PL: Trka je otvorena, živ je Siti, pade i Liverpul!

Majstorije Aguera i Sanea i prvi poraz Liverpula u derbiju sezone! Fudbaleri Mančester sitija pobedili su Liverpul u meču 21. kola Premijer lige sa 2:1 na svom Etihadu i naneli "redsima" prvi poraz u ligi ove sezone.  Igrali su fantastični timovi, presudio je Dejan Lovren! U "utakmici sezone" u Engleskoj sastali su se najbolji timovi Premijer lige, ali samo je jedan imao Dejana Lovrena u postavi.  Stara utvara i milimetri sprečili Liverpul da reši titulu! Gol tehnologija i hirurgija Leroja Sanea napravili prevagu u meču sezone!

Fudbal 03.01.2019 | 23:15
PL: Trka je otvorena, živ je Siti, pade i Liverpul!
Sitiju je ova pobeda bila neophodna kako bi se približio timu Jirgena Klopa na samo četiri boda i zadržao veće šanse da ih ugrozi u borbi za titulu.

Golove za Siti postigli su Serhio Aguero i Liroj Sane, a strelac jedinog gola za Liverpul bio je Roberto Firmino.

Prvi minuti utakmice protekli su u presingu i inicijativi Mančester sitija čiji su igrači pokušavali da duboko na polovini Liverpula nateraju "redse" na greške. 

Igrači Liverpula su grešili, a kao jedini potpuno staložen delovao je Virdžil Van Dajk. Sane je bio posebno motivisan i napadao je po levom krilu, ali je posle njegovog ubacivanja u četvrtom minutu Alison bio siguran na golu. 

Na suprotnoj strani terena bio je siguran i Ederson kada se u devetom minutu lopta od Fernandinja odbila ka njegovoj mreži. 

Prvu pravu šansu "crveni" stvaraju u 18. minutu posle dobre kombinacije na sredini terena. Salah istrčava po sredini i produžava za Manea koji se ubacivao u kazneni prostor. 

Mane iz prve šutira, lopta prolazi pored Edersona i udara u stativu i odbija se nazad u polje. Stouns i Ederson trče ka njoj i defanzivac napucava svog golmana. 

Lopta se odbija ka golu i prelazi gol-liniju, ali je falio tačno centimetar da pređe celim obimom i Liverpul je ostao bez gola. 

Kompani i ostali "građani" su posle toga oštrije markirali Salaha, ali je naredno uzbuđenje bila majstorija Aguera za pogodak tima iz Mančestera. 

Argentinac na isteku 40. minuta dobija loptu sa boka od Bernarda Silve, pored sebe je imao Lovrena koji je sporo reagovao i Aguero je gotovo iz mrtvog ugla našao prostor da zakuca loptu pod prečku Alisonovog gola na oduševljenje navijača na Etihadu.

Drugo poluvreme počelo je greškama, prekršajima i ničim konkretnim na obe strane. Posebno je bilo razočaravajuće što je napad Liverpula bio jalov, Salah bi bio udvojen ako proba da zadrži loptu i tek u 56. minutu su "redsi" zapretili. 

Stouns je posle centaršuta loše izbio loptu samo do ivice šesnaesterca Sitija, tu je bio Trent Aleksander-Arnold koji je šutirao pored gola. 

Koji minut potom, šutirao je levicom i Danilo prema mreži Alisona sa istim ishodom, ali je i posle sat vremena igre samo po jedan udarac išao u okvir gola, a Siti je imao prednost. 

To se promenilo u 64. minutu kada je Aleksander-Arnold poslao dugu loptu na drugu stativu za Robertsona, Danilo je ostao "kratak" i nije uspeo da je preseče, a Robertson je spustio do Firmina. 

Brazilac je bio sam pred praznim golom Sitija i glavom se poklonio za 1:1. Utakmica se potom otvorila, Liverpul je "namirisao krv", a Siti je po svaku cenu krenuo napred. 

"Sevnula" je kontra u 72. minutu, Sterling je na levoj strani pronašao Liroja Sanea, a ovaj od stative pogodio mrežu Alisona za 2:1. 

Aguero je u 84. minutu mogao da overi pobedu, ali je Alison odlično odbranio, samo minut, dva kasnije, fantastično je Salahu odbranio Ederson, a Siti je uspeo da se odbrani i do kraja sačuva pobedu. 

"Građani" sada imaju 50 bodova i na drugom su mestu, a Liverpul ima 54 boda na čelu Premijer lige.

U "utakmici sezone" u Engleskoj sastala su se dva najbolja tima, a presudio je Dejan Lovren!

Čovek koji je sebe nazvao najboljim defanzivcem sveta potrudio se da prvi dobije žuti karton na utakmici i limitira se u duelima u narednih 75 minuta, potom je reakcijama nedostojnim mesta u timu pomogao šampionu kod oba gola, na kraju lansirao i kontru domaćina za definitivni kraj, a kada Rahim Sterling to nije pretvorio u pogodak, hrvatski štoper mu je namestio čistu šansu za 3:1 u nadoknadi vremena...

...što je bivši fudbaler Liverpula takođe promašio.

Na kraju, nekako je ostalo: Mančester siti - Liverpul 2:1 (1:0), za prvi poraz "redsa" ove sezone i novu paniku u trci za titulom prvaka u Premijer ligi.

Kada će Lovren biti bivši fudbaler Liverpula, pitanje je. Do tada, rivali će imati na koga da se oslone.

Razlika između izazivača i šampiona sada je samo četiri boda.

Sezona je spašena, šampionsku trku u Premijer ligi ćemo još gledati zahvavljujući milimetrima koji su odlučili meč sezone na Etihadu. Mančester Siti je pobedom od 2:1 naneo prvi poraz Liverpulu u sezoni i ostao u igri za odbranu titule. A milimetri su delili Redse od boda ili možda čak pobede kojom bi prelomili pitanje šampiona Engelske. Ovako, šampion je prišao lideru na četiri boda i gledaćemo uzbudljivu trku do kraja... 

Ključni detalji meča su bili šansa za Liverpul u 18. minutu i pobedonosni gol Sanea u 72. minut kada je milimetarski preciznim udarcem matirao čudesnog Alisona. Ali su razliku napravili i Pep Gvardiola, Rahim Sterling i Liverpulova "utvara" Serhio Aguero. Alison je na kraju spasao Liverpul i ubedljivijeg poraza.

Gvardiola je pobedio na Klopov način. Nautralisao je munjevite kontre i polukontre Redsa i baš na taj način došao do drugog gola vrednog pobede, a možda i titule. Nije bilo iznenađenja u startnim postavama. Gvardiola je levi bok zakrpio sa Laportom kao prinudnim rešenjem, dok je Klop ipak izabrao onu oprezniju varijantu bez Šaćirija iza udarne trojke sa nešto defanzivnijom trojkom na sredini terena.  

Žestok tempo i intezivna duel igra u prvih 15 minuta su rasplamsli utakmicu, ali šansi nije bilo sve do tog famoznog 18. minuta.

Tandem Salah - Firmino je duplim pasom lansirao Manea na Edersona, Senegalac je gađao kako treba, ali je pogodio stativu. A još veća šansa je usledila dok kada se lopta odbila od stative! Stons je napucao Alisona i lopta je krenula natrag u praznu mrežu. Uspeo je Sitijev štoper da se na brzinu ispravi i da je izbaci kada je prelazila gol-liniju. Kasnije je izračunato: 12 milimetara je tada delilo Redse od vođstva...

Sitiju je trebalo skoro pola sata da stvori prvu ozbiljnu šansu kada je Sterling sjajnom povratnom loptom poslužio Davida Silvu na penalu, ali je Španac u sjajnoj situaciji izblokiran. Nije Siti uspevao da uputi šut u okvir gola, Liverpulova odbrana je delovala besprekorno. Do finiša poluvremena...

Dugo je trajao taj napad Građana u 40. minutu, dva puta su pokušavali sa levog krila loptama na Aguera i drugi put je prošlo. David Silva je pronašao Argentinca na prvoj stativi koji se majstorski snašao na malom prostoru. Sjajnim prijemom je pobegao od skamenjenog Lovrena i onda iskosa zakucao loptu iznad Alisonove glave, pod prečku. Ništa tu nije mogao golman Liverpula, Aguero je ispalio projektil! Sedmi put u sedam mečeva protiv Liverpula na Etihadu je Argentinac uspeo da zatrese mrežu Redsa. Ubica!

Primljeni gol je dao gas Liverpulu da napadne kako zna i ume u drugom poluvremenu. Aleksander Arnoldu 56. minutu tukao pored gola, a onda je Fabinjo zamenio Milnera i Liverpulov pritisak se pojačao. Ederson je nakon jednog Trentovog centaršuta zaplivao u prazno i dao šansu Liverpulu. Ono što Redsi nisu uspeli tada, jesu u 64. minutu. Aleksander Arnold je poslao centaršut na drugu stranu gde je Robertson sjajno glavom vratio na peterac, a Bobi Firmino pogodio praznu mrežu.

Liverpul je naplatio bolju igru u drugom poluvremenu, ali je regovao i Gvardiola. Gundogan je zamenio Davida Silvu i vratio balans Građanima na sredini terena. Sevnula je kontra u 72. minutu za novu erupciju na Etihadu. Sterling je probio bivši klub kroz sredinu i sačekao Sanea da se ubaci sa levog krila. Lovren je zakasnio da napravi ofsajd zamku, a Nemac milimetarski preciznim uracem od suprotnu stativu pogodio za 2:1. Sitne greške se ne praštaju u ovakvim mečevima, a Lovren ih je napravio previše... 

Klop je pokušao uvođenjem Šaćirija u poslednjih petnaestak minuta umesto umornog Manea. Švajcarac je nedavno rešio derbi protiv Juanjteda i sličan zadatak je dobio i protiv drugog mančesterskog rivala. Nervoza golmana Edersona i nekoliko njegovih loših procena su dali šanse Liverpulu za izjednačenje, ali su saigrači u defanzivi pokrili greške Edersona.

Imao je Aguero šansu u 82. minutu da sve reši. Lovren je očajno reagovao na sredini terena i dao Sterlingu šansu za još jednu munjevitu kontru. Brzonogo krilo je proigralo Aguera koji je krenuo da dribla Alisona, ali ga je Brazilac pročitao i spasao čist gol. Alison je i u nadoknadi vremena dao nadu Liverpulu kada je zaustavio zicer Bernarda Silve. Ulaskom Staridža umesto Vajnalduma u poslednjih nekoliko minuta je Liverpul krenuo na sve ili ništa. Ali nije uspeo... Siti je izdržao i pobedom vratio šampionsku trku u Premijer lige. 

Rezultati 21. kola:

četvrtak

Mančester siti - Liverpul 2:1 (1:0)
/Aguero 41, Sane 72 - Firmino 64/

sreda

Čelsi - Sautempton 0:0

Hadersfild - Barnli 1:2 (1:1)
/Munie 33 - Vud 40, Barns 74/

Vest Hem - Brajton 2:2 (0:0)
/Arnautović 66, 68 - Stivens 57, Dafi 59/

Vulverhempton - Kristal Palas 0:2 (0:0)
/Ajev 83, Milivojević pen 90+4/

Njukasl - Mančester junajted 0:2 (0:0)
/Lukaku 64, Rašford 80/

Bornmut - Votford 3:3 (3:3)
/Ejk 34, Vilson 37, Frejzer 40 - Dini 14, 27, Sema 38/

utorak

Everton - Lester 0:1 (0:0)
/Vardi 58/

Arsenal - Fulam 4:1 (1:0)
/Džaka 25, Lakazet 55, Ramzi 79, Obamejang 83 - Kamara 69/

Kardif - Totenhem 0:3 (0:3)
/Kejn 2, Eriksen 12, Son 26/

Tabela: Liverpul 54, Mančester siti 50, Totenhem 48, Čelsi 44, Arsenal 41, Mančester junajted 38, Lester 31, Votford 29, Vulverhempton 29, Vest Hem 28, Everton 27, Bornmut 27, Brajton 26, Kristal Palas 22, Njukasl 18, Barnli 18, Kardif 18, Sautempton 16, Fulam 14, Hadersfild 10.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar