ЕК: Човић херој у побједи против Лиможа!

Кошаркаши Црвене звезде другу фазу Еврокупа отворили су победом на домаћем паркету против Лиможа резултатом 83:71.  Нова година, старе навике - Звезда против Лиможа преживела напад панике! Победа црвено-белих на старту ТОП фазе Еврокупа, одлична игра Филипа Човића у последњој четвртини - 83:71.

Кошарка 02.01.2019 | 22:05
ЕК: Човић херој у побједи против Лиможа!
Црвено-бели су уписали осму победу у низу у свим такмичењима и потврдили да су једни од фаворита за пласман у нокаут фазу другог најелитнијег европског клупског такмичења.

Звезда је од почетка до старта водила и без већих проблема држала ситуацију под контролом, иако је у неким периодима меча осцилирала.

Изабраници Милана Томића губили су само на старту дуела, а већ су средином прве четвртине преузели вођство и убрзо дошли до двоцифрене предности, коју су тек на тренутке испуштали у првих 20 минута игре.

На полувреме се отишло са +8 за шампиона Србије, због малог пада у игри - што дефанзивно, што офанзивно.

Тај период игре обележиле су две судијске одлуке на штету Звезде - прво је призната тројка Хауарда која није требало да буде призната, јер је истекло време, а заим је Мајлс играо последњи лоптом, а то није признао, па су судије аут доделиле Лиможу.

Французи су погађали шутеве које нису у првом полувремену, док је Звездин напад стао. Тада је своју добру партију подигао на нови ниво Бориша Симанић. Крилни центар је доминирао у скоку, делио блокаде, погађао шутеве и чак и асистирао.

Звезда је у последњих десет минута ушла са само плус пет, а та предност се брзо и отопила, па је Лимож стигао и до само коша заостатка.

Није изгледало добро по црвено-беле иако су водили, гледајући игру и у нападу и у одбрани, али је онда у игру ушао Филип Човић. Резервни плејмејкер Звезде је добио прилику и преломио меч у корист своје екипе.

Човић је погодио три тројке у јако кратком периоду, једном је био прецизан и на улазу, а делио је асистенције без икаквих проблема, које су његови саиграчи често користили, па је на крају и понео епитет играча утакмице гледајући тренутак у којем је "повукао" и донео победу својој екипи.

Црвено-бели су на крају само покушавали да победе са што већом разликом, а последњих пет минута се питање победника није доводило у питање.

Најефикаснији у Звезди био је Били Берон са 13 поена, 12 је имао Човић, уз шеста асистенција, док су по 11 имали Бориша Симанић и Мајк Цирбес. Стратос Перпероглу је постигао десет, док је Марко Кешељ имао девет.

Најбољи код Лиможа био је Двајт Харди са 20 поена, а пратили су га Вилијам Хауард и Аксел Бутеј са по 11 поена.

Звезда наредни меч у Еврокупу игра 8. јануара против Уникахе у Малаги, док Лимож дан касније дочекује Валенсију.

Имала је Црвена звезда на старту 2019. године, уједно и ТОП 16 фазе у Еврокупу, шансу да игра на папиру најлакшу утакмицу у групи. Дочекала је Лимож на свом паркету и славила с 83:71 (25:16, 15:16, 18:21, 25:18). У последњој деоници Лимож је напао, створила се мала паника у игри домаћег тима, гости су пришли на два поена заостатка (60:58), али су то црвено-бели преживели и успели да забележе веома битну победу.

Важну улогу у победи имао је Филип Човић (12 поена) са три тројке, двојком уз фаул и две асистенције у последњој деоници, као и Марко Кешељ, док је током целе утакмице одличан био Бориша Симанић. Поентерски гледано истакли су се Берон (13п), Симанић (11п) и Цирбес (11п).

Лимож се на почетку утакмице држао највише захваљујући добром шуту док је Звезда давала много лакше поене, Цирбес се надавао кошева, имали су црвено-бели доста простора у рекету и то су користили и преко Симанића. Напад је деловало прилично течно. Регланд се истицао у тим акцијама највише сјајним продорима који су његов трејдмарк, а дао је и једну тројку. Брзо је Звезда дошла до предности од 17:11.

Наставила је Звезда да игра у добром ритму, а Берон је тројком у свом стилу донео врло рано предност Звезди од 10 поена предности.

Имала је Звезда у другој четврти лоше периоде игре у нападу, али је одбрана била на нивоу, Симанић је наставио да пружа врло добре партије, и у нападу и у скоку, и Звезда се одржавала ту негде на 10 поена разлике. Јако је било важно да Симанић игра добро јер Мо Фаје још није у саставу. Добио је и јаке аплаузе са трибина због свега Симанић.

Са закуцавањем Мајкла Оџа постало је јасно да ће Звезда отићи на полувреме с предношћу. Она је износила осам поена после 20 минута (40:32). Био је то само наставак одличних партија црвено-белих ове сезоне. Како је играла Звезда, морала је Звезда да води са већом разликом.

Очекивала се реакција у наставку утакмице…

Лимож је са добрим шутем споља пришао одмах на старту треће деонице преко Тејлора и Мајлса и тада је било јасно да ће Звезда имати тежи посао него што се очекивало.

Звезда је успевала да се одржи са главом изнад воде пре свега уз добру игру Симанића и Оџа (8п).Симанић је у тим моментима радио све, од скокова, преко асистенција, блокада до поена. Јасно се види да је напредовао.

Ипак, у последњу деоницу се ушло с резултатом 58:53. Тамо је било густо, али се Звезда тргла на време.

ЕВРОКУП: Црвена звезда - Лимож 83:71 (25:16, 15:16, 18:21, 25:18)

Дворана: Александар Николић
Судије: Перуђа, Папапетру, Виклицки

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Регланд 9, Човић 12, Кешељ 9, Перпероглу 10, Давидовац, Ненадић, Лазић, Берон 13, Ристић, Симанић 11, Цирбес 11, Оџо 8

ЛИМОЖ: Инглиш 1, Харди 20, Русел 5, Тејлор 5, Базиле, Мајлс 8, Бутсиј 3, Семјуелс 7, Хаувард 11, Бутеј 11

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар