Отворено писмо ОХР-у и ПИК-у

Независни новинар и посланик у Народној скупштини Републике Српске Небојша Вукановић упутио је отворено писмо ОХР-у и чланивима ПИК-а. Писмо преносимо у цијелости:

Република Српска 03.01.2019 | 12:30
Отворено писмо ОХР-у и ПИК-у
- Поштовани,

Не могу вам се обратити са вашо екселенцијо примите изразе мог најдубљег поштовања, како то ред и дипломатски протокол налаже, јер нажалост многи од вас својим понашањем, односом према народу и грађанима Републике Српске и БиХ, нису заслужили максимално поштовање и уважавање.  Обраћавам се поводом последњих дешавања у Бањалуци и Републици Српској, и вашој директној одговорности за оно што нам се догађа, насиље, полицијску тортуру, злоупотребе институција, кршење основних  људских и грађанских  права, ужасне слике из Бањалуке које су последњих дана обишле свијет. Корумпирано, нефункционално, крхко  и зависно правосуђе је кључни генератор свих друштвених проблема, а одговорност вас и међународне заједнице је пресудна.

Подсјетићу вас да је накарадни правосудни систем у БиХ управо ваше недоношче, продукт ОХР-а и међународне заједнице, која је негативном селекцијом од 2002. до 2006. године извршила тзв „реформу правосуђа“, за судије и тужиоце поставила најнеспособније, најкорумпираније, најнеобразованије али најпослушније кадрове, како би могла из сјене да контролише процесе. Ви сте дозволили да се на челу тзв „Високог судског и тужилачког савјета“ нађе Милан Тегелтија, Додиков послушник који је задужен за оструисање истрага и процеса преко провјерених и уцјењених тужилаца, а који је на ову функцију именован након афере пакјења депоа Основог суда у Бањалуци, уништења доказа и ослобађања већег броја криминалаца, управо у вријеме док је Тегелтија био предсједник Суда.

Иако нећете то јавно да признате, многи тужиоци и судије су чести гости у вашим резиденцијама, и њихов рад и поступање у неким важним предметима умногоме зависи од ваших инструкција. Због тога су предмети „Вила“, „аутопут“ или „Административни центар Српске“ завршили у ладици и купе прашину, упрко бројним доказима за корупцију и криминал огромних размјера Милорада Додика, његових сатрапа и послушника.  Вама никако нису одговарали неоспорни ауторитети и врхунски познаваоци права, угледне и некорумпиране судије и тужиоци, јер њима не би могли манипулисати, па сте их због тога елиминисали, а именовали незналице и послушнике. Оно што су Волфганг Петрич и Педи Ешдаун посијали, сада ми жањемо у виду великих афера, пропуста, спорних скандалозних пресуда и одлука које су потпуно уништиле повјерење грађана у правосуђе. Уставни суд БиХ је посебна прича, а стане судије само потврђују да смо ми још протекторат и колонија међународне заједнице, која умјесто подршке спутава наш развој и напредак.

Корумпирано правосуђе, које је подложено разним негативним утицајима политике, кључни је кривац и за полицијско насиље и срамна дешавања у Бањалуци јер су предметни тужиоци Желимир Лепир и Далибор Врећо намјерно правили пропусте и опструисали истрагу како се не би откриле убице и наручиоци убиства Давида Драгичевића. Скандалозни поступци, кардиналне грешке, нестанак доњег веша и предмета са обдукције, подметање лажних доказа из куће Рађен, срамне тужилачке одлуке и  непоступање, узнемириле су јавност и породицу, и довеле до оправданих мирних протеста, јер не постоји други, до притисак јавности, да се након 9 мјесеци опструкција ствари помјере са мртве тачке, открију убице и налогодавци. Убиство Давида Драгичевића само је један у мору примјера нефункционисања правосуђа, убистава, отмица, милионских пљачки и великих афера које никада нису завршиле осуђујућом пресудом. Одговорност је свакако на ОХР-у и амбасадорима водећих земаља које су чланице Савјета за имплементацију мира, које су креирале накарадни и нефункционални правосудни систем.          

Сувишно је подсјећати да су најутицајније земље запада, њени амбасадори и дипломатски представници, оштро реаговали на свако кршење људских права, афере и корупцију, те снажном подршком, финансијском, медијском, обавјештајном и логистичком, помогли Додику да 1998. и 2006. дође на власт. Поред тога високи представници су блокирали рачуне, смијенили и лажним оптужбама забранили политички ангажман Додиковим политичким противницима, и тако дашку свјежине на Балкану снажно помогли да се 2006. поново докопа власти.

И док је за Додикове политичке противнике степен толеранције била нула, са друге стране њему се толерише све, од подизања тензија, тровања грађана, језика улице, бескрупулозних пљачки и великих афера, напетости, лажних референдума, одцјепљења и независности, пријетњи сукобима МУП-а Српске са СИПОМ, како би се заштитио од процесуирања, до насиља, злостављања грађана и полицијског терора који није виђен од *48. Не само да ви, представници међународне заједнице, толеришете насиље, медијску тортуру, батинање, гушење основних људских и грађанских права, већ снажно подржавате Додика и дајете му у критичним тренутцима новац, кредите ММФ-а, повећање намета и акциза, како би тиранин купио поробљене грађане и опстао на власти.

Најдаље је у свему отишао недостојни  Ларс Гунар Вигемарк, који је мјесецима обигравао политичаре и странке, мучио супругу да прави колаче, и класичном политичком корупцијом, у Додиковом стилу, уцијенио и приморао Дијану Зеленику да у петом гласању промијени став и мишљење, и потпуно незаконито, без ставе надлежне Комисије Представничког дома ПС БиХ, на силу повећају акцизе како би европски кредитори, а Вигемаркови ментори, могли на сигурно пласирати кредите. Ако недостојни представник Делегације ЕУ, у коју наводно ходимо пужевим кораком, подстиче кршење закона и процедура зашто то не би радили домаћи политичари? Да је Вигемарк, или амбасадор неке од најутицајних земаља у БиХ, утрошио дјелић енергије за расвјетљавање убиства Давида Драгичевића, Николе Ђуровића или Милана Вукелића, да је Лепиру или Врећу доносио колаче подмићујући их да раде свој посао, ови и многи други случајеви били би расвијетљени. Кад убија држава убице се не откривају, и сувишно се питати ко стоји иза нерасвјетљених политичких убистава, од 90-их до данас. Умјесто подршке демократији, институцијама и правди, недостојни Вигемарк гостује код балканских Гебелса, и јавно подршава Фабрику мржње, лажи и зла.

Мени је јасно да ви подржавате Додика, његову тиранију, анархију и накарадни систем, јер имате интерес и одговара вам да је на власти неко ко систематски разара институције, народ и државу. Као што толеришете насиље и безакоње Додика, Шпирића, Жељке Цвијановић, тако и у Федерацији подржавате на исти начин његове побратиме, политичке метузалеме, уцјењене и послушне агенте УДБЕ о КОС-а, како би нас распродали, задужили и претворили у колонију. Вама одговарају на власти неодговорне, бескрупулозне марионете које ће уништити све пред собом, протјерати најбоље и најобразованије да изграђују ваше државе, распикуће које ће продати, задужити и проћердати све. Ваше је легитимно, али не и морално право, да искориштавате колективне девијације, необразованост, медијску индокринацију, сиромаштво и недостатак колективне свијести широких народних маса, али је срамно да прећутно или отворено подржавате полицијску тиранију и тортуру Додикове и Лукачеве партијске Милиције, која туче и хапси жене, дјецу и нејач на улицама Баналуке. Јасно је да Додик и Лукач не би спроводили брутално насиље, хапсили више од 20 недужних особа, оструисали истрагу и криминализовали жртву и породицу , да немају вашу сагласност.

Грађанима Српске не треба било чији интервенционизам и подршка, јер да се ви нисте мијешали и подржавали зло ми би се до сада опоравили и били дио Европе и развијеног свијета. Ми ћемо наћи снаге и храбрости да се прегрупишемо, организујемо и скинемо окове са врата, али ће на образу Европе и свијета остати мрља да је у 21-ом вијеку нијемо посматрао и подржавао тирана и тиранију, премлаћивање, брутално полицијско насиље, хапшења и кршење основних људских и грађанских права. Нека вам то служи на част! Морате схватити да нисмо сви ваше слуге и марионете, да не зависимо од вас већ од народа који нам је дао повјерење да се за њега боримо, и нећемо баш сви прећутно посматрати ваше лицемјерство и срамну улогу на овим просторима, од почетка 90-их до данас.

 П.С:  Да не буде забуне, ја никада нисам био члан ниједне странке, и ово је моје лично мишљење, а не став неке партије или групе.

Небојша Вукановић,

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

мафијаш

03.01.2019 11:35

Мафија је увезана, страној мафији одговара Додиков режим, да уруши РС, да је задужи и опљачка, па да пропадне као ове банке, а већ је 1/3 РС распродато страној мафији ММФ, Светској банци ... све иде по плану, а режим одлично извршава налоге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.01.2019 12:00

Ово је крива адреса. Писмо треба послати русима, Путину, борцима за људска права. Ниста ОХР, ЕУ исл.

Name

е ,немој тако ...

03.01.2019 12:11

јесмол ,добили провидне кутије за гласање ,јесмо и то дјаба.

Name

Дарко

03.01.2019 12:18

Ниста се не пита народа! Него само удри по народу. Пита се масонерије,оно сто се у масонским ложама здоговори,тако они хоце и да буде . Ето,казу да се смјени ова власт,а ко це је насљедити кад нема опозиције,и сто је ње некад и било сада је јос мање,отисло све у папке

Name

басара

03.01.2019 12:58

Додик је играц масонерије и добио је задатак да развали РС и направи спрзену земљу.РС убрзано губи становниство,сто исељавањем,сто негативним прирастајем.

Name

Кики

03.01.2019 13:06

Кутије и оловке смо добили...наострене. Стас висе.

Name

борац

03.01.2019 13:29

Тацно и брзо це се оконцати све мора леци док је Додик у пресједниству али ето наса марва треба цобана.

Name

паралеле

03.01.2019 13:46

У Русији је деведесетих година под Јелзином изгубило зивот много Руса, а да тзв. МЗ није мрднула ни прстом. Засто би то сада уцинила у микроскопскималој РС? Мафјас има право, све је то добро одрадјени сценарио са насим домацим корисним идиотима.

Name

Ре: ре

03.01.2019 13:58

Не скреци са теме. Знам да си за топлацен. Аутор је 100% у праву. Да не казем, као Предсједница РС (не и моја), аутор је 113% у праву. И слијеп то види.

Name

Ре ре

03.01.2019 20:17

Ех Путин ти је бас тај,каква људска права имас у Русији,јеси ли ти нормалан!

Name

тарабић

03.01.2019 11:40

Срби су историјску грешку начинили; 1918 и 1945 (кад су се ујединили са Хрватима, муслиманима и Шифтарима, па изгубили те државе), а 2018 на изборим што су изабрали Додика, па ће изгубити РС, пљачком и задуживањем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луу

03.01.2019 11:53

Не знам ста су то Срби изгубили, нису Хрватска и БиХ ни тада биле српске дрзаве.

Name

Оп

03.01.2019 12:00

Тешко нама са нама!

Name

српски гадови

03.01.2019 11:45

Браво Вукановићу има наде за све пропало у РС бар за нашу унучад, када једног дана крену институције нормално да раде са нормалним људима, а криминалци са враћеном народном пљачком буду иза решетака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

12345

03.01.2019 12:03

Касно је то све,...али ето, нада умире задња, и ми са њом

Name

Оооо

03.01.2019 11:45

Ово је једини пут да се несто направи од све ове прице. Сваки други начин је сулуд. Подрзавам и Пзд и Драска, али иду погресним путем. Морају се консултовати са неким старијим искуснијим и правно образованим, и да наставе са својим убједјењима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рациц

03.01.2019 12:04

Слазем се са вама "Оооо".

Name

Созиус

03.01.2019 20:35

Цовјек има право. И ја их исто питам. Ста они уопсте раде овдје, ако немају неки лицни интерес. Све ово сто је овај млади посланик овдје навео је истина. Босна и Херцеговина има право да их се отараси и крене са новим нарастајем у своју борбу за слободу и просперитет. Имају све могуцности и просперитете, нарвно и мозак за то. Yес wе цан!!!Ево овај Вукан је примјер за то.

Name

Рале

03.01.2019 11:49

Сваком паметном је ваљда јасно да је покровитељ свог овог зла овдје та тзв. медјународна заједница.Прве следеце протесте треба направити пред Охр ом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славна ВРС

03.01.2019 11:52

Вукане , свака ти цаст јунаце српски , уз тебе смо сви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

03.01.2019 12:02

Срби не воле друкаре! Бори се, ако умеш. Не кмечи и не тужакај душманима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

03.01.2019 12:14

Ми смо РС продали и није јос много остало. Тако да губимо вријеме. Сами смо кривили гласали смо и дозволили смо све ово сто нам се десава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

еом

03.01.2019 13:11

ти так..тик так..тик так,..до краја..одбројава сат.

Name

Гарги

03.01.2019 12:24

Свака цаст Вукановицу,камо среце да је висе таквих мозда би ова република некад и лицила на несто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

03.01.2019 12:29

Вукане, свака част. И требало је неко да сједне и напише овакво писмо. Знате шта, ми у својој борби морамо ангажовати више правника, стручних људи, јер већина нас не зна која су нам права. Треба нам "Глас народа"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ханиште

03.01.2019 12:29

Наш добри Вукан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недоступан

03.01.2019 12:57

Праве рјечи на праву адресу.

Name

Јасе

03.01.2019 17:46

МЗ креира политику да би од нас направили робове који це радити за враћање дугова ,а ми сами бирамо извршиоце те политике .Сав тај кредитни новац иде политичарима ,а ни случајно у неку фабрику јер су наши политичари одлични послушници .Зато браво за аутора писма.

Name

титов пионир

03.01.2019 12:53

Вукелићу, слажем се у потпуности са вашим писмом само требате набројати убиства именом каоја су се десила на Палама и Сокоцу а власт су били СДС-ци који су и данас на власти.Закључак је да је свака власт убијала у овој монстру држави и да нико није одговарао.Иста је ситуација које на власти СДС или СНСД, они су не додирљиви захваљући међународној заједници која лакше пљачка ову држава преко уцијењених политичара.ВУКЕЛИЋУ СВЕЈЕДНО ЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

03.01.2019 13:36

Ко је и тада радио за ову криминалну хоботницу добро маскирани, убијајуци политицке неистомисљенике је јасно. Сами су се открили....

Name

Јасно

03.01.2019 12:56

Јасно Вукане,дубоко размисљају дали да изразе забринутост,а за осуду јос је рано!

ОДГОВОРИТЕ
Name

легија

03.01.2019 13:02

Свака част Вукане али коме причати.Онима што се продадоше за 50 марака или 30 као пензионерима.Грешни смо,много грешни и боље не заслужујемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рр

03.01.2019 13:06

Паметном довољно рецено, сви осјецамо страх од криминалаца, цекамо свој судњи дан, многи нису свјесни, успавани пробудите се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

03.01.2019 13:09

Правда за Вукана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наеавно

03.01.2019 13:18

Писма, треба послати на све стране, на све адресе, на све нацине, свима, цитали или не, објавили или не, али послати....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Историја

03.01.2019 13:27

Нек остане забиљежено да су макар неки од нас знали шта се дешава.Овим јадницима који немају шта јести ,а мисле да је Додик "чувар Српске" ни Бог не може помоћи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правна дрзава

03.01.2019 13:29

И мој лицни став и став вецине народа. Ми цемо то и ријесити на народни нацин,како се кроз историју и ријесавало......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

03.01.2019 13:52

Свака му је као у Његоса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ЕУРИ

03.01.2019 14:35

А мој поштени Вукане што никада не демантова да си носио новац оном криминалцу у Нови сад и тражио дио за учињену услугу.