Повећање неће штетити радницима

Конфедерација Синдиката Републике Српске сматра да одлука о повећању цијене електричне енергије индустријским купцима који су прикључени на 10, 35 и 110 киловолтне далеководе са аспекта положаја радника и личних примања запослених у овој области неће имати никакав ефекат, тако да их изненађују ставови појединих синдикалних представника по овом питању, као и њихова наводна забринутост.

Република Српска 04.01.2019 | 11:53
Повећање неће штетити радницима
У саопштењу се истиче да послодавци годинама у Републици Српској уживају све бенефите и остварују значајну економску корист, док раднике већина третира на недостојан начин и уз мизерне плате.

"Питамо се, да ли би им ти исти послодавци који данас негодују због минималне корекције цијене електричне енергије за индустријске купце повећали плате да им држава омогући јефтиније или бесплатно снабдијевање електричном енергијом", наглашава се у саопштењу.

Из Конфедерације Синдиката Републике Српске наводе да један од бенефита који уживају послодавци у Српској су и субвениције електричне енергије изражене кроз ниске цијене за такозване велике купце, а које су у 2018. години премашиле 56,8 милиона КМ.

"Без корекција у овој години субвенције би достигле цифру од чак 70 милиона марака, а са најављеним минималним субвенцијама оне ће износити 57 милиона марака", додаје се у саопштењу.

Из Конфедерације подсјећају да је свима познато да су цијене на слободном тржишту вишеструко веће и послодавци не смију да плаше раднике да ће им бити угрожено пословање због најављених корекција цијена електричне енергије за привреду које је објективно скоро занемариво, јер ће и даље имати неупоредиво јефтинију цијену електричне енергије од цијена на тржишту, тако да и по овом питању Република Српска остатаје добар амбијент за улагање.

"Сматрамо да сви треба да имамо у виду да је 'Електропривреда Републике Српске' окосница њеног развоја и да је социјално осјетљива према грађанима, односно домаћинствима као потрошачима, те да овим мјерама неће бити повећања цијене електричне енергије за становништво а привреда ће и даље имати јефтинију цијену електричне енергије од оне на тржишту", наглашава се у саопштењу.

Исто тако, наводе из Конфедерације Синдиката Републике Српске, повећање цијена за обновљиве изворе електричне енергије нема никакве везе са пословањем "Електропривреде" и не спада у њен приход, нити је то мјера коју проводи овај холдинг. 

(Срна)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Аха!

04.01.2019 10:56

Кроз крајњу цијену коштања производа, наравно да ће наштетити, не само радницима већ свима нама. Трошак струје улази у калкулацију цијене коштања сваког производа. Раст цијене струје, значи раст цијена производа а плате исте или како је кренуло у 2019. још и ниже. Па послије неко каже остани, немој на Запад!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.01.2019 11:30

Само бјезати из ове пропале РС. То је једино исправно, нема овде зивота.

Name

синдикалац

04.01.2019 11:45

Који су лицемјери ови такозвани жути конфедералци. Увукли се шефовима у позадину па им одобравају поскупљење. Предњачи феминизирани Божо од Добоја. Почупао обрве за вријеме дана, па сад нек поскупљује струја. А да брашно поскупи за 1/4 фенинга кукали би ко сиње кукавице.Ништавила конфедерацијска.

Name

ма да

04.01.2019 17:39

ма да,исто како сте нам објаснили па повећењем акцизе се неће ништа десити,и није ништа осим што је преко три стотине превозника таксиста и осталих или подигло цијене превоза или одселило фирме према Словенији или угашено.А ми сви све плаћамо скупље.

Name

Мирослав

04.01.2019 11:12

Сад некми неко објасни да челници синдиката небране своју браншу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма да

04.01.2019 11:35

Бас тако. Сви они који раде у дрзавним институцијама требали би да напусте послове и постану привредници, у привреди се преко ноци обогатис а ниста не радис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

04.01.2019 11:48

Нека господа у електропривреди се понаса домацински па неце требати повецање цијене струје.

Name

РЕ

04.01.2019 11:56

ОВО ЈЕ ЦИЉ ДА СЕ УГАСИ И ШТО РАДИ. НАПУШТАТИ СЕ РС МОРА ШТО ПРИЈЕ ЈЕР 2020. НЕЋЕ ДОЧЕКАТИ НИКО СЕМ УПОСЛЕНИ У АДМИНИСТРАТИВНОМ ЦЕНТРУ РС, ЕПС, И ИСТАКНУТИ ЧЛАНОВИ КОАЛИЦИЈЕ СНСД.

Name

Ауууу

04.01.2019 12:32

Ово није видјено у свијету. Да синдикалци бране власт и одобравају поскупљења.Ово је нас изум и треба га пријавити за Нобела.Која брука и срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

04.01.2019 13:32

Онда ће штетити послодавцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

04.01.2019 15:53

Како синдикална мрака мисли оправдати да то неце утјецати на готов производ.Јабих вас замолио да само дигнете енергију из оних производних постројења који су направити послије 1995г. по оконцању граданског рата у БиХ.Да електро привреда ради по систему како раде приватне фирме неби имала нити једног радника виска а не ухљеби све партиске дупелисце.Какоје могуце да су потписани уговори са Српским Сумама и сваком дрво претадивацу смањн уговор за 20% а то се ради вец неколико задњих година на основу цега да повеца плату гориво скупљ струја поскупљује смањује се улаз сировине у фабрике.Ово су глупи послодавци да имају мозга два грама одмах би затворили све капацитете па нека им буђет пуне синдикалци и будетски радници ста се ради на побољсању пословног амбијента.Колико сте видјели назовимо газда који се баве производњом и пољопривредом да возе бјесна аута или имају неке виле и направите анкету да видите колико их користи годисњи одмор него заробе цијелу породицу и кицмају дан ноц нити имају суботе нити недеље.позивам све послодавце да затворе фирме намјесец дана да видимо како цесе понасати синдикалци и ови у влади.Зар њима није јасно да народ одавде бјези висе него из Сирије а тамо је рат.Свакако це нас довести да нецемо наци радника онда је то боље урадити у једном дану него цекати и мислити даце то заобици сваког појединца.

ОДГОВОРИТЕ