ПЛ: Трка је отворена, жив је Сити, паде и Ливерпул!

Мајсторије Агуера и Санеа и први пораз Ливерпула у дербију сезоне! Фудбалери Манчестер ситија победили су Ливерпул у мечу 21. кола Премијер лиге са 2:1 на свом Етихаду и нанели "редсима" први пораз у лиги ове сезоне.  Играли су фантастични тимови, пресудио је Дејан Ловрен! У "утакмици сезоне" у Енглеској састали су се најбољи тимови Премијер лиге, али само је један имао Дејана Ловрена у постави.  Стара утвара и милиметри спречили Ливерпул да реши титулу! Гол технологија и хирургија Лероја Санеа направили превагу у мечу сезоне!

Фудбал 03.01.2019 | 23:15
ПЛ: Трка је отворена, жив је Сити, паде и Ливерпул!
Ситију је ова победа била неопходна како би се приближио тиму Јиргена Клопа на само четири бода и задржао веће шансе да их угрози у борби за титулу.

Голове за Сити постигли су Серхио Агуеро и Лирој Сане, а стрелац јединог гола за Ливерпул био је Роберто Фирмино.

Први минути утакмице протекли су у пресингу и иницијативи Манчестер ситија чији су играчи покушавали да дубоко на половини Ливерпула натерају "редсе" на грешке. 

Играчи Ливерпула су грешили, а као једини потпуно сталожен деловао је Вирџил Ван Дајк. Сане је био посебно мотивисан и нападао је по левом крилу, али је после његовог убацивања у четвртом минуту Алисон био сигуран на голу. 

На супротној страни терена био је сигуран и Едерсон када се у деветом минуту лопта од Фернандиња одбила ка његовој мрежи. 

Прву праву шансу "црвени" стварају у 18. минуту после добре комбинације на средини терена. Салах истрчава по средини и продужава за Манеа који се убацивао у казнени простор. 

Мане из прве шутира, лопта пролази поред Едерсона и удара у стативу и одбија се назад у поље. Стоунс и Едерсон трче ка њој и дефанзивац напуцава свог голмана. 

Лопта се одбија ка голу и прелази гол-линију, али је фалио тачно центиметар да пређе целим обимом и Ливерпул је остао без гола. 

Компани и остали "грађани" су после тога оштрије маркирали Салаха, али је наредно узбуђење била мајсторија Агуера за погодак тима из Манчестера. 

Аргентинац на истеку 40. минута добија лопту са бока од Бернарда Силве, поред себе је имао Ловрена који је споро реаговао и Агуеро је готово из мртвог угла нашао простор да закуца лопту под пречку Алисоновог гола на одушевљење навијача на Етихаду.

Друго полувреме почело је грешкама, прекршајима и ничим конкретним на обе стране. Посебно је било разочаравајуће што је напад Ливерпула био јалов, Салах би био удвојен ако проба да задржи лопту и тек у 56. минуту су "редси" запретили. 

Стоунс је после центаршута лоше избио лопту само до ивице шеснаестерца Ситија, ту је био Трент Александер-Арнолд који је шутирао поред гола. 

Који минут потом, шутирао је левицом и Данило према мрежи Алисона са истим исходом, али је и после сат времена игре само по један ударац ишао у оквир гола, а Сити је имао предност. 

То се променило у 64. минуту када је Александер-Арнолд послао дугу лопту на другу стативу за Робертсона, Данило је остао "кратак" и није успео да је пресече, а Робертсон је спустио до Фирмина. 

Бразилац је био сам пред празним голом Ситија и главом се поклонио за 1:1. Утакмица се потом отворила, Ливерпул је "намирисао крв", а Сити је по сваку цену кренуо напред. 

"Севнула" је контра у 72. минуту, Стерлинг је на левој страни пронашао Лироја Санеа, а овај од стативе погодио мрежу Алисона за 2:1. 

Агуеро је у 84. минуту могао да овери победу, али је Алисон одлично одбранио, само минут, два касније, фантастично је Салаху одбранио Едерсон, а Сити је успео да се одбрани и до краја сачува победу. 

"Грађани" сада имају 50 бодова и на другом су месту, а Ливерпул има 54 бода на челу Премијер лиге.

У "утакмици сезоне" у Енглеској састала су се два најбоља тима, а пресудио је Дејан Ловрен!

Човек који је себе назвао најбољим дефанзивцем света потрудио се да први добије жути картон на утакмици и лимитира се у дуелима у наредних 75 минута, потом је реакцијама недостојним места у тиму помогао шампиону код оба гола, на крају лансирао и контру домаћина за дефинитивни крај, а када Рахим Стерлинг то није претворио у погодак, хрватски штопер му је наместио чисту шансу за 3:1 у надокнади времена...

...што је бивши фудбалер Ливерпула такође промашио.

На крају, некако је остало: Манчестер сити - Ливерпул 2:1 (1:0), за први пораз "редса" ове сезоне и нову панику у трци за титулом првака у Премијер лиги.

Када ће Ловрен бити бивши фудбалер Ливерпула, питање је. До тада, ривали ће имати на кога да се ослоне.

Разлика између изазивача и шампиона сада је само четири бода.

Сезона је спашена, шампионску трку у Премијер лиги ћемо још гледати захвављујући милиметрима који су одлучили меч сезоне на Етихаду. Манчестер Сити је победом од 2:1 нанео први пораз Ливерпулу у сезони и остао у игри за одбрану титуле. А милиметри су делили Редсе од бода или можда чак победе којом би преломили питање шампиона Енгелске. Овако, шампион је пришао лидеру на четири бода и гледаћемо узбудљиву трку до краја... 

Кључни детаљи меча су били шанса за Ливерпул у 18. минуту и победоносни гол Санеа у 72. минут када је милиметарски прецизним ударцем матирао чудесног Алисона. Али су разлику направили и Пеп Гвардиола, Рахим Стерлинг и Ливерпулова "утвара" Серхио Агуеро. Алисон је на крају спасао Ливерпул и убедљивијег пораза.

Гвардиола је победио на Клопов начин. Наутралисао је муњевите контре и полуконтре Редса и баш на тај начин дошао до другог гола вредног победе, а можда и титуле. Није било изненађења у стартним поставама. Гвардиола је леви бок закрпио са Лапортом као принудним решењем, док је Клоп ипак изабрао ону опрезнију варијанту без Шаћирија иза ударне тројке са нешто дефанзивнијом тројком на средини терена.  

Жесток темпо и интезивна дуел игра у првих 15 минута су распламсли утакмицу, али шанси није било све до тог фамозног 18. минута.

Тандем Салах - Фирмино је дуплим пасом лансирао Манеа на Едерсона, Сенегалац је гађао како треба, али је погодио стативу. А још већа шанса је уследила док када се лопта одбила од стативе! Стонс је напуцао Алисона и лопта је кренула натраг у празну мрежу. Успео је Ситијев штопер да се на брзину исправи и да је избаци када је прелазила гол-линију. Касније је израчунато: 12 милиметара је тада делило Редсе од вођства...

Ситију је требало скоро пола сата да створи прву озбиљну шансу када је Стерлинг сјајном повратном лоптом послужио Давида Силву на пеналу, али је Шпанац у сјајној ситуацији изблокиран. Није Сити успевао да упути шут у оквир гола, Ливерпулова одбрана је деловала беспрекорно. До финиша полувремена...

Дуго је трајао тај напад Грађана у 40. минуту, два пута су покушавали са левог крила лоптама на Агуера и други пут је прошло. Давид Силва је пронашао Аргентинца на првој стативи који се мајсторски снашао на малом простору. Сјајним пријемом је побегао од скамењеног Ловрена и онда искоса закуцао лопту изнад Алисонове главе, под пречку. Ништа ту није могао голман Ливерпула, Агуеро је испалио пројектил! Седми пут у седам мечева против Ливерпула на Етихаду је Аргентинац успео да затресе мрежу Редса. Убица!

Примљени гол је дао гас Ливерпулу да нападне како зна и уме у другом полувремену. Александер Арнолду 56. минуту тукао поред гола, а онда је Фабињо заменио Милнера и Ливерпулов притисак се појачао. Едерсон је након једног Трентовог центаршута запливао у празно и дао шансу Ливерпулу. Оно што Редси нису успели тада, јесу у 64. минуту. Александер Арнолд је послао центаршут на другу страну где је Робертсон сјајно главом вратио на петерац, а Боби Фирмино погодио празну мрежу.

Ливерпул је наплатио бољу игру у другом полувремену, али је реговао и Гвардиола. Гундоган је заменио Давида Силву и вратио баланс Грађанима на средини терена. Севнула је контра у 72. минуту за нову ерупцију на Етихаду. Стерлинг је пробио бивши клуб кроз средину и сачекао Санеа да се убаци са левог крила. Ловрен је закаснио да направи офсајд замку, а Немац милиметарски прецизним урацем од супротну стативу погодио за 2:1. Ситне грешке се не праштају у оваквим мечевима, а Ловрен их је направио превише... 

Клоп је покушао увођењем Шаћирија у последњих петнаестак минута уместо уморног Манеа. Швајцарац је недавно решио дерби против Јуањтеда и сличан задатак је добио и против другог манчестерског ривала. Нервоза голмана Едерсона и неколико његових лоших процена су дали шансе Ливерпулу за изједначење, али су саиграчи у дефанзиви покрили грешке Едерсона.

Имао је Агуеро шансу у 82. минуту да све реши. Ловрен је очајно реаговао на средини терена и дао Стерлингу шансу за још једну муњевиту контру. Брзоного крило је проиграло Агуера који је кренуо да дрибла Алисона, али га је Бразилац прочитао и спасао чист гол. Алисон је и у надокнади времена дао наду Ливерпулу када је зауставио зицер Бернарда Силве. Уласком Стариџа уместо Вајналдума у последњих неколико минута је Ливерпул кренуо на све или ништа. Али није успео... Сити је издржао и победом вратио шампионску трку у Премијер лиге. 

Резултати 21. кола:

четвртак

Манчестер сити - Ливерпул 2:1 (1:0)
/Агуеро 41, Сане 72 - Фирмино 64/

среда

Челси - Саутемптон 0:0

Хадерсфилд - Барнли 1:2 (1:1)
/Муние 33 - Вуд 40, Барнс 74/

Вест Хем - Брајтон 2:2 (0:0)
/Арнаутовић 66, 68 - Стивенс 57, Дафи 59/

Вулверхемптон - Кристал Палас 0:2 (0:0)
/Ајев 83, Миливојевић пен 90+4/

Њукасл - Манчестер јунајтед 0:2 (0:0)
/Лукаку 64, Рашфорд 80/

Борнмут - Вотфорд 3:3 (3:3)
/Ејк 34, Вилсон 37, Фрејзер 40 - Дини 14, 27, Сема 38/

уторак

Евертон - Лестер 0:1 (0:0)
/Варди 58/

Арсенал - Фулам 4:1 (1:0)
/Џака 25, Лаказет 55, Рамзи 79, Обамејанг 83 - Камара 69/

Кардиф - Тотенхем 0:3 (0:3)
/Кејн 2, Ериксен 12, Сон 26/

Табела: Ливерпул 54, Манчестер сити 50, Тотенхем 48, Челси 44, Арсенал 41, Манчестер јунајтед 38, Лестер 31, Вотфорд 29, Вулверхемптон 29, Вест Хем 28, Евертон 27, Борнмут 27, Брајтон 26, Кристал Палас 22, Њукасл 18, Барнли 18, Кардиф 18, Саутемптон 16, Фулам 14, Хадерсфилд 10.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар