Потанко о пет Барсиних задатака за 2019. годину...

Рабио, голман, штопер, пивот и деветка, може и Јовић! Шта све чека Блауграну у наредних 12 месеци?

Фудбал 05.01.2019 | 00:00
Потанко о пет Барсиних задатака за 2019. годину...
Прво место на табели, лаган пролаз кроз групну фазу Лиге шампиона у конкуренцији Тотенхема и Интера, чини се да је све у Барселони на месту. Али не би Блауграна била толико велика да на стадиону “Камп Ноу” не размишљају испред времена. Каталонски медији стога у данашњим издањима резимирају годишње планове у Барселони. Пет је задатака већ идентификовано како би клуб остао испред конкуренције, а то значи и да се већ сада размишља о подмлађивању екипе, пошто Лионел Меси, Ђерар Пике, Серхио Бускетс, Иван Ракитић и Луис Суарез неће моћи да још дуго вуку саиграче напред.

Пуно посла пред генералним менаџером Пепом Сегураом и техничким секретаром Ериком Абидалом: голман, штопер, двојица везиста и голгетер. Све то се тражи на стадиону Камп Ноу. Па да кренемо редом.

ГОЛМАН

Јаспер Силесен улази у последњих шест месеци у клубу, иако му уговор истиче тек 2021. Барселона би да га задржи, њему се смучило да греје клупу Марк-Андреу Тер-Штегену, сматра да је сазрео да негде буде први голман. У његовом уговору откупна клаузула од 60.000.000 евра, прихватила би Барса вероватно и 30.000.000, а потом до 15.000.000 уложила у неког другог чувара мреже да буде резерва. Рома је раније звала за Силесена, кад је чула за 60.000.000 побегла је главом без обзира. Зато ће сада Блауграна бити мало скромнија.

ШТОПЕР

Томасу Вермалену на крају сезоне истиче уговор са Барсом и јасно је да му неће бити понуђен нови, па ће Ернесто Валверде на располагану имати само Ђерара Пикеа, Клемона Ленглеа и Самјуела Умтитија. Бар још један је потребан, посебно зато што Умтитија мучи лево колено. Последњих дана је изронио 19-годишњи централни бек Тулуза Жан-Клер Тодибо, који је од 30. јуна слободан играч, али зна се да је прва мета Ајаксов Матијс де Лихт. Коштаће између 50.000.000 и 60.000.000 евра. Кад је већ Тодибо за џ, биће пара. Ту је наравно и Џејсон Муриљо, који је стигао да закрпи до краја сезоне на позајмицу из Валенсије. Ако остави добар утисак лако ће Барса скрпити 25.000.000 евра да га откупи.

ПИВОТ

Намерно смо оставили пивот, иако се у нашем језику та реч баш и не користи кад говоримо о фудбалу, већ је некако више везана за рукомет. Како било, кад Шпанци кажу пивот мисле – Серхио Бускетс. И ту долазимо до Френкија де Јонга, кога виде као идеалног наследника. Он ће бити још скупљи од Де Лихта, процењује се око 70.000.000 до 75.000.000 евра. Одавно већ упиње Барса и тешко да ће јој Де Јонг измаћи, иако има и конкуренцију Пари Сен Жермена и Манчестер Ситија.

РАБИО

Други везни, с тим да овде нема лицитације са именима. Само се чека да му истекне уговор са Пари Сен Жерменом. То што ће га узети баш француском тиму посебно је драго свима у Барселони. Мрзе се са Свецима који су им стопирали трансфер Марка Вератија, одвели Нејмара, испред носа украли и Тијага Силву, Маркињоса… Неки се ту великани још батргају, али Адријен Рабио ће у Барселону. Мада мама Вероника још није рекла да.

ДЕВЕТКА

Чисто да Луис Суарез може да продише.  Џаба сад голови Пака Алкасера у Бундеслиги, Борусија Дортмунд га је већ откупил аза 23.000.000 евра. Мунир неће да продужи уговор и Барси треба друга деветка. Кандидати су Андре Силва (Севиља), Макси Гомез (Селта), Кшиштоф Пјонтек (Ђенова), Никола Пепе (Лил), Тимо Вернер (Лајпциг), па и наш Лука Јовић (Ајнтрахт). Тотенхемов Хари Кејн је сан.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар