Hakeri udarili na političare

Nepoznati hakeri ukrali su milione podataka nemačkih političara, novinara i poznatih ličnosti, prenosi nemački dnevnik "Bild".

Svijet 04.01.2019 | 11:32
Hakeri udarili na političare
"Bild" ističe da je ovo možda najveći hakerski napad u dosadašnjoj istoriji Nemačke.

Više hiljada podataka sa delimično ličnim informacijama objavljeno je preko interneta, a za sada je nejasno ko je ukrao te podatke. 

Jasno je jedino da je napad prekinut krajem oktobra, ali niko ne zna kada je započeo. 

Hakerskim napadom pogođeni su političari gotovo svih političkih stranaka, izuzev desničarske „AfD“, čiji podaci za sada nisu objavljeni. 

Među „žrtvama“ napada je i predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, ali i poznati umetnici i novinari, pre svega javnog servisa ARD i ZDF. 

Samo u ARD-u je najmanje 33 novinara bilo pogođeno hakerskim napadom. 

Savezna služba za zaštitu ustavnosti (BfV) od sinoć pokrenulo je istragu u ovom slučaju, i razmenjuje s tim u vezi informacije sa stranim obaveštajnim službama kako bi se ušlo u trag poreklu hakerskog napada. 

Nemački mediji spekulišu da iza napada mogu stajati države kao što su Rusija i Kina, jer navodno Moskva već godinama sprovodi masivne hakerske napade na Nemačku, a ne može se isključiti ni saradnja sa nemačkim desničarskim ekstremističkim grupacijama. 

Što se stranaka tiče najteže pogođena je vladajuća koalicija CDU i CSU - od 405 političara tih stranaka objavljeni su lični podaci. 

Kod SPD-a hakeri su objavili podatke 294 političara, kod Zelenih 105, Levice najmanje 82, i kod FDP-a 28. 

Kod Zelenih posebno je bio pogođen šef stranke Robert Habek, pošto su hakeri objavili i značajne izvode digitalne komunikacije sa porodicom, ali se i prepiska bivšeg šefa SPD-a Zigmara Gabrijela mogla naći na mreži.

Prva istraga je pokazala da su hakeri najverovatnije „upali“ u računare preko programa za pisanje mejlova „Outlook“.

Nakon što su uspeli da ukradu lozinke najmanje 30 političara, došli su do drugih preko mreža i naloga na socijalnim mrežama kao što su tviter i fejsbuk.

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

SimonTimon

04.01.2019 11:55

Hakeri opletite i po ovim nasim!

ODGOVORITE
Name

Re

04.01.2019 12:51

kako? Vecina ne zns ni ukljuciti racunar. Nema se sta hakovati. Zamisljam Cicka Bjelicu kako sjedi i kuca na racunaru. Haha.

Name

!!!

04.01.2019 11:56

Ma, sigurno Rusi!

ODGOVORITE
Name

Haker

04.01.2019 12:00

Počeli su objavljivati: https://steemit.com/thedarkoverlord/@thedarkoverlord/press-release-03-9-11-papers-megaleak-checkpoint-01 https://steemit.com/@thedarkoverlord

ODGOVORITE
Name

B luka

04.01.2019 22:14

Kako niko nehakuje ove naše.

ODGOVORITE