Povećanje neće štetiti radnicima

Konfederacija Sindikata Republike Srpske smatra da odluka o povećanju cijene električne energije industrijskim kupcima koji su priključeni na 10, 35 i 110 kilovoltne dalekovode sa aspekta položaja radnika i ličnih primanja zaposlenih u ovoj oblasti neće imati nikakav efekat, tako da ih iznenađuju stavovi pojedinih sindikalnih predstavnika po ovom pitanju, kao i njihova navodna zabrinutost.

Republika Srpska 04.01.2019 | 11:53
Povećanje neće štetiti radnicima
U saopštenju se ističe da poslodavci godinama u Republici Srpskoj uživaju sve benefite i ostvaruju značajnu ekonomsku korist, dok radnike većina tretira na nedostojan način i uz mizerne plate.

"Pitamo se, da li bi im ti isti poslodavci koji danas negoduju zbog minimalne korekcije cijene električne energije za industrijske kupce povećali plate da im država omogući jeftinije ili besplatno snabdijevanje električnom energijom", naglašava se u saopštenju.

Iz Кonfederacije Sindikata Republike Srpske navode da jedan od benefita koji uživaju poslodavci u Srpskoj su i subvenicije električne energije izražene kroz niske cijene za takozvane velike kupce, a koje su u 2018. godini premašile 56,8 miliona КM.

"Bez korekcija u ovoj godini subvencije bi dostigle cifru od čak 70 miliona maraka, a sa najavljenim minimalnim subvencijama one će iznositi 57 miliona maraka", dodaje se u saopštenju.

Iz Кonfederacije podsjećaju da je svima poznato da su cijene na slobodnom tržištu višestruko veće i poslodavci ne smiju da plaše radnike da će im biti ugroženo poslovanje zbog najavljenih korekcija cijena električne energije za privredu koje je objektivno skoro zanemarivo, jer će i dalje imati neuporedivo jeftiniju cijenu električne energije od cijena na tržištu, tako da i po ovom pitanju Republika Srpska ostataje dobar ambijent za ulaganje.

"Smatramo da svi treba da imamo u vidu da je 'Elektroprivreda Republike Srpske' okosnica njenog razvoja i da je socijalno osjetljiva prema građanima, odnosno domaćinstvima kao potrošačima, te da ovim mjerama neće biti povećanja cijene električne energije za stanovništvo a privreda će i dalje imati jeftiniju cijenu električne energije od one na tržištu", naglašava se u saopštenju.

Isto tako, navode iz Кonfederacije Sindikata Republike Srpske, povećanje cijena za obnovljive izvore električne energije nema nikakve veze sa poslovanjem "Elektroprivrede" i ne spada u njen prihod, niti je to mjera koju provodi ovaj holding. 

(Srna)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Aha!

04.01.2019 10:56

Kroz krajnju cijenu koštanja proizvoda, naravno da će naštetiti, ne samo radnicima već svima nama. Trošak struje ulazi u kalkulaciju cijene koštanja svakog proizvoda. Rast cijene struje, znači rast cijena proizvoda a plate iste ili kako je krenulo u 2019. još i niže. Pa poslije neko kaže ostani, nemoj na Zapad!!!

ODGOVORITE
Name

re

04.01.2019 11:30

Samo bjezati iz ove propale RS. To je jedino ispravno, nema ovde zivota.

Name

sindikalac

04.01.2019 11:45

Koji su licemjeri ovi takozvani žuti konfederalci. Uvukli se šefovima u pozadinu pa im odobravaju poskupljenje. Prednjači feminizirani Božo od Doboja. Počupao obrve za vrijeme dana, pa sad nek poskupljuje struja. A da brašno poskupi za 1/4 feninga kukali bi ko sinje kukavice.Ništavila konfederacijska.

Name

ma da

04.01.2019 17:39

ma da,isto kako ste nam objasnili pa povećenjem akcize se neće ništa desiti,i nije ništa osim što je preko tri stotine prevoznika taksista i ostalih ili podiglo cijene prevoza ili odselilo firme prema Sloveniji ili ugašeno.A mi svi sve plaćamo skuplje.

Name

Мирослав

04.01.2019 11:12

Сад некми неко објасни да челници синдиката небране своју браншу.

ODGOVORITE
Name

ma da

04.01.2019 11:35

Bas tako. Svi oni koji rade u drzavnim institucijama trebali bi da napuste poslove i postanu privrednici, u privredi se preko noci obogatis a nista ne radis.

ODGOVORITE
Name

Realista

04.01.2019 11:48

Neka gospoda u elektroprivredi se ponasa domacinski pa nece trebati povecanje cijene struje.

Name

RE

04.01.2019 11:56

OVO JE CILJ DA SE UGASI I ŠTO RADI. NAPUŠTATI SE RS MORA ŠTO PRIJE JER 2020. NEĆE DOČEKATI NIKO SEM UPOSLENI U ADMINISTRATIVNOM CENTRU RS, EPS, I ISTAKNUTI ČLANOVI KOALICIJE SNSD.

Name

Auuuu

04.01.2019 12:32

Ovo nije vidjeno u svijetu. Da sindikalci brane vlast i odobravaju poskupljenja.Ovo je nas izum i treba ga prijaviti za Nobela.Koja bruka i sramota.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

04.01.2019 13:32

Onda će štetiti poslodavcima.

ODGOVORITE
Name

Mile

04.01.2019 15:53

Kako sindikalna mraka misli opravdati da to nece utjecati na gotov proizvod.Jabih vas zamolio da samo dignete energiju iz onih proizvodnih postrojenja koji su napraviti poslije 1995g. po okoncanju gradanskog rata u BiH.Da elektro privreda radi po sistemu kako rade privatne firme nebi imala niti jednog radnika viska a ne uhljebi sve partiske dupelisce.Kakoje moguce da su potpisani ugovori sa Srpskim Sumama i svakom drvo pretadivacu smanjn ugovor za 20% a to se radi vec nekoliko zadnjih godina na osnovu cega da poveca platu gorivo skuplj struja poskupljuje smanjuje se ulaz sirovine u fabrike.Ovo su glupi poslodavci da imaju mozga dva grama odmah bi zatvorili sve kapacitete pa neka im buđet pune sindikalci i budetski radnici sta se radi na poboljsanju poslovnog ambijenta.Koliko ste vidjeli nazovimo gazda koji se bave proizvodnjom i poljoprivredom da voze bjesna auta ili imaju neke vile i napravite anketu da vidite koliko ih koristi godisnji odmor nego zarobe cijelu porodicu i kicmaju dan noc niti imaju subote niti nedelje.pozivam sve poslodavce da zatvore firme namjesec dana da vidimo kako cese ponasati sindikalci i ovi u vladi.Zar njima nije jasno da narod odavde bjezi vise nego iz Sirije a tamo je rat.Svakako ce nas dovesti da necemo naci radnika onda je to bolje uraditi u jednom danu nego cekati i misliti dace to zaobici svakog pojedinca.

ODGOVORITE