Mjesec i po dana ludog fudbala!

Siti ima dva derbija do Lige šampiona, Liveprulu boza, Totenhem sedam vezanih mečeva u Londonu! Ko je pod većim pritiskom posle derbija – Gvardiola ili Klop?

Fudbal 06.01.2019 | 22:30
Mjesec i po dana ludog fudbala!
Imamo trku, šta da gledamo, o čemu da pišemo... Otvorila se Premijer liga, kao retko kad poslednjih sezona. Čelsi je dvaput „ubijao u pojam“ – u drugom mandatu Žozea Murinja i prvoj godini Antonija Kontea – Mančester Siti ju je pokorio na polovini lanjskog prvenstva, Lester bio neuhvatljiv za Totenhem u sezoni krunisanoj istorijskim naslovom prvaka i koliko god nam se svideo pohod Lisica, tek sad je, čini se, ono pravo.

Dva teškaša, u čije je stvaranje uložen ogroman novac, bore se za trofej, a derbi na Etihadu pokazao je da su razlike u nijansama i da nas do maja očekuje izuzetno zanimljiva borba Liverpula i Mančester Sitija za pehar. Crveni su pretrpeli prvi poraz u ligi, međutim, i dalje imaju četiri boda viška. U mnogim ligama Evrope bilo bi to dovoljno da se smatranju favoritima, na i u Engleskoj, gde su u bliskoj prošlosit, saRafaelom Benitezom i Brendanom Rodžersom, takođe bili blizu, pa su posustajali. Ima i onih koji kažu „Liveprulu će kad-tad krenuti po zlu“, pogotovo što se nad Enfildom nadvija senka opterećenja zbog iščekivanja titule od 1990. godine.

„Oba tima su pod strahovitim pritiskom iz drugačijih razloga. Liverpul ima neverovatnu šansu i ne sme sebi da dopusti da prođe 29 godina da ne osvoji pehar. Za Crvene je ovo situacija „sad ili nikad“. Naravno, biće prilika i u budućnosti, ali nikad ne znate kad će se one ukazati, niti da li će Čelsi, Mančester junajted ili Siti naredne sezone biti bolji nego ove. Zato, ovaj trenutak mora da se iskoristi“, smatra Geri Nevil, nekadašnji engleski reprezentativac, sada stručni konsultant Skaj sporta.

S druge strane, videlo se i po Građanina, pa i ambijentu na Etihadu, koliko im je stalo da se vrate u trku. Sad su možda i u psihološkoj prednosti, uhvatili su zalet.

„Pep Gvardiola je došao u Englesku da bi dominirao, a ne da bi osvojio samo jednu titulu za tri sezone. Delovao je tokom derbija kao da pita svoje igrače: „zar želite da budete čudo za jednu sezonu, da o vama pričaju kao o najboljem timu koji nije osvojio dva vezana pehara?“ Angažovan je s namerom da uspostavi dinastiju. Zato su i on i Klop pod pritiskom. Zato se mi, gledaoci, radujemo ovakvoj trci“, dodao je Nevil.

Kakva nas trka očekuje? Da se ograničimo samo na period od narednih mesec i po dana, do prvih susreta osmine finala Lige šampiona, s obzirom da prolaz ili eliminacija u elitnom kupu mogu da imaju, pre svega, psihološki efekat na oba tima. Deluje da je Liveprul u boljoj poziciji, jer najpre u ponedeljak gostuje Vulverhemptonu u trećoj rundi FA kupa, potom ga očekuju Brajton i Vest Hem u gostima, odnosno Kristal palas i Lester kod kuće. Kao vrhunac tog perioda obračun sa Bajernom iz Minhena. S druge strane, Siti ima, na papiru lakši zadatak u Ligi šampiona, jer će na megdan Šalkeu, ali mu je raspored gušći, usled saznanja da ima i dodatno takmičenje, Liga kup, gde se igraju dve utakmice protiv Bartona. Pre toga Roteram na svom terenu u FA kupu, Vulfsi na Etihadu, gostovanja Hadersfildu i Njukaslu, ali i dva derbija protiv londonskih klubova. Doduše, oba pred svojim navijačima, sa Arsenalom i Čelsijem.

Liverpul ima dve utakmice manje pre Lige šampiona i lakši raspored. A opet je pod pritiskom, jer kad te juri šampion nije svejedno.

„Liverpul sad mora da uzme lek, da se smiri, odigra utakmicu FA kup, štagod da se desi, bilo koji sastav Klop da pošalje na teren, da ne paniči. Pogotovo što četiri boda viška predstavljaju lepu prednost. I što su Crveni protiv rivala van TOP šest pokazali ohrabrujuću formu, dobivši sve utakmice. Zato im je potrebna seriju trijumfa kako bi možda čak i uvećali prednost u narednih mesec, mesec i po dana“, hrabri svoj klub Džejmi Karager.

Upozorava na efekat neuspeha u derbiju.

„Najgore što može da im se desi jeste scenario koji je Siti preživeo posle poraza od Čelsija. Izgubio je na Stamford bridžu i posle toga poražen je od Kristal palasa i Lestera. Dozvolio da mu se čak i Totenhem približi. Sve što mora Liverpul da uradi jeste da ne dozvoli nešto slično. Jednostavno, ovaj poraz se zaboravlja i idemo dalje“, dodao je Karager.

Sve iz prikrajka vreba Totenhem. Trenutno je šest bodiova iza lidera i dva iza prvaka, a da nije kiksnuo na Vembliju protiv Vulverhemptona uklještio bi se između njih i smtrao bi se trećim velikim pretendenom za naslov. Ni ovako nije daleko, s tim da Pevce do osmine finala Lige šampiona i duela sa Borusijom, očekuju, između ostalog dva duela sa Čelsijem u Liga kupu i derbi sa Junajtedom, kao i četiri vezana premijerligaška susreta u Londonu, u kome samo Fulamu gostuju. Ukupno sedam uzastopnih utakmica u glavnom gradu Velike Britanije, što možda može da utiče na igrače, jer će biti odmorniji, a ne iscrpljeni putovanjima kakva slede Sitiju i Liverpulu.

„Moji stavovi o šampionskoj trci se nisu promenili. Liverpul je i dalje u sjajnoj poziciji. Podsećam da smo u prvoj sedmici januara, a ovo mu je bio premijerni prvenstveni poraz. Momentum je na strani Crvenih, na njih bih se kladio u drugom delu sezone. Mada je na neka ponudio odgovore, Siti je neka druga pitanja ostavio otvorenim“, dodao je Grem Sunes, nekadašnji član Totenhema, ali i kluba sa Enfilda.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar