Јокић сија, Денверу прија: Никола пише историју НБА!

Ако Сомборац настави и заврши сезону у истом ритму, постаће статистички најуспешнији НБА центар још од шездесетих година.

Кошарка 05.01.2019 | 22:15
Јокић сија, Денверу прија: Никола пише историју НБА!
Иако је НБА сезона и даље "млада", недељама уназад неизбежно је рећи да ће Никола Јокићбити један од кандидата за МВП признање ове сезоне.

Српски центар, лидер Денвера, просечно постиже 18 поена по мечу, уз 9,9 скокова и чак 7,6 асистенција, а његове игре на моменте "плаше" НБА тренере, како је у новогодишњем разговору за МОНДО искрено признао шеф стручног штаба Финикса, Игор Кокошков.

Како је завршио 2018, Никола је почео и 2019. годину - још једном маестралном игром.

У утакмици против Њујорка, Јокић је остварио још један трипл-дабл учинак и постао први од Лерија Бирда који је 1987. у једној утакмици постигао 19 поена, уз 14 скокова, 15 асистенција и три блокаде.

И тај учинак довољно говори о Николиним партијама, као и његова све већа популарност и међу стручњацима и међу навијачима, који све чешће скандирају "МВП, МВП" када Сомборац стане на терен или изводи слободна бацања. Наравно да он чује те повике.

"Не можете да не чујете то... Свиђа ми се. Волим када су гласни и веома то ценим. Али, хајде да идемо корак по корак", рекао је Јокић у разговору са америчким новинарима.

Центар који је на НБА драфту 2014. године одабран тек са 41. позиције прошао је дугачак пут од рукија који је ушао у лигу "испод радара" до једног од најатрактивнијих кошаркаша лиге.

Штавише, новинари у САД више се не устежу да га доведу у раван са највећим звездама, Јанисом Адетокумпом, Џејмсом Харденом, Стефом Каријем, Пол Џорџом, Леброном Џејмсом и да му предвиђају активну трку за најпрестижније индивидуално кошаркашко признање на свету.

Последњи центар који је освојио МВП награду у НБА лиги био је Шакил О' Нил, све давније 2000. године, али ће Јокић збирно надмашити и његове "бројке" из те сезоне (29,7 поена, 13,6 скокова, 3,8 асистенција) ако настави да игра као до сада.

Заправо, последњи центар који је завршавао сезоне са његовим тренутним цифрама је Вилт Чемберлејн, шездесетих година.

Зато је Јокићева сезона заиста историјска, што се без устезања може рећи и за Денвер, кога је мало ко видео на првом месту табеле изузетно снажног Запада у овој фази сезоне. Међутим, супротно прогнозама, Нагетси су тренутно лидери са скором 24-11, испред Голден Стејта (25-13), Оклахоме (24-13), Хјустона (21-15) и осталих који су тамо где би требало и да буду.

Као што је Никола ново име у друштву кандидата за МВП, тако је и Денвер "фаворит из сенке". Заједно, уживају у сезони, као и српски љубитељи кошарке док прате Јокићеву доминацију у најјачој конкуренцији на свету.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар