Potanko o pet Barsinih zadataka za 2019. godinu...

Rabio, golman, štoper, pivot i devetka, može i Jović! Šta sve čeka Blaugranu u narednih 12 meseci?

Fudbal 05.01.2019 | 00:00
Potanko o pet Barsinih zadataka za 2019. godinu...
Prvo mesto na tabeli, lagan prolaz kroz grupnu fazu Lige šampiona u konkurenciji Totenhema i Intera, čini se da je sve u Barseloni na mestu. Ali ne bi Blaugrana bila toliko velika da na stadionu “Kamp Nou” ne razmišljaju ispred vremena. Katalonski mediji stoga u današnjim izdanjima rezimiraju godišnje planove u Barseloni. Pet je zadataka već identifikovano kako bi klub ostao ispred konkurencije, a to znači i da se već sada razmišlja o podmlađivanju ekipe, pošto Lionel Mesi, Đerar Pike, Serhio Buskets, Ivan Rakitić i Luis Suarez neće moći da još dugo vuku saigrače napred.

Puno posla pred generalnim menadžerom Pepom Seguraom i tehničkim sekretarom Erikom Abidalom: golman, štoper, dvojica vezista i golgeter. Sve to se traži na stadionu Kamp Nou. Pa da krenemo redom.

GOLMAN

Jasper Silesen ulazi u poslednjih šest meseci u klubu, iako mu ugovor ističe tek 2021. Barselona bi da ga zadrži, njemu se smučilo da greje klupu Mark-Andreu Ter-Štegenu, smatra da je sazreo da negde bude prvi golman. U njegovom ugovoru otkupna klauzula od 60.000.000 evra, prihvatila bi Barsa verovatno i 30.000.000, a potom do 15.000.000 uložila u nekog drugog čuvara mreže da bude rezerva. Roma je ranije zvala za Silesena, kad je čula za 60.000.000 pobegla je glavom bez obzira. Zato će sada Blaugrana biti malo skromnija.

ŠTOPER

Tomasu Vermalenu na kraju sezone ističe ugovor sa Barsom i jasno je da mu neće biti ponuđen novi, pa će Ernesto Valverde na raspolaganu imati samo Đerara Pikea, Klemona Lenglea i Samjuela Umtitija. Bar još jedan je potreban, posebno zato što Umtitija muči levo koleno. Poslednjih dana je izronio 19-godišnji centralni bek Tuluza Žan-Kler Todibo, koji je od 30. juna slobodan igrač, ali zna se da je prva meta Ajaksov Matijs de Liht. Koštaće između 50.000.000 i 60.000.000 evra. Kad je već Todibo za dž, biće para. Tu je naravno i Džejson Muriljo, koji je stigao da zakrpi do kraja sezone na pozajmicu iz Valensije. Ako ostavi dobar utisak lako će Barsa skrpiti 25.000.000 evra da ga otkupi.

PIVOT

Namerno smo ostavili pivot, iako se u našem jeziku ta reč baš i ne koristi kad govorimo o fudbalu, već je nekako više vezana za rukomet. Kako bilo, kad Španci kažu pivot misle – Serhio Buskets. I tu dolazimo do Frenkija de Jonga, koga vide kao idealnog naslednika. On će biti još skuplji od De Lihta, procenjuje se oko 70.000.000 do 75.000.000 evra. Odavno već upinje Barsa i teško da će joj De Jong izmaći, iako ima i konkurenciju Pari Sen Žermena i Mančester Sitija.

RABIO

Drugi vezni, s tim da ovde nema licitacije sa imenima. Samo se čeka da mu istekne ugovor sa Pari Sen Žermenom. To što će ga uzeti baš francuskom timu posebno je drago svima u Barseloni. Mrze se sa Svecima koji su im stopirali transfer Marka Veratija, odveli Nejmara, ispred nosa ukrali i Tijaga Silvu, Markinjosa… Neki se tu velikani još batrgaju, ali Adrijen Rabio će u Barselonu. Mada mama Veronika još nije rekla da.

DEVETKA

Čisto da Luis Suarez može da prodiše.  Džaba sad golovi Paka Alkasera u Bundesligi, Borusija Dortmund ga je već otkupil aza 23.000.000 evra. Munir neće da produži ugovor i Barsi treba druga devetka. Kandidati su Andre Silva (Sevilja), Maksi Gomez (Selta), Kšištof Pjontek (Đenova), Nikola Pepe (Lil), Timo Verner (Lajpcig), pa i naš Luka Jović (Ajntraht). Totenhemov Hari Kejn je san.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar