Jokić sija, Denveru prija: Nikola piše istoriju NBA!

Ako Somborac nastavi i završi sezonu u istom ritmu, postaće statistički najuspešniji NBA centar još od šezdesetih godina.

Košarka 05.01.2019 | 22:15
Jokić sija, Denveru prija: Nikola piše istoriju NBA!
Iako je NBA sezona i dalje "mlada", nedeljama unazad neizbežno je reći da će Nikola Jokićbiti jedan od kandidata za MVP priznanje ove sezone.

Srpski centar, lider Denvera, prosečno postiže 18 poena po meču, uz 9,9 skokova i čak 7,6 asistencija, a njegove igre na momente "plaše" NBA trenere, kako je u novogodišnjem razgovoru za MONDO iskreno priznao šef stručnog štaba Finiksa, Igor Kokoškov.

Kako je završio 2018, Nikola je počeo i 2019. godinu - još jednom maestralnom igrom.

U utakmici protiv Njujorka, Jokić je ostvario još jedan tripl-dabl učinak i postao prvi od Lerija Birda koji je 1987. u jednoj utakmici postigao 19 poena, uz 14 skokova, 15 asistencija i tri blokade.

I taj učinak dovoljno govori o Nikolinim partijama, kao i njegova sve veća popularnost i među stručnjacima i među navijačima, koji sve češće skandiraju "MVP, MVP" kada Somborac stane na teren ili izvodi slobodna bacanja. Naravno da on čuje te povike.

"Ne možete da ne čujete to... Sviđa mi se. Volim kada su glasni i veoma to cenim. Ali, hajde da idemo korak po korak", rekao je Jokić u razgovoru sa američkim novinarima.

Centar koji je na NBA draftu 2014. godine odabran tek sa 41. pozicije prošao je dugačak put od rukija koji je ušao u ligu "ispod radara" do jednog od najatraktivnijih košarkaša lige.

Štaviše, novinari u SAD više se ne ustežu da ga dovedu u ravan sa najvećim zvezdama, Janisom Adetokumpom, Džejmsom Hardenom, Stefom Karijem, Pol Džordžom, Lebronom Džejmsom i da mu predviđaju aktivnu trku za najprestižnije individualno košarkaško priznanje na svetu.

Poslednji centar koji je osvojio MVP nagradu u NBA ligi bio je Šakil O' Nil, sve davnije 2000. godine, ali će Jokić zbirno nadmašiti i njegove "brojke" iz te sezone (29,7 poena, 13,6 skokova, 3,8 asistencija) ako nastavi da igra kao do sada.

Zapravo, poslednji centar koji je završavao sezone sa njegovim trenutnim ciframa je Vilt Čemberlejn, šezdesetih godina.

Zato je Jokićeva sezona zaista istorijska, što se bez ustezanja može reći i za Denver, koga je malo ko video na prvom mestu tabele izuzetno snažnog Zapada u ovoj fazi sezone. Međutim, suprotno prognozama, Nagetsi su trenutno lideri sa skorom 24-11, ispred Golden Stejta (25-13), Oklahome (24-13), Hjustona (21-15) i ostalih koji su tamo gde bi trebalo i da budu.

Kao što je Nikola novo ime u društvu kandidata za MVP, tako je i Denver "favorit iz senke". Zajedno, uživaju u sezoni, kao i srpski ljubitelji košarke dok prate Jokićevu dominaciju u najjačoj konkurenciji na svetu.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar