Otvoreno pismo OHR-u i PIK-u

Nezavisni novinar i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović uputio je otvoreno pismo OHR-u i članivima PIK-a. Pismo prenosimo u cijelosti:

Republika Srpska 03.01.2019 | 12:30
Otvoreno pismo OHR-u i PIK-u
- Poštovani,

Ne mogu vam se obratiti sa vašo ekselencijo primite izraze mog najdubljeg poštovanja, kako to red i diplomatski protokol nalaže, jer nažalost mnogi od vas svojim ponašanjem, odnosom prema narodu i građanima Republike Srpske i BiH, nisu zaslužili maksimalno poštovanje i uvažavanje.  Obraćavam se povodom poslednjih dešavanja u Banjaluci i Republici Srpskoj, i vašoj direktnoj odgovornosti za ono što nam se događa, nasilje, policijsku torturu, zloupotrebe institucija, kršenje osnovnih  ljudskih i građanskih  prava, užasne slike iz Banjaluke koje su poslednjih dana obišle svijet. Korumpirano, nefunkcionalno, krhko  i zavisno pravosuđe je ključni generator svih društvenih problema, a odgovornost vas i međunarodne zajednice je presudna.

Podsjetiću vas da je nakaradni pravosudni sistem u BiH upravo vaše nedonošče, produkt OHR-a i međunarodne zajednice, koja je negativnom selekcijom od 2002. do 2006. godine izvršila tzv „reformu pravosuđa“, za sudije i tužioce postavila najnesposobnije, najkorumpiranije, najneobrazovanije ali najposlušnije kadrove, kako bi mogla iz sjene da kontroliše procese. Vi ste dozvolili da se na čelu tzv „Visokog sudskog i tužilačkog savjeta“ nađe Milan Tegeltija, Dodikov poslušnik koji je zadužen za ostruisanje istraga i procesa preko provjerenih i ucjenjenih tužilaca, a koji je na ovu funkciju imenovan nakon afere pakjenja depoa Osnovog suda u Banjaluci, uništenja dokaza i oslobađanja većeg broja kriminalaca, upravo u vrijeme dok je Tegeltija bio predsjednik Suda.

Iako nećete to javno da priznate, mnogi tužioci i sudije su česti gosti u vašim rezidencijama, i njihov rad i postupanje u nekim važnim predmetima umnogome zavisi od vaših instrukcija. Zbog toga su predmeti „Vila“, „autoput“ ili „Administrativni centar Srpske“ završili u ladici i kupe prašinu, uprko brojnim dokazima za korupciju i kriminal ogromnih razmjera Milorada Dodika, njegovih satrapa i poslušnika.  Vama nikako nisu odgovarali neosporni autoriteti i vrhunski poznavaoci prava, ugledne i nekorumpirane sudije i tužioci, jer njima ne bi mogli manipulisati, pa ste ih zbog toga eliminisali, a imenovali neznalice i poslušnike. Ono što su Volfgang Petrič i Pedi Ešdaun posijali, sada mi žanjemo u vidu velikih afera, propusta, spornih skandaloznih presuda i odluka koje su potpuno uništile povjerenje građana u pravosuđe. Ustavni sud BiH je posebna priča, a stane sudije samo potvrđuju da smo mi još protektorat i kolonija međunarodne zajednice, koja umjesto podrške sputava naš razvoj i napredak.

Korumpirano pravosuđe, koje je podloženo raznim negativnim uticajima politike, ključni je krivac i za policijsko nasilje i sramna dešavanja u Banjaluci jer su predmetni tužioci Želimir Lepir i Dalibor Vrećo namjerno pravili propuste i opstruisali istragu kako se ne bi otkrile ubice i naručioci ubistva Davida Dragičevića. Skandalozni postupci, kardinalne greške, nestanak donjeg veša i predmeta sa obdukcije, podmetanje lažnih dokaza iz kuće Rađen, sramne tužilačke odluke i  nepostupanje, uznemirile su javnost i porodicu, i dovele do opravdanih mirnih protesta, jer ne postoji drugi, do pritisak javnosti, da se nakon 9 mjeseci opstrukcija stvari pomjere sa mrtve tačke, otkriju ubice i nalogodavci. Ubistvo Davida Dragičevića samo je jedan u moru primjera nefunkcionisanja pravosuđa, ubistava, otmica, milionskih pljački i velikih afera koje nikada nisu završile osuđujućom presudom. Odgovornost je svakako na OHR-u i ambasadorima vodećih zemalja koje su članice Savjeta za implementaciju mira, koje su kreirale nakaradni i nefunkcionalni pravosudni sistem.          

Suvišno je podsjećati da su najuticajnije zemlje zapada, njeni ambasadori i diplomatski predstavnici, oštro reagovali na svako kršenje ljudskih prava, afere i korupciju, te snažnom podrškom, finansijskom, medijskom, obavještajnom i logističkom, pomogli Dodiku da 1998. i 2006. dođe na vlast. Pored toga visoki predstavnici su blokirali račune, smijenili i lažnim optužbama zabranili politički angažman Dodikovim političkim protivnicima, i tako dašku svježine na Balkanu snažno pomogli da se 2006. ponovo dokopa vlasti.

I dok je za Dodikove političke protivnike stepen tolerancije bila nula, sa druge strane njemu se toleriše sve, od podizanja tenzija, trovanja građana, jezika ulice, beskrupuloznih pljački i velikih afera, napetosti, lažnih referenduma, odcjepljenja i nezavisnosti, prijetnji sukobima MUP-a Srpske sa SIPOM, kako bi se zaštitio od procesuiranja, do nasilja, zlostavljanja građana i policijskog terora koji nije viđen od *48. Ne samo da vi, predstavnici međunarodne zajednice, tolerišete nasilje, medijsku torturu, batinanje, gušenje osnovnih ljudskih i građanskih prava, već snažno podržavate Dodika i dajete mu u kritičnim trenutcima novac, kredite MMF-a, povećanje nameta i akciza, kako bi tiranin kupio porobljene građane i opstao na vlasti.

Najdalje je u svemu otišao nedostojni  Lars Gunar Vigemark, koji je mjesecima obigravao političare i stranke, mučio suprugu da pravi kolače, i klasičnom političkom korupcijom, u Dodikovom stilu, ucijenio i primorao Dijanu Zeleniku da u petom glasanju promijeni stav i mišljenje, i potpuno nezakonito, bez stave nadležne Komisije Predstavničkog doma PS BiH, na silu povećaju akcize kako bi evropski kreditori, a Vigemarkovi mentori, mogli na sigurno plasirati kredite. Ako nedostojni predstavnik Delegacije EU, u koju navodno hodimo puževim korakom, podstiče kršenje zakona i procedura zašto to ne bi radili domaći političari? Da je Vigemark, ili ambasador neke od najuticajnih zemalja u BiH, utrošio djelić energije za rasvjetljavanje ubistva Davida Dragičevića, Nikole Đurovića ili Milana Vukelića, da je Lepiru ili Vreću donosio kolače podmićujući ih da rade svoj posao, ovi i mnogi drugi slučajevi bili bi rasvijetljeni. Kad ubija država ubice se ne otkrivaju, i suvišno se pitati ko stoji iza nerasvjetljenih političkih ubistava, od 90-ih do danas. Umjesto podrške demokratiji, institucijama i pravdi, nedostojni Vigemark gostuje kod balkanskih Gebelsa, i javno podršava Fabriku mržnje, laži i zla.

Meni je jasno da vi podržavate Dodika, njegovu tiraniju, anarhiju i nakaradni sistem, jer imate interes i odgovara vam da je na vlasti neko ko sistematski razara institucije, narod i državu. Kao što tolerišete nasilje i bezakonje Dodika, Špirića, Željke Cvijanović, tako i u Federaciji podržavate na isti način njegove pobratime, političke metuzaleme, ucjenjene i poslušne agente UDBE o KOS-a, kako bi nas rasprodali, zadužili i pretvorili u koloniju. Vama odgovaraju na vlasti neodgovorne, beskrupulozne marionete koje će uništiti sve pred sobom, protjerati najbolje i najobrazovanije da izgrađuju vaše države, raspikuće koje će prodati, zadužiti i proćerdati sve. Vaše je legitimno, ali ne i moralno pravo, da iskorištavate kolektivne devijacije, neobrazovanost, medijsku indokrinaciju, siromaštvo i nedostatak kolektivne svijesti širokih narodnih masa, ali je sramno da prećutno ili otvoreno podržavate policijsku tiraniju i torturu Dodikove i Lukačeve partijske Milicije, koja tuče i hapsi žene, djecu i nejač na ulicama Banaluke. Jasno je da Dodik i Lukač ne bi sprovodili brutalno nasilje, hapsili više od 20 nedužnih osoba, ostruisali istragu i kriminalizovali žrtvu i porodicu , da nemaju vašu saglasnost.

Građanima Srpske ne treba bilo čiji intervencionizam i podrška, jer da se vi niste miješali i podržavali zlo mi bi se do sada oporavili i bili dio Evrope i razvijenog svijeta. Mi ćemo naći snage i hrabrosti da se pregrupišemo, organizujemo i skinemo okove sa vrata, ali će na obrazu Evrope i svijeta ostati mrlja da je u 21-om vijeku nijemo posmatrao i podržavao tirana i tiraniju, premlaćivanje, brutalno policijsko nasilje, hapšenja i kršenje osnovnih ljudskih i građanskih prava. Neka vam to služi na čast! Morate shvatiti da nismo svi vaše sluge i marionete, da ne zavisimo od vas već od naroda koji nam je dao povjerenje da se za njega borimo, i nećemo baš svi prećutno posmatrati vaše licemjerstvo i sramnu ulogu na ovim prostorima, od početka 90-ih do danas.

 P.S:  Da ne bude zabune, ja nikada nisam bio član nijedne stranke, i ovo je moje lično mišljenje, a ne stav neke partije ili grupe.

Nebojša Vukanović,

Komentari / 39

Ostavite komentar
Name

mafijaš

03.01.2019 11:35

Mafija je uvezana, stranoj mafiji odgovara Dodikov režim, da uruši RS, da je zaduži i opljačka, pa da propadne kao ove banke, a već je 1/3 RS rasprodato stranoj mafiji MMF, Svetskoj banci ... sve ide po planu, a režim odlično izvršava naloge.

ODGOVORITE
Name

re

03.01.2019 12:00

Ovo je kriva adresa. Pismo treba poslati rusima, Putinu, borcima za ljudska prava. Nista OHR, EU isl.

Name

e ,nemoj tako ...

03.01.2019 12:11

jesmol ,dobili providne kutije za glasanje ,jesmo i to djaba.

Name

Darko

03.01.2019 12:18

Nista se ne pita naroda! Nego samo udri po narodu. Pita se masonerije,ono sto se u masonskim ložama zdogovori,tako oni hoce i da bude . Eto,kazu da se smjeni ova vlast,a ko ce je nasljediti kad nema opozicije,i sto je nje nekad i bilo sada je jos manje,otislo sve u papke

Name

basara

03.01.2019 12:58

Dodik je igrac masonerije i dobio je zadatak da razvali RS i napravi sprzenu zemlju.RS ubrzano gubi stanovnistvo,sto iseljavanjem,sto negativnim prirastajem.

Name

Kiki

03.01.2019 13:06

Kutije i olovke smo dobili...naostrene. Stas vise.

Name

borac

03.01.2019 13:29

Tacno i brzo ce se okoncati sve mora leci dok je Dodik u presjednistvu ali eto nasa marva treba cobana.

Name

paralele

03.01.2019 13:46

U Rusiji je devedesetih godina pod Jelzinom izgubilo zivot mnogo Rusa, a da tzv. MZ nije mrdnula ni prstom. Zasto bi to sada ucinila u mikroskopskimaloj RS? Mafjas ima pravo, sve je to dobro odradjeni scenario sa nasim domacim korisnim idiotima.

Name

Re: re

03.01.2019 13:58

Ne skreci sa teme. Znam da si za toplacen. Autor je 100% u pravu. Da ne kazem, kao Predsjednica RS (ne i moja), autor je 113% u pravu. I slijep to vidi.

Name

Re re

03.01.2019 20:17

Eh Putin ti je bas taj,kakva ljudska prava imas u Rusiji,jesi li ti normalan!

Name

tarabić

03.01.2019 11:40

Srbi su istorijsku grešku načinili; 1918 i 1945 (kad su se ujedinili sa Hrvatima, muslimanima i Šiftarima, pa izgubili te države), a 2018 na izborim što su izabrali Dodika, pa će izgubiti RS, pljačkom i zaduživanjem.

ODGOVORITE
Name

Luu

03.01.2019 11:53

Ne znam sta su to Srbi izgubili, nisu Hrvatska i BiH ni tada bile srpske drzave.

Name

Op

03.01.2019 12:00

Teško nama sa nama!

Name

srpski gadovi

03.01.2019 11:45

Bravo Vukanoviću ima nade za sve propalo u RS bar za našu unučad, kada jednog dana krenu institucije normalno da rade sa normalnim ljudima, a kriminalci sa vraćenom narodnom pljačkom budu iza rešetaka.

ODGOVORITE
Name

12345

03.01.2019 12:03

Kasno je to sve,...ali eto, nada umire zadnja, i mi sa njom

Name

Oooo

03.01.2019 11:45

Ovo je jedini put da se nesto napravi od sve ove price. Svaki drugi način je sulud. Podrzavam i Pzd i Draska, ali idu pogresnim putem. Moraju se konsultovati sa nekim starijim iskusnijim i pravno obrazovanim, i da nastave sa svojim ubjedjenjima.

ODGOVORITE
Name

racic

03.01.2019 12:04

Slazem se sa vama "Oooo".

Name

Sozius

03.01.2019 20:35

Covjek ima pravo. I ja ih isto pitam. Sta oni uopste rade ovdje, ako nemaju neki licni interes. Sve ovo sto je ovaj mladi poslanik ovdje naveo je istina. Bosna i Hercegovina ima pravo da ih se otarasi i krene sa novim narastajem u svoju borbu za slobodu i prosperitet. Imaju sve mogucnosti i prosperitete, narvno i mozak za to. Yes we can!!!Evo ovaj Vukan je primjer za to.

Name

Rale

03.01.2019 11:49

Svakom pametnom je valjda jasno da je pokrovitelj svog ovog zla ovdje ta tzv. medjunarodna zajednica.Prve sledece proteste treba napraviti pred Ohr om.

ODGOVORITE
Name

Slavna VRS

03.01.2019 11:52

Vukane , svaka ti cast junace srpski , uz tebe smo svi.

ODGOVORITE
Name

Sa strane

03.01.2019 12:02

Srbi ne vole drukare! Bori se, ako umeš. Ne kmeči i ne tužakaj dušmanima.

ODGOVORITE
Name

cups

03.01.2019 12:14

Mi smo RS prodali i nije jos mnogo ostalo. Tako da gubimo vrijeme. Sami smo krivili glasali smo i dozvolili smo sve ovo sto nam se desava.

ODGOVORITE
Name

eom

03.01.2019 13:11

ti tak..tik tak..tik tak,..do kraja..odbrojava sat.

Name

Gargi

03.01.2019 12:24

Svaka cast Vukanovicu,kamo srece da je vise takvih mozda bi ova republika nekad i licila na nesto.

ODGOVORITE
Name

Bravo

03.01.2019 12:29

Vukane, svaka čast. I trebalo je neko da sjedne i napiše ovakvo pismo. Znate šta, mi u svojoj borbi moramo angažovati više pravnika, stručnih ljudi, jer većina nas ne zna koja su nam prava. Treba nam "Glas naroda"!

ODGOVORITE
Name

Hanište

03.01.2019 12:29

Naš dobri Vukan!

ODGOVORITE
Name

Недоступан

03.01.2019 12:57

Праве рјечи на праву адресу.

Name

Jase

03.01.2019 17:46

MZ kreira politiku da bi od nas napravili robove koji ce raditi za vraćanje dugova ,a mi sami biramo izvršioce te politike .Sav taj kreditni novac ide političarima ,a ni slučajno u neku fabriku jer su naši političari odlični poslušnici .Zato bravo za autora pisma.

Name

titov pionir

03.01.2019 12:53

Vukeliću, slažem se u potpunosti sa vašim pismom samo trebate nabrojati ubistva imenom kaoja su se desila na Palama i Sokocu a vlast su bili SDS-ci koji su i danas na vlasti.Zaključak je da je svaka vlast ubijala u ovoj monstru državi i da niko nije odgovarao.Ista je situacija koje na vlasti SDS ili SNSD, oni su ne dodirljivi zahvaljući međunarodnoj zajednici koja lakše pljačka ovu država preko ucijenjenih političara.VUKELIĆU SVEJEDNO JE.

ODGOVORITE
Name

realno

03.01.2019 13:36

Ko je i tada radio za ovu kriminalnu hobotnicu dobro maskirani, ubijajuci politicke neistomisljenike je jasno. Sami su se otkrili....

Name

Jasno

03.01.2019 12:56

Jasno Vukane,duboko razmisljaju dali da izraze zabrinutost,a za osudu jos je rano!

ODGOVORITE
Name

legija

03.01.2019 13:02

Svaka čast Vukane ali kome pričati.Onima što se prodadoše za 50 maraka ili 30 kao penzionerima.Grešni smo,mnogo grešni i bolje ne zaslužujemo.

ODGOVORITE
Name

Rr

03.01.2019 13:06

Pametnom dovoljno receno, svi osjecamo strah od kriminalaca, cekamo svoj sudnji dan, mnogi nisu svjesni, uspavani probudite se

ODGOVORITE
Name

Борис

03.01.2019 13:09

Правда за Вукана

ODGOVORITE
Name

Naeavno

03.01.2019 13:18

Pisma, treba poslati na sve strane, na sve adrese, na sve nacine, svima, citali ili ne, objavili ili ne, ali poslati....

ODGOVORITE
Name

Istorija

03.01.2019 13:27

Nek ostane zabilježeno da su makar neki od nas znali šta se dešava.Ovim jadnicima koji nemaju šta jesti ,a misle da je Dodik "čuvar Srpske" ni Bog ne može pomoći

ODGOVORITE
Name

Pravna drzava

03.01.2019 13:29

I moj licni stav i stav vecine naroda. Mi cemo to i rijesiti na narodni nacin,kako se kroz istoriju i rijesavalo......

ODGOVORITE
Name

Direkt

03.01.2019 13:52

Svaka mu je kao u Njegosa.

ODGOVORITE
Name

A EURI

03.01.2019 14:35

A moj pošteni Vukane što nikada ne demantova da si nosio novac onom kriminalcu u Novi sad i tražio dio za učinjenu uslugu.