, услед сазнања да има и додатно такмичење, Лига куп, где се играју две утакмице против Бартона. Пре тога Ротерам на свом терену у ФА купу, Вулфси на Етихаду, гостовања Хадерсфилду и Њукаслу, али и два дербија против лондонских клубова. Додуше, оба пред својим навијачима, са Арсеналом и Челсијем.

Ливерпул има две утакмице мање пре Лиге шампиона и лакши распоред. А опет је под притиском, јер кад те јури шампион није свеједно.

„Ливерпул сад мора да узме лек, да се смири, одигра утакмицу ФА куп, штагод да се деси, било који састав Клоп да пошаље на терен, да не паничи. Поготово што четири бода вишка представљају лепу предност. И што су Црвени против ривала ван ТОП шест показали охрабрујућу форму, добивши све утакмице. Зато им је потребна серију тријумфа како би можда чак и увећали предност у наредних месец, месец и по дана“, храбри свој клуб Џејми Карагер.

Упозорава на ефекат неуспеха у дербију.

„Најгоре што може да им се деси јесте сценарио који је Сити преживео после пораза од Челсија. Изгубио је на Стамфорд бриџу и после тога поражен је од Кристал паласа и Лестера. Дозволио да му се чак и Тотенхем приближи. Све што мора Ливерпул да уради јесте да не дозволи нешто слично. Једноставно, овај пораз се заборавља и идемо даље“, додао је Карагер.

Све из прикрајка вреба Тотенхем. Тренутно је шест бодиова иза лидера и два иза првака, а да није кикснуо на Вемблију против Вулверхемптона укљештио би се између њих и смтрао би се трећим великим претенденом за наслов. Ни овако није далеко, с тим да Певце до осмине финала Лиге шампиона и дуела са Борусијом, очекују, између осталог два дуела са Челсијем у Лига купу и дерби са Јунајтедом, као и четири везана премијерлигашка сусрета у Лондону, у коме само Фуламу гостују. Укупно седам узастопних утакмица у главном граду Велике Британије, што можда може да утиче на играче, јер ће бити одморнији, а не исцрпљени путовањима каква следе Ситију и Ливерпулу.

„Моји ставови о шампионској трци се нису променили. Ливерпул је и даље у сјајној позицији. Подсећам да смо у првој седмици јануара, а ово му је био премијерни првенствени пораз. Моментум је на страни Црвених, на њих бих се кладио у другом делу сезоне. Мада је на нека понудио одговоре, Сити је нека друга питања оставио отвореним“, додао је Грем Сунес, некадашњи члан Тотенхема, али и клуба са Енфилда.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар