Хакери ударили на политичаре

Непознати хакери украли су милионе података немачких политичара, новинара и познатих личности, преноси немачки дневник "Билд".

Свијет 04.01.2019 | 11:32
Хакери ударили на политичаре
"Билд" истиче да је ово можда највећи хакерски напад у досадашњој историји Немачке.

Више хиљада података са делимично личним информацијама објављено је преко интернета, а за сада је нејасно ко је украо те податке. 

Јасно је једино да је напад прекинут крајем октобра, али нико не зна када је започео. 

Хакерским нападом погођени су политичари готово свих политичких странака, изузев десничарске „АфД“, чији подаци за сада нису објављени. 

Међу „жртвама“ напада је и председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер, али и познати уметници и новинари, пре свега јавног сервиса АРД и ЗДФ. 

Само у АРД-у је најмање 33 новинара било погођено хакерским нападом. 

Савезна служба за заштиту уставности (БфВ) од синоћ покренуло је истрагу у овом случају, и размењује с тим у вези информације са страним обавештајним службама како би се ушло у траг пореклу хакерског напада. 

Немачки медији спекулишу да иза напада могу стајати државе као што су Русија и Кина, јер наводно Москва већ годинама спроводи масивне хакерске нападе на Немачку, а не може се искључити ни сарадња са немачким десничарским екстремистичким групацијама. 

Што се странака тиче најтеже погођена је владајућа коалиција ЦДУ и ЦСУ - од 405 политичара тих странака објављени су лични подаци. 

Код СПД-а хакери су објавили податке 294 политичара, код Зелених 105, Левице најмање 82, и код ФДП-а 28. 

Код Зелених посебно је био погођен шеф странке Роберт Хабек, пошто су хакери објавили и значајне изводе дигиталне комуникације са породицом, али се и преписка бившег шефа СПД-а Зигмара Габријела могла наћи на мрежи.

Прва истрага је показала да су хакери највероватније „упали“ у рачунаре преко програма за писање мејлова „Оутлоок“.

Након што су успели да украду лозинке најмање 30 политичара, дошли су до других преко мрежа и налога на социјалним мрежама као што су твитер и фејсбук.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

СимонТимон

04.01.2019 10:55

Хакери оплетите и по овим насим!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.01.2019 11:51

како? Вецина не знс ни укљуцити рацунар. Нема се ста хаковати. Замисљам Цицка Бјелицу како сједи и куца на рацунару. Хаха.

Name

!!!

04.01.2019 10:56

Ма, сигурно Руси!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хакер

04.01.2019 11:00

Почели су објављивати: хттпс://стеемит.цом/тхедарковерлорд/@тхедарковерлорд/пресс-релеасе-03-9-11-паперс-мегалеак-цхецкпоинт-01 хттпс://стеемит.цом/@тхедарковерлорд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б лука

04.01.2019 21:14

Како нико нехакује ове наше.

ОДГОВОРИТЕ